• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ανθρωπάκια μικρά, αδύναμα, κομπλεξικά – Η εξουσία της έδρας

Ηλίας Ψυχογιός 19-04-2021 11:11 Τελευταία ενημέρωση: 19-04-2021 17:53
Ανθρωπάκια μικρά, αδύναμα, κομπλεξικά – Η εξουσία της έδρας
«Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»

Τα ελληνικά πανεπιστήμια τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών πανεπιστημιακών έχουν, δυστυχώς, καταπέσει αναφορικά με το επίπεδο της επιστημονικής γνώσης την οποία παρέχουν.

Και δεν είναι μόνο η μπαχαλοποίηση, την οποία συχνά επικαλούνται ορισμένοι, η οποία έχει καταντήσει τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν τα χάλια που έχουν. Οι φωτεινές εξαιρέσεις άξιων αποφοίτων, οι οποίοι επιτυγχάνουν την διεθνή αναγνώριση είναι η εξαίρεση στον κανόνα και αυτές οφείλονται κύρια στην ατομική προσπάθεια των φοιτητών.

Το κύριο πρόβλημα, καθώς πάντα «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» είναι η κοινότητα των διδασκόντων. Των «πανεπιστημιακών δασκάλων», όπως τους αρέσει τα αυτοαποκαλούνται…

Δυστυχώς, στη χώρα όπου τη «μεταρρύθμιση» την μεταφράζαμε ως «περισσότερο κράτος» και την «επανίδρυση του κράτους» τη μεταφράζαμε ως μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τα πανεπιστήμια και οι διδάσκοντες σε αυτά, δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την νοοτροπία της εννοιολογικής αλλοίωσης. Αλλάξαμε την έννοια του πανεπιστημιακού δασκάλου από μέντορα σε τύρρανο…

Διδακτορικά τα οποία συγγράφονται από προπτυχιακούς φοιτητές για να πάρει την έδρα ο επιβλέπων (ο γράφων έχει γράψει δύο), αλισβερίσι με τις παρατάξεις για την νομή κονδυλίων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων, κομματικές συμφωνίες για την κατάληψη της έδρας,  βισματικοί διορισμοί σε όλους τους οργανισμούς των πανεπιστημίων, οικογένειες οι οποίες θεωρούν ότι έχουν «ελέω Θεού» δικαίωμα να είναι όλα τους τα μέλη καθηγητές πανεπιστημίου….

Κυρίως όμως, άνθρωποι με χαρακτήρα και ύφος «καρδιναλίου», επειδή είναι επάνω στην έδρα.

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία, η κατάσταση έχει ξεφύγει κυριολεκτικά, καθώς η τηλεκπαίδευση έχει δώσει τη δυνατότητα στους «καθηγητές» να διδάσκουν είτε οι ίδιοι είτε βοηθοί τους, από την άνεση του σπιτιού τους και με τη σιγουριά του μισθού ανέγγιχτη.

Προγράμματα σπουδών «λάστιχο», εργασίες συχνά άσχετες με τη διδακτέα ύλη, ανοργανωσιά και αμετροέπεια. Ο θανατηφόρος συνδυασμός της εξουσίας την οποία παρέχει η έδρα, με την μικρότητα του χαρακτήρα, έχουν φέρει τους φοιτητές σε κατάσταση απόλυτου πανικού.

Φυσικά και δεν είναι όλοι οι πανεπιστημιακοί ίδιοι. Μόνο που αυτοί οι οποίοι όντως εκτελούν λειτούργημα, χάνονται ανάμεσα σε όσους διαπράττουν «κακούργημα».

Γιατί αυτό είναι όταν για την εξύψωση του «εγώ» τους, αποφασίζουν να κάνουν καψόνια στους φοιτητές.

Και μετά, μακάριοι που προκάλεσαν τον πανικό, ξαπλώνουν στο κρεβάτι το οποίο έχει πληρωθεί από τους φόρους των γονιών των φοιτητών, περιμένοντας να δουν τα αποτελέσματα...

Ως άλλοι Νέρωνες που βάζουν φωτιά στη Ρώμη για να δουν το χρώμα της φλόγας.

Ως άλλοι Άιχμαν, που απολαμβάνουν τις αναφορές των εκτελέσεων…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo