«Αγαπητέ μου Μεβλούτ» τα εκτός πρωτοκόλλου πληρώνονται...

Ηλίας Ψυχογιός 16-04-2021 04:02 Τελευταία ενημέρωση: 16-04-2021 17:41
«Αγαπητέ μου Μεβλούτ» τα εκτός πρωτοκόλλου πληρώνονται...
Όσα ειπώθηκαν από τον Νίκο Δένδια προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες, απλά «έγραψαν ιστορία»

Συγκλονιστικά ήταν τα όσα έγιναν εχθές στην γειτονική Τουρκία ανάμεσα στον ΥΠΕΞ Νίκο Δενδία και τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούγλου.

Με γλώσσα η οποία δεν προσομοίαζε σε διπλωματική, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν θανατηφόρα «πυρά» μπροστά στους δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν τη σπάνια ευκαιρία να «απολαύσουν» ζωντανά μπροστά τους, όσα συνήθως λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Γιατί, μεταξύ μας, δεν είναι και τόσο σύνηθες να εμφανίζεται ο τούρκος ΥΠΕΞ μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του και να μιλάει για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. Μπορεί να το αναφέρει σε συνεντεύξεις ή αλλού, αλλά η διπλωματική γλώσσα επιβάλει ένα κάποιο «τακτ».

Βέβαια, ο Τσαβούσογλου μας έχει συνηθίσει σε συμπεριφορές εκτός πρωτοκόλλου, αλλά εχθές περιμέναμε ότι θα κρατηθούν τουλάχιστον «οι τύποι» μπροστά στις κάμερες.

Οι τούρκοι, λόγω νοοτροπίας, λειτουργούν όπως οι «νταήδες» στο σχολείο: Είναι ζόρικοι μέχρι να λάβουν την κατάλληλη απάντηση. Εχθές ο Τσαβούσογλου πίστεψε ότι λόγω της παρουσίας του Έλληνα ΥΠΕΞ στην τουρκική πρωτεύουσα, θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι ακριβώς, αλλά μάλλον ήταν απροετοίμαστος για την αντίδραση.

Εχθές λοιπόν ο Νίκος Δένδιας έδωσε όχι μία, αλλά πολλαπλές απαντήσεις και μάλιστα, σε όλα τα επίπεδα…

Είπε ευθέως ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας!

Είπε ευθέως ότι η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό!

Είπε ευθέως ότι η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο!

Είπε ευθέως ότι η Τουρκία κάνει υπερπτήσεις με τα στρατιωτικά της αεροσκάφη επάνω από ελληνικό έδαφος!

Και στο τέλος, «πετούσε» και ένα «αγαπητέ μου Μελβούτ», με βρετανικό χιούμορ  κι έκανε τον Τούρκο ΥΠΕΞ κυριολεκτικά «τούρκο»!

Προφανώς, όλα τα ανωτέρω δεν ήταν μόνο μία προσωπική πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια. Κανείς υπουργός των Εξωτερικών, καμίας χώρας δεν προχωρά σε τέτοιες δηλώσεις, on camera και σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ΥΠΕΞ της χώρας προς την οποία απευθύνεται αν δεν έχει καταστρωθεί σχέδιο με εντολή του Πρωθυπουργού. 

Είναι συνεπώς ξεκάθαρο ότι όλη αυτή η αντίδραση ήταν σχεδιασμένη και μελετημένη καιρό πριν και είχαν προβλεφΘεί όλα τα πιθανά σενάρια, για κάθε πιθανή πρόκληση του Τούρκου αξιωματούχου.

Και σε αυτό οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι προβλέπει καταστάσεις. Είναι επίσης προφανές ότι σε καίριες θέσεις, όπως είναι αυτή του Υπουργού των Εξωτερικών, έχει φροντίσει να τοποθετήσει οξυδερκείς και «ψημένους» πολιτικούς, όπως ο Δένδιας, οι οποίοι αξιοποιούν το στελεχειακό δυναμικό τους υπουργείου τους και «εκπλήσσουν» τους αντιπάλους με την άρτια προετοιμασία τους. 

Είχαμε, δυστυχώς, συνηθίσει τις προηγούμενες δεκαετίες να υπομένουμε, ως Έθνος αλλά και ως κρατική οντότητα, τις προκλήσεις του εξ ανατολών γείτονά μας και είχαμε υιοθετήσει την τακτική του «κατευνασμού», ελπίζοντας ότι αυτό θα «εξευμένιζε» τον οργισμένο ανατολίτη…

Τι κι αν από την πραγματική ζωή γνωρίζουμε πως όσο κάποιος υποχωρεί, τόσο κάποιος άλλος προχωρά; Αδυνατούσαμε να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση στις διεθνείς μας σχέσεις.

Ίσως, η εμπειρία της επιτυχούς αντιμετώπισης της απόπειρας εισβολής πέρυσι στον Έβρο από καθοδηγούμενες «μεταναστευτικές» ροές και το «κλείδωμα» των θαλασσίων συνόρων μας το περασμένο καλοκαίρι, να μας έδειξαν ότι μπορούμε κάτι περισσότερο…

Κι αν κρίνω από τους μορφασμούς του Τούρκου ΥΠΕΞ στα «ντιρέκτ» χτυπήματα του Νίκου Δένδια εχθές, μάλλον το μπορούμε…

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την τουρκική αντίδραση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα έρθει. Μόνο που πλέον έχουμε δώσει προς όλες τις κατευθύνσεις το σήμα ότι είμαστε “armed and alerted” («οπλισμένοι και σε εγρήγορση»)!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo