Μήνυμα σε ΕΕ και ΗΠΑ, τα όσα ο Ν. Δένδιας είπε χθες στην Άγκυρα

Πέτρος Τρουπιώτης 16-04-2021 04:21
Μήνυμα σε ΕΕ και ΗΠΑ, τα όσα ο Ν. Δένδιας είπε χθες στην Άγκυρα
Τώρα έχουμε στείλει τα μηνύματα παντού, έχουμε κάνει σαφή, όσο πιο δυνατά γίνεται,  την κατάσταση αλλά έχουμε «αποκαλύψει» και τις «ιδέες» της Άγκυρας

Που οδηγούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το «φραστικό επεισόδιο» ή αν θέλετε την ανταλλαγή πυρών, μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών, χθες, δημοσίως, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων, μετά τη συνάντησή τους;

Θα έχουμε νέα όξυνση της αντιπαράθεσης, μετά από αυτά, αντί να μπούμε σε ένα πιο ήρεμο δρόμο, όπως είχε αρχικά διαφανεί;

Τι θα γίνει στην πενταμερή για το Κυπριακό, που οργανώνει ο ΟΗΕ στο τέλος του μηνός;

Θα έχουμε πάλι  το «Ουρούτς Ρέις» στην Μεσόγειο και  μετανάστες να πιέζουν τα σύνορα στον Έβρο;

Αυτά και ορισμένα άλλα ερωτήματα έχουν προκύψει από χτες το απόγευμα, μετά το τέλος των κοινών δηλώσεων των δυο υπουργών. Μετά από μια επίσκεψη, που οι περισσότεροι είχαν πιστέψει πως θα είναι απλώς μια επίσκεψη σχεδόν ρουτίνας, οπού απλώς θα δινόταν μια εικόνα καταλαγής.

Μάλιστα, η ξαφνική πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών να δει και τον Πρόεδρο Ερντογαν, είχε ενισχύσει τις πληροφορίες, ότι η Τουρκική πλευρά είχε αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Φαίνεται όμως πως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Προφανώς η Τουρκική πλευρά πίστευε πως ο Έλληνας υπουργός θα έμενε σε μια σειρά από τυπικές αναφορές περί των κάλων σχέσεων που πρέπει να υπάρχουν, της ανάγκης του διαλόγου και αλλά σχετικά.

Μόνον που η ελληνική πλευρά, και σωστά, είχε αποφασίσει να θέσει, τόσο στις διμερείς συζητήσεις, όσο και δημοσίως, όλα τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις δυο χώρες καθώς και αυτά που η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει (πχ Τουρκική μειονότητα, αποστρατιωτικοποίηση νησιών) και να αναφέρει σαφώς τις ελληνικές θέσεις και τις αιτιάσεις της κατά της Άγκυρας.

Η κίνηση αυτή, συμφωνημένη μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών , φαίνεται να ξάφνιασε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος και αντέδρασε έντονα, προκαλώντας αμηχανία κάτ  αρχήν αλλά στην συνέχεια την απάντηση του Ν Δένδια.

Το κλίμα λοιπόν στις σχέσεις των δυο χωρών, μάλλον «βάρυνε» πάλι, αν και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ειπώθηκε στην συνέχεια, στο δείπνο των δυο υπουργών.

Όπως και να έχει πάντως , είναι σαφές –και σωστό θα μπορούσε να πει κανείς- ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να κινηθεί πιο «ενεργητικά» στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Και γι' αυτό έθεσε ευθέως όλα τα ζητήματα και δημοσίως, περιγράφοντας όχι μόνον τις ελληνικές θέσεις αλλά και στηλιτεύοντας αντίστοιχες επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας.

Είναι βέβαιο ότι η Αθήνα με την κίνηση της αυτή, ήθελε να δείξει διεθνώς (και στην Ευρωπαϊκή Ένωση) πως ο διάλογος αυτός, δεν σημαίνει ότι όλα έχουν βελτιωθεί, πως έχουν κλείσει οι αντιπαραθέσεις και πως δεν υπάρχουν διαφορές.

Και αυτό είχε αποδέκτες, εκτός των άλλων, 

--Και την Ευρωπαϊκή Ένωση –και συγκεκριμένες χώρες σε αυτή- που πιέζουν για να πέσει γενικώς  «στα μαλακά» η Άγκυρα, χωρίς αυτή να κάνει καμμιά κίνηση αναδίπλωσης,

-- Και τις ΗΠΑ, μια και αυτή την στιγμή, η υπερατλαντική υπερδύναμη, μελετά και αναπροσαρμόζει την πολιτική αλλά και τις προτεραιότητες για συνεργασία σε επίπεδο χωρών. 

Η ελληνική κίνηση ήταν σωστή. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της.

Και τώρα έχουμε στείλει τα μηνύματα παντού, έχουμε κάνει σαφές, όσο πιο δυνατά γίνεται,  την κατάσταση αλλά έχουμε «αποκαλύψει» και τις ιδέες της Άγκυρας.

Και τώρα κανείς δεν μπορεί να λέει «δεν ήξερα…»

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo