Ο Δένδιας μίλησε εξ ονόματος 10 εκατ. Ελλήνων

Ελένη Γαβριήλ 16-04-2021 15:02 Τελευταία ενημέρωση: 16-04-2021 15:26
Ο Δένδιας μίλησε εξ ονόματος 10 εκατ. Ελλήνων
Μετά από καιρό μπήκαν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και ειπώθηκαν τα πράγματα με το όνομά τους

Η χθεσινή παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν είναι απλά ζήτημα «υπερηφάνειας» αλλά κυρίως ότι μετά από καιρό μπήκαν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και ειπώθηκαν τα πράγματα με το όνομά τους.

Απόλυτα προετοιμασμένος και σίγουρος ο υπουργός Εξωτερικών φάνηκε ότι πήγε στην Τουρκία «διαβασμένος» και αποφασισμένος, για μια συνάντηση που πολύ είχε αμφισβητηθεί από πριν. Και έκανε αυτό που έπρεπε: Έβαλε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών όπως ακριβώς είναι και όχι όπως θέλει να το παρουσιάζει η τούρκικη προπαγάνδα.

Ουσιαστικά με τις απαντήσεις του ο Νίκος Δένδιας έβαλε φρένο στην τουρκική τακτική που θέλει να πέσουν όλα τα θέματα στο τραπέζι από τη μουσουλμανική μειονότητα μέχρι τη συνθήκη της Λωζάνης και μάλιστα να συζητηθούν σε διμερές επίπεδο χωρίς την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Ακόμα περισσότερο ξεκαθάρισε σε όλους διεθνείς παίχτες ότι η Ελλάδα, δεν σκοπεύει να βάλει τα προβλήματα κάτω από το χαλί ή να κλείσει τα μάτια στην τουρκική προκλητικότητα.

Τα «χαστούκια» στον «αγαπητό Μεβλούτ» έρχονταν χθες το απόγευμα το ένα μετά το άλλο και με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο Ν. Δένδιας έθεσε την Ελληνική εξωτερική πολιτική σε άλλα πλαίσια . Ανέδειξε την Ελλάδα ως ένα περιφερειακό υπολογίσιμο παίχτη και όχι μια μικρή αμυνόμενη χώρα.

Κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν ότι η στάση αυτή εξόργισε την Τουρκία και σίγουρα δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση αν ο Ταγίπ Ερντογάν τις επόμενες ημέρες αρχίσει να εξαπολύει απειλές ακόμα και να στήνει νέο γύρο προκλήσεων στο Αιγαίο με γεωτρύπανα και μαζικές ροές μεταναστών κ.ά. 

Ωστόσο αυτό που έχει δείξει η πράξη είναι ότι όσο υποχωρείς στον Τούρκο τόσο εκείνος απλώνει τις  απαιτήσεις και διεκδικήσεις του. Είναι γνωστή άλλωστε η παροιμία «δώσε θάρρος στον χωριάτη…». 

Κι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών όπως απέδειξε ξέρει να κόβει και μάλιστα με διπλωματικό τρόπο το θάρρος σε όποιον επιχειρήσει να πιστέψει ότι μπορεί απλώσει το χέρι περισσότερο από όσο πρέπει για να βουτήξει πράγματα που δεν του ανήκουν.

Ένα είναι σίγουρο πάντως ότι αναλύσεις κι αν γίνουν, πως ο Νίκος Δένδιας με τη στάση του έκανε χθες υπερήφανους 10 εκατ. Έλληνες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo