Το υπουργείο Εξωτερικών για Διερευνητικές, ΜΟΕ και συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Θανάσης Αργυράκης 19-04-2021 19:06 Τελευταία ενημέρωση: 19-04-2021 19:06
Το υπουργείο Εξωτερικών για Διερευνητικές, ΜΟΕ και συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Σε συντονισμό με τον πρωθυπουργό όλες οι κινήσεις Δένδια στην Άγκυρα

Παρά την ελληνοτουρκική «σύρραξη» στη ζωντανή μετάδοση των κοινών δηλώσεων Δένδια-Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα, φαίνεται ότι προχωρούν οι διεργασίες για περαιτέρω προώθηση του ελληνο-τουρκικού διαλόγου.

Ηδη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να διεξάγουν τον 4ο κύκλο συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ωστόσο, η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας, πάντως, ότι η Αθήνα περιμένει από την Άγκυρα να προτείνει ημερομηνίες για τη νέα συνάντηση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη και συνεχίστηκαν στην Αθήνα. Τώρα, πρέπει να γίνουν στην Τουρκία.

Επιπλέον, υπογράμμισε, υπάρχει η ανοικτή πρόσκληση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προς τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να πραγματοποιήσει την απαντητική επίσκεψή του στην Αθήνα. Κάτι που, όπως είπε, «θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν».

Ερωτηθείς, επίσης, σχετικά με τα πάμπολλα δημοσιεύματα εάν ο Ν. Δένδιας βρισκόταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την επίσκεψη του πρώτου στην Άγκυρα, καθώς και για τις εκτιμήσεις που έφεραν τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να προχώρησε με δική του πρωτοβουλία στη δημόσια λεκτική κόντρα με τον Μ.Τσαβούσογλου, ο Α. Παπαϊωάννου ανέφερε:

«Ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό πριν από την επίσκεψη στην Τουρκία, ενώ κατά την παραμονή του εκεί, συνομίλησαν 2-3 φορές τηλεφωνικά. Είναι σε πλήρη συντονισμό για τις θέσεις που εξέφρασε στην Άγκυρα».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η ελληνικές θέσεις που εκφράστηκαν είναι υπέρ της αποκλιμάκωσης, της ειρηνικής συνύπαρξης και της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με την προϋπόθεση της αιρεσιμότητας.

«Η θετική ατζέντα -είπε- μένει στο τραπέζι. Ο καθένας έχει τις θέσεις του. Τις εκφράσαμε. Δεν υπάρχει σύγκλιση σε πολλά σημεία. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να έχουμε διάλογο. Ωστόσο, χρειάζεται αποκλιμάκωση. Εξάλλου, η μερική αποκλιμάκωση που είχαμε, επέτρεψε την επίσκεψη» Δένδια στην Τουρκία. Εκεί, πρόσθεσε, ο Ελληνας υπουργός «δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από το να απαντήσει στις τουρκικές αιτιάσεις».

Οσον αφορά το κλίμα της συνάντησης Ερντογάν-Δένδια, ο Α. Παπαϊωάννου είπε ότι «ήταν πολύ καλό», ενώ ανέφερε ότι στη συνάντηση των Δένδια-Τσαβούσογλου, μεταξύ των άλλων, έγινε «εκτενής συζήτηση για θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

Ως γνωστόν, στην ατζέντα των ευρω-τουρκικών, μεταξύ άλλων κυριαρχούν η συμφωνία για το Μεταναστευτικό, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, καθώς και η συμφωνία για την Τελωνειακή Ενωση ΕΕ-Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo