Σφάξε με Αγά μου, να αγιάσω;

Πέτρος Τρουπιώτης 17-04-2021 08:45 Τελευταία ενημέρωση: 17-04-2021 08:46
Σφάξε με Αγά μου, να αγιάσω;
Φοβισμένες, παράλογες και στα όρια του ενδοτισμού αντιδράσεις από ορισμένους για την αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου

Ήταν σωστή η στάση του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα και η δημόσια αντιπαράθεση με τον Τούρκο ομόλογο του;

Αν δει κανείς τα γεγονότα, χωρίς κάποιου είδους ιδεοληπτικές ή και στενά κομματικές παρωπίδες, δεν είναι δυνατόν να μην πει ότι ήταν θετική αλλά και επιβεβλημένη η στάση Δένδια. (Για το γιατί το αναλύσαμε στο χθεσινό μας άρθρο).

Φαίνεται όμως πως στην χώρα μας, δεν είναι εύκολο να δεχθούμε πως κάποιος (ιδίως αν είναι και ιδεολογικός μας αντίπαλος) μπορεί να έκανε μια επιτυχή εμφάνιση.

Δεν μας πάει, δεν το αντέχουμε ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο να πω…

Έτσι, μετρά την πρώτη «παγωμάρα» όσων δεν ήθελαν να δουν την ελληνική κυβέρνηση να κρατά μια τέτοια στάση (και ιδίως να επικροτείται από τον ελληνικό λαό), ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος. Αυτός της κάθε είδους αμφισβήτησης της όλης κίνησης και της προσπάθειας να εμφανισθεί περίπου ως «το μεγάλο λάθος». Και όχι μόνον αυτό.

Ας ξεκινήσω από αυτό το τελευταίο.

Ορισμένοι πολιτικοί (αλλά και δημοσιογράφοι για να μην βγάζουμε και τους συνάδελφους μας έξω από τον χορό) ανακάλυψαν πως ο Ν. Δένδιας, κινήθηκε μόνος του και χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα κάποιοι προχωρήσαν την… σκέψη τους πιο μακριά. Ότι ο Ν. Δένδιας κινήθηκε αντίθετα λέει από τις οδηγίες του πρωθυπουργού, ακολουθώντας τις οδηγίες…Καραμανλή. 

Αυτό το τελευταίο, ούτε ο …Βαρόνος Μινχάουζεν δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί…

Πέρα όμως από αυτή την γραφική περιγραφή, που μόνον δημοσιογράφος που έχει ξεχάσει για χρόνια το ρεπορτάζ, μπορεί να την είχε σκεφτεί, υπάρχει και το άλλο κομμάτι. Αυτό της ουσίας της αντιπαράθεσης.

Και αν το προηγούμενο αποτελεί ένα ακόμα αφήγημα, γραφικών τύπων, το ζήτημα της ουσίας είναι, θα έλεγα, λίγο πιο σοβαρό.

Κι αυτό γιατί ορισμένοι πολιτικοί (και όχι πάντα από αυτούς που εντάσσουμε στους κύκλους των γραφικών), υποστήριξαν πως «Δυστυχώς, όπως είδαν όλοι, ο Δένδιας άρχισε το νταβαντούρι, όχι ο Τσαβούσογλου».

Ενώ άλλος, εκτίμησε πως η όλη αντιπαράθεση έχει και αρνητικά, όπως η στασιμότητα στο θέμα των συνομιλιών και των σχέσεων των δυο χωρών…

Λυπάμαι που θα το επισημάνω, αλλά τέτοιου είδους απόψεις οδηγούν στην ακραία τους μορφή στην γνωστή φράση-τακτική «σφάξε με αγάμου, να αγιάσω»….

Τακτική βέβαια, που φαντάζομαι πως κάνεις στην χωρά μας δεν συμμερίζεται. ΄Η κάνω λάθος;

Γιατί κατά την, παραλογή -κατά την άποψη μου - αυτή λογική (για να μην πω φοβική έως ενδοτική), θα οδηγηθούμε στο να φοβόμαστε να εκφράζουμε δυνατά τις θέσεις μας αλλά και την διαμαρτυρία μας για τις κινήσεις της Άγκυρας, μήπως και παρεξηγηθεί, έστω και αν αυτή προκαλεί την αναστάτωση….

Τακτική που είναι σαφές πως θα οδηγεί σε «αποθράσυνση» της γείτονος, μια και θα βλέπει ότι ούτε καν αναφορά δεν τολμάμε μπροστά της να κάνουμε.

Κατά την τακτική αυτή, θα λεμέ αλλά στους εταίρους και συμμάχους και αλλά δημοσίως. Κάτι βέβαια που το μόνο που θα κάνει είναι να απαξιώνει τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες μας.

Δηλαδή, να μην επισημαίνουμε τα υπαρκτά προβλήματα και τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας για να «μην υπάρχει στασιμότητα». Στασιμότητα όμως που; Σε έναν διάλογο που τελικά θα είναι σε ψεύτικες βάσεις;

Τα προβλήματα, όταν μάλιστα φτάνουν σε τέτοια σημεία (και ο γείτονας είναι κακόπιστος) τότε πρέπει να βγαίνουν στο φως, ώστε να γνωρίζουν όλοι και στην χώρα μας και στην Τουρκία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, ποια είναι η πραγματική εικόνα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Μόνον έτσι μπορεί να προχωρήσει κάτι…

Όταν κρύβεις τα πράγματα κάτω από το χαλί, το μόνο που μπορεί να περιμένεις είναι να σαπίσει και το χαλί….

[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo