• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Μαζί με την πανδημία, να τελειώσει και ο διχασμός

Ηλίας Ψυχογιός 20-04-2021 16:23
Μαζί με την πανδημία, να τελειώσει και ο διχασμός
Είναι στο συλλογικό μας DNA να διαφωνούμε για τη διαφωνία....

Κατά το παρελθόν υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση για το αν οι σύγχρονοι έλληνες είμαστε απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Από έρευνες DNA μέχρι ιστορικές και εθνολογικές, πλείστοι είναι αυτοί οι οποίοι επιχειρηματολογούσαν ότι οι σημερινοί έλληνες δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους κατοίκους αυτής της χώρας.

Όλοι αυτοί μέσα στις «επιστημονικές» τους μελέτες, αμέλησαν όμως να συμπεριλάβουν το βασικότερο ίσως χαρακτηριστικό αυτής της φυλής: τη διχόνοια.

Από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο μέχρι τον πρώτο εμφύλιο του 1823 και την περίοδο 1946-1949, έως και την οικονομική κρίση του 2008, ένα είναι το κοινό γνώρισμα των Ελλήνων: Ο διχασμός.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν! Γνωρίζουμε ότι είναι αρνητικό, γνωρίζουμε ότι θα μας πάει χρόνια πίσω, κι όμως, πέφτουμε κάθε φορά στην παγίδα του…

Το αυτό συμβαίνει και με την πανδημία.

Μόλις έληξε το πρώτο lockdown και λίγο πριν αρχίσει το δεύτερο, είχε ήδη πέσει ο σπόρος του. Από τους πρώτους αρνητές του ιού μέχρι τους συνωμοσιολόγους με τα τσιπάκια, ακούστηκαν τα πάντα…

Για ακόμα μία φορά, ενώ είχαμε την επιτυχία του πρώτου lockdown, δεν καταφέραμε να την κεφαλαιοποιήσουμε και να γίνουμε ένα τέλειο παράδειγμα προς μίμηση.

Βέβαια, τώρα που στο Ισραήλ η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική πλέον σε εξωτερικούς χώρους, ζηλεύουμε και κατηγορούμε την Κυβέρνηση που δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση. Βρίσκουμε μάλιστα και τη δικαιολογία του εμβολίου, καθώς το Ισραήλ έχει εμβολιάσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του, για να υποβιβάσουμε τις ενέργειες που έχουν γίνει στη χώρα μας.

Κανείς δεν αναλογίζεται ότι η εστίαση δεν ανοίγει γιατί τα κρούσματα αυξάνονται λόγω της ανευθυνότητας ορισμένων.

Κανείς δεν αναλογίζεται ότι συνεχίζουμε να έχουμε περιορισμούς στην κίνηση (άσχετα αν δεν τηρούνται) καθώς τα «κορονοπάρτι» συνεχίζονται αμείωτα.

Κανείς δεν αναλογίζεται ότι αν, αν λέω, αποφασίζαμε να τηρήσουμε τα μέτρα χωρίς «αστερίσκους» για ένα μήνα, ουσιαστικά θα μηδενίζαμε τα νέα κρούσματα και θα μπορούσαμε σιγά σιγά να επιστρέψουμε στις ζωές μας.

Και όλα αυτά, όχι γιατί διαφωνούμε κατ’ ουσίαν με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά γιατί έχουμε ενσωματωμένη στο συλλογικό μας DNA την άρνηση για την άρνηση. Γιατί αυτό είναι  διχόνοια.

Θα ήταν ευχής έργον αν μετά την οικονομική κρίση (για την οποία αποδείχθηκε πως δεν λύνεται «με ένα νόμο και ένα άρθρο») είχαμε διδαχθεί πως αντιμετωπίζονται τα συλλογικά προβλήματα.

Φαίνεται πως δεν το επιτύχαμε.

Η πανδημία όμως θα τελειώσει, ήδη βρισκόμαστε στην «αρχή του τέλους» της. Όταν θα ολοκληρωθεί και θα κληθούμε «να κάνουμε ταμείο», θα ήθελα να αφήσουμε πίσω και τη διχόνοια.

Γιατί και τότε θα βρεθούν αυτοί που θα πουν  «εμείς σας τα λέγαμε να τηρήσετε τα μέτρα να τελειώνουμε».

Δεσμεύομαι να μην είμαι ένας από αυτούς. Άλλωστε ποιο το νόημα να φαίνεσαι «Επιμηθέας»;

Ας τελειώνουμε και δεν θα πω «σας τα έλεγα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo