• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τσεχία για απελάσεις: Πιο ισχυρή από το αναμενόμενο η αντίδραση Ρωσίας

lawandorder.gr 19-04-2021 14:39
Τσεχία για απελάσεις: Πιο ισχυρή από το αναμενόμενο η αντίδραση Ρωσίας
Η κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα απέλασε τους Ρώσους διπλωμάτες προχθές, Σάββατο, λέγοντας πως υποπτεύεται ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ενεπλάκησαν σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014

Η Τσεχία δήλωσε σήμερα πως η απέλαση από τη Ρωσία 20 υπαλλήλων της τσεχικής πρεσβείας σε αντίποινα για την απέλαση από την Πράγα 18 μελών του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας ήταν πιο ισχυρή από την αναμενόμενη αντίδραση και η κυβέρνηση θα εξετάσει περαιτέρω βήματα.

Ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Χάματσεκ δήλωσε πως ζήτησε από τους ομολόγους της της Ευρωπαϊκής Ένωσης "μια χειρονομία αλληλεγγύης" σε βιντεοδιάσκεψη σήμερα.

"Αναμένω ότι επίσης σε αυτή τη βάση... θα μάθουμε για περισσότερες χειρονομίες υποστήριξης και θα εξαρτηθεί από τα κράτη μέλη αν θα προσθέσουν ορισμένες απτές αποφάσεις."

Η κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα απέλασε τους Ρώσους διπλωμάτες προχθές Σάββατο, λέγοντας πως υποπτεύεται ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ενεπλάκησαν σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014.

"Η αντίδραση (της Ρωσίας) είναι πιο ισχυρή απ' ό,τι αναμέναμε, είναι περισσότεροι διπλωμάτες από τον αριθμό των αξιωματικών των υπηρεσιών πληροφοριών που απελάσαμε", δήλωσε ο Χάματσεκ σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Θα συναντήσω τον πρωθυπουργό και θα συζητήσουμε αν και πότε [θα] χρειαστεί να λάβουμε κάποια περαιτέρω βήματα από τσεχικής πλευράς".

Η τσεχική κυβέρνηση έχει πει πως έχει εύλογες υποψίες ότι δύο πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που κατηγορούνται για τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία το 2018 βρίσκονται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών τέσσερα χρόνια νωρίτερα που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo