• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές των επιδομάτων σε χιλιάδες δικαιούχους

lawandorder.gr 16-04-2021 22:28
ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές των επιδομάτων σε χιλιάδες δικαιούχους
Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματά τους στις 29 Απριλίου 2021

Κατά μία ημέρα νωρίτερα από ότι συνήθως, και συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου αναμένεται να καταβληθούν τα επιδόματα και οι παροχές από τον ΟΠΕΚΑ, λόγω Πάσχα. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΑ αναμένεται να καταβάλει το επίδομα γέννησης, το επίδομα ενοικίου, το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων υπερηλίκων, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (π. ΚΕΑ), τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, το Επίδομα Ομογενών, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και η “Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982”.

Πιο συγκεκριμένα, θα πληρωθούν τα εξής επιδόματα:

• Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα περίπου 169.720 δικαιούχοι
• Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα περίπου 269.948 δικαιούχοι
• Επίδομα Στέγασης περίπου 271.644 δικαιούχοι
• Επίδομα Γέννησης περίπου 12.529 δικαιούχοι
• Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων περίπου 35.203 δικαιούχοι (εκ των οποίων)
• Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων 14.821 δικαιούχοι
• Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής περίπου 903 δικαιούχοι
• Επίδομα Ομογενών Προσφύγων περίπου 6.777 δικαιούχοι

Επίδομα ενοικίου – Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Στις 29 Απριλίου θα πληρωθούν και οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού έχει παραταθεί αυτοδίκαια για τρεις μήνες η καταβολή του Επιδόματος Στέγασης. Ειδικότερα παρατείνεται κατά τρεις μήνες η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων του επιδόματος οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να υποβληθούν κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2021.

Η τρίμηνη παράταση που δίνεται αφορά το «επίδομα στέγασης» στις περιπτώσεις που, λόγω λήξης της ισχύος τους, απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης των δικαιούχων κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2021.

Διευκρινίζονται τα εξής:

α) Σε περίπτωση που υποβληθεί νέα αίτηση, τότε αυτή η εγκεκριμένη αίτηση θα ισχύσει κανονικά.
Β) Εάν ο δικαιούχος έχει ξεκινήσει τη δημιουργία αίτησης, η οποία όμως παραμένει σε κατάσταση «ΝΕΑ» χωρίς να γίνει οριστική υποβολή αυτής, τότε θα ανανεωθεί αυτόματα η ισχύς της προηγούμενης εγκεκριμένης αίτησης.
γ) Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτό μήνυμα στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχουν δηλώσει στην αίτηση, για την αυτόματη παράταση της ισχύος των αιτήσεών τους.

Προνοιακά επιδόματα

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις κάτωθι παροχές και προγράμματα σε άτομα με αναπηρία:

1. Επίδομα κίνησης

2. Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.

3. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία

4. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση

5. Πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών-και-ακρωτηριασμένων-ανασφάλιστων-και-ασφαλισμένων-του-Δημοσίου

6. Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)

7. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων

8. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης

9. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση

10. Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους

Επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων θα πρέπει να πληρούνται, ανάλογα με το επίδομα, τόσο διοικητικής όσο και ιατρικής φύσης προϋποθέσεις, π.χ για τη χορήγηση επιδόματος βαριάς αναπηρίας, ο αιτών δεν πρέπει να λαμβάνει σύνταξη από άμεσο δικαίωμα, από φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ημεδαπό ή αλλοδαπό) και συγχρόνως να κριθεί ότι πάσχει από ορισμένη πάθηση η οποία τον καθιστά ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

 

Πηγή: newmoney

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo