ΥΠΕΞ: Σε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας το γαλλικό ερευνητικό πλοίο - Για την Αθήνα δεν υπάρχει τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Θανάσης Αργυράκης 19-04-2021 18:08
ΥΠΕΞ: Σε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας το γαλλικό ερευνητικό πλοίο - Για την Αθήνα δεν υπάρχει τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
Πρόκειται για περιοχές, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ελληνικού σταθμού

Σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής αρμοδιότητας έπλεε και πλέει το γαλλικό ερευνητικό, L’ATALANTE, το οποίο φέρεται να παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για περιοχές, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ελληνικού σταθμού. Και, ως εκ τούτου, ο ελληνικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε την απαραίτητη Navtex για τον πλου και τις έρευνες του γαλλικού σκάφους.

Ερωτηθείς για τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία για το θέμα του γαλλικού σκάφους, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, προκειμένου να υποβληθεί διαμαρτυρία, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως είναι η τουρκική πλευρά που πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. 

Σχετικά με τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς ότι το γαλλικό πλοίο βρισκόταν εντός της ζώνης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου που ορίζει -δήθεν- την ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το μνημόνιο είναι ανυπόστατο και πως «για μας δεν υπάρχει».

Οσον αφορά τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αρ. Πελώνη, ότι το περιστατικό με το γαλλικό σκάφος αφορά την γαλλική πλευρά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι, δεδομένου ότι το πλοίο είναι γαλλικό, το θέμα αφορά -και- τη γαλλική πλευρά.

Ο Α. Παπαϊωάννου εξήγησε, επίσης, ότι το L’ATALANTE ξεκίνησε από το Ιόνιο Πέλαγος, συνέχισε να πλέει νότια της Κρήτης και τώρα υπολογίζεται ότι κινείται μεταξύ Καρπάθου και Κάσσου.

Επιπλέον ανέφερε ότι το γαλλικό αίτημα για το ερευνητικό σκάφος υποβλήθηκε στην Ελλάδα για περιοχές αρμοδιότητας των ελληνικών σταθμών, καθώς και σε διεθνή ύδατα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo