Κι όμως, ο κ. Δένδιας κινήθηκε σωστά

Πέτρος Τρουπιώτης 19-04-2021 00:00 Τελευταία ενημέρωση: 19-04-2021 00:11
Κι όμως, ο κ. Δένδιας κινήθηκε σωστά
Πρέσβυς ε.τ., σχολιάζει τις απόψεις που εξέφρασα σε αυτές τις στήλες, για το ταξίδι Δένδια στην Άγκυρα. Και διαφωνεί…   

Χθες το πρωί έλαβα στο email μου, επιστολή (μακροσκελέστατη) από ε.τ. πρέσβη, τον οποίο είχα γνωρίσει την δεκαετία του ‘80, όταν πρωτοξεκίνησα να κάνω διπλωματικό ρεπορτάζ, όπου αναφέρεται στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Δένδια στην Άγκυρα.

Με τον σεβαστό πρέσβη, που μου έμαθε πάρα πολλά για την διπλωματία και τους «περίεργους» και «αναπάντεχους» δρόμους της, συνεχίσαμε όλα αυτά τα χρόνια να διαφωνούμε σε ορισμένα ζητήματα. Δεν ξέρω ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. Ίσως και οι δυο, μια και βλέπαμε ο καθένας τα πράγματα από την δική του πλευρά.

Θέλω να μεταφέρω εδώ –και σε σας- ένα πολύ μικρό κομμάτι της επιστολής του, που αναφέρεται σε ένα θέμα …μόνιμης διαφωνίας μου. Το ποια  θα πρέπει να είναι η δημόσια στάση υπουργών Εξωτερικών ή διπλωμάτων, στις περιπτώσεις συζητήσεων μεταξύ κρατών και μάλιστα όταν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές.

Αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ο σεβαστός πρέσβης:

«….Διαβάζοντας λοιπόν τα δυο σημειώματα σας στην ιστοσελίδα «Lawandorder”, θα ήθελα να σας επισημάνω ορισμένα στάνταρ, που από την πείρα μου (και μάλιστα αρκετά μακρά) στην διπλωματική υπηρεσία, νομίζω ότι θα έπρεπε να τηρήσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν Δένδιας, κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Το πρώτο, ίσως και αυτό που έχει τον κεντρικό ρόλο στο όλο ζήτημα, είναι το ποια πρέπει να είναι η στάση ενός υπουργού ΅Εξωτερικών ή διπλωμάτη, σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Όταν δηλαδή ομιλούν δημοσίως.

Ίσως θυμάστε πως αυτό ήταν και ένα από τα ζητήματα διαφωνίας μας, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, όταν σας πρωτογνώρισα, νέο διπλωματικό συντάκτη.

Σας ανέφερα και τότε –όταν με ρωτούσατε γιατί οι διπλωμάτες είναι τόσο «υποτονικοί» στις δημόσιες αναφορές τους - πως τα όσα λέγονται στις ιδιαίτερες συναντήσεις είναι μόνον για αυτές, αφού η εσωτερίκευση τους , προκαλεί εντάσεις και εμποδίζουν την πρόοδο των οποίων συζητήσεων και συμφωνιών. Την ίδια άποψη συνεχίζω να έχω και σήμερα και γι αυτό θεωρώ ότι ο κ Δένδιας κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση στην Άγκυρα….»

Στην συνέχεια, η επιστολή αναφέρεται και σε άλλα θέματα, που αφορούν ακόμα και στην ουσία των συζητήσεων. Θέματα που δεν είναι της στιγμής.

Θα ήθελα να μείνω στο κομμάτι αυτό και δημοσίως , να εκφράσω και πάλι την διαφωνία μου με τον έμπειρο διπλωμάτη. (συγγνώμη κ. πρέσβη…).

Το πρώτο θέμα που θέλω να θίξω –και αποτελεί και αυτό μια διαχρονική μας διαφωνία- είναι πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι διπλωμάτης. Οπότε ο μεν διπλωμάτης, σε αντίστοιχες περιπτώσεις ίσως πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, ο δε υπουργός Εξωτερικών , οφείλει (πιστεύω) να είναι σαφής , ίσως και αιχμηρός, όταν θεωρεί πως κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του.

Και νομίζω ότι ο υπουργός των Εξωτερικών με το να δημοσιοποιήσει και μάλιστα ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του, σε ζωντανή σύνδεση, τις ελληνικές θέσεις (και διαφωνίες με την Άγκυρα) βοήθησε σημαντικά την χώρα, σε σχέση κυρίως με την διεθνή κοινή γνώμη. Έκανε σαφές πως τα προβλήματα υπάρχουν, είναι παρόντα και τα λέμε παντού. Και νομίζω ότι είναι και θέμα αξιοπιστίας της χώρας αλλά και μια δήλωση αποφασιστικότητας και προς την Άγκυρα.

Ήταν δηλαδή , μια σωστή και επιβεβλημένη θα έλεγα κίνηση.

ΥΓ. Στα άλλα σημεία της επιστολής σας, αγαπητέ μου πρέσβη, ιδίως σε αυτό που αναφέρεστε στις «λάθος κινήσεις της ελληνικής πλευράς» καθώς και «στην καθυστερημένη αντίδραση και λήψη αποφάσεων ορισμένες φορές», ίσως να έχετε και δίκιο.

 Μόνον η αντιμετώπιση των ζητημάτων  και οι επιλογές, κρίνονται όχι από το τι μπορούσε να γίνει στο παρελθόν , αλλά  τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει τώρα.


[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo