Να πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις;

Πέτρος Τρουπιώτης 20-04-2021 08:06 Τελευταία ενημέρωση: 20-04-2021 08:06
Να πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις;
Όταν οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά , μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ίδια ποσοστά στα κόμματα, αποτελούν πια όχι φωτογραφία της στιγμής , αλλά «ταινία», που δείχνει με μεγάλη βεβαιότητα και το εκλογικό αποτέλεσμα

«Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής». Την φράση αυτή , είμαι βέβαιος πως θα την έχετε ακούσει πολλές φορές, κυρίως από πολιτικούς την στιγμή που αυτές δεν δείχνουν κάτι θετικό για τους ιδίους.

Η χρησιμοποίηση της φράσης αυτής, γίνεται για να δικαιολογήσει την κακή εικόνα που έχουν αυτή την συγκεκριμένη στιγμή οι θιγόμενοι πολιτικοί και βέβαια να αφήσει να εννοηθεί ότι στο μέλλον, την ώρα των εκλογών, όλα μπορεί να έχουν αλλάξει.

Η αλήθεια είναι πως, η άποψη τους αυτή έχει μια αλήθεια. Ναι , όντως οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής. Μια φωτογραφία που καταγράφει την άποψη του εκλογικού σώματος για κόμματα, πολιτικούς και πολιτικές, την χρονική στιγμή που αυτές πραγματοποιούνται.

Και βέβαια , ως τέτοιες πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε.

Όμως, ως τέτοιες , ως φωτογραφίες της στιγμής , δείχνουν την πραγματική εικόνα των πολίτων για τα κόμματα, δείχνουν τι ακριβώς πιστεύουν οι πολίτες εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή.

Όταν μάλιστα , τέτοιες δημοσκοπήσεις, που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα , δείχνουν συνεχώς την ιδιά εικόνα, τότε είναι σαφές ότι οι πολλές συνεχόμενες «φωτογραφίες της στιγμής», γίνονται «ταινία», που καταγράφουν μια πραγματικότητα διαρκή…

Και αυτό είναι που δεν αντιλαμβάνονται , η δεν θέλουν να αντιληφθούν , όση δεν τους «βολεύουν» , δεν τους ικανοποιούν τα αποτελέσματα τους…

Ένα τέτοιο φαινόμενο έχουμε στην χώρα μας.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει το διάστημα από τις εκλογές του 2019 έως σήμερα , δείχνουν «την ιδιά φωτογραφία της στιγμής». Υπεροχή της κυβέρνησης σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα με σταθερότητα στο ποσοστό της διαφοράς. Ποσοστό που είναι συνεχώς , μεγαλύτερο από αυτό των τελευταίων εκλογών.

Το ίδιο κατέγραψε και μια ακόμα δημοσκόπηση, χθες, της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Η δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 37,4 % στην ΝΔ (πριν ένα μηνά έδινε 37,3 %) και στον Σύριζα 23,8 % (πριν ένα μηνά έδινε 23,3%).

Μια διαφορά δηλαδή 13,2 μονάδων (που γίνεται μεγαλύτερη αν κάνουμε αναγωγή του ποσοστού όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι), έναντι διαφοράς 14% πριν ένα μηνά.

Στατιστικά λοιπόν , έχουμε μια «στασιμότητα» στα ποσοστά.

Μια στασιμότητα στην διαφορά των δυο κομμάτων , κάτι που εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών , από τις εκλογές του 2019 και μετρά.

Τι δείχνει αυτό, σε όποιον θέλει να δει την εικόνα χωρίς παρωπίδες, κάθε είδους:

Δείχνει μια διεύρυνση της διαφοράς των δυο κομμάτων , από τις εκλογές και μετά, μια σταθερότητα με ανοδική τάση της κυβέρνησης, δυο χρόνια μετρά τις εκλογές και μια «πάγωμα» των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν δείχνει να μπορεί να εκμεταλλευθεί καθόλου την όποια κυβερνητική φθορά.

Και αυτό, παρότι εμφανίζονται σε άλλα σημεία και αυτής της δημοσκόπησης, αρνητικές πλειοψηφίες για την κυβέρνηση σε συγκεκριμένα θέματα , όπως η αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας.

Και σε όλο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε δυο ακόμα παραμέτρους.

---Η πρώτη είναι πως η κυβέρνηση, λόγω των συνέχων κρίσεων που αντιμετωπίζει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ( μεταναστευτικό, σύνορα, πανδημία, Τουρκικές προκλήσεις) δεν έχει καταφέρει να ξεδιπλώσει συγκεκριμένα κομμάτια του προεκλογικού της προγράμματος

--- Η δεύτερη είναι , η σχεδόν ανυπαρξία του ΚΙΝΑΛ, που θα μπορούσε να «αλιεύσει» στον χώρο του Σύριζα και η πιθανότητα αλλαγής ηγεσίας σύντομα σε αυτό, κάτι που θα του δώσει άλλες δυνατότητες.

Προσθέτοντας λοιπόν και αυτές τις παραμέτρους (και αν δεν υπάρξουν τραγικά κυβερνητικά λάθη ή κάτι αναπάντεχο) αντιλαμβανόμαστε , ευκολά νομίζω, ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των επομένων εκλογών , που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo