Ο λαϊκισμός δεν μπορεί να «πιάσει» δεύτερη φορά στο ίδιο εκλογικό σώμα και σε τόσο σύντομο διάστημα

Πέτρος Τρουπιώτης 14-04-2021 00:00
Ο λαϊκισμός δεν μπορεί να «πιάσει» δεύτερη φορά στο ίδιο εκλογικό σώμα και σε τόσο σύντομο διάστημα
Για τον μέσο Έλληνα, δεν υπάρχει τώρα καμία δικαιολογία. Τότε παρασύρθηκε λέγοντας πως δεν ήξερε. Τώρα πια ξέρει….

Ο λαϊκισμός είναι μια «αρρώστια» (επιδημία την έχει χαρακτηρίσει Άγγλος στοχαστής της περιόδου του μεσοπολέμου ), που όταν την κολλήσεις είναι πολύ δύσκολο (ορισμένοι λένε αδύνατο) να γιατρευτείς από αυτήν.

Αν μάλιστα , όπως στην χώρα μας, ο λαϊκισμός και η εφαρμογή του στην πιο ακραία (και χυδαία μορφή) σε οδηγήσει ακόμα και στην κυβέρνηση , είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να τον εγκαταλείψεις.

Θεωρείς πως αυτός είναι ο εύκολος και γρήγορος δρόμος για την κορυφή και τον εφαρμόζεις ξανά και ξανά, πιθανώς μάλιστα αγνοώντας την γνωστή φράση « η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλ Τσίπρας, χθες, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη και παρουσιάζοντας οικονομικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, κατέφυγε και πάλι στην γνωστή του οδό. Αυτή των  μεγάλων υποσχέσεων.

Πρότεινε (υποσχέθηκε) ότι πιστεύει πως μπορεί να χαϊδέψει τα αυτιά του εκλογικού ακροατηρίου, ελπίζοντας αν όχι σε κάποιου είδους ανάκαμψη των εκλογικών ποσοστών του κόμματος του , τουλάχιστον την σταθεροποίηση τους , μια και  έχουν αρχίσει και κατρακυλούν επικίνδυνα.

Κάθε είδους μειώσεις χρεών, περικοπή υποχρεώσεων, αναστολή η και διαγραφή κάθε είδους φορολογικών βαρών, εκατοντάδες δόσεις και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Προτάσεις δηλαδή αντίστοιχες με εκείνες της περιόδου 2013-2014, που βέβαια όχι απλώς δεν υλοποιήθηκαν ποτέ , αλλά σε πολλές περιπτώσεις η εφαρμοστέα πολιτική ήταν η ακριβώς αντίθετη.

Είναι σαφές πως ο στόχος τέτοιων προτάσεων, προτάσεων που δεν στέκουν «οικονομικά»  ακόμα και με την πρώτη ματιά, δεν έχουν ως στόχο την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Μια πορεία τέτοιας που θα δώσει και στους πολίτες της θετική διέξοδο.

Έχουν ως στόχο-όπως είχαν και την μετά το 2012 και ως το 2015, περίοδο την ικανοποίηση των πολιτών μέσω υποσχέσεων που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Υποσχέσεων που οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων ψηφοφόρων να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση , με τα γνωστά πια σε όλους αποτελέσματα.

Και αυτή την φορά , για τον μέσο Έλληνα πολίτη, δεν υπάρχει και καμιά δικαιολογία. Τότε παρασύρθηκε λέγοντας πως δεν ήξερε. Τώρα πια ξέρει….

Ευτυχώς , ο λαϊκισμός είναι μεν πολύ ευχάριστος και «χαϊδεύει» αυτιά , όμως αποδεικνύεται εύκολα πόσο ψεύτικες είναι και πόσο απατηλές είναι οι υποσχέσεις του.

Και δυστυχώς για την χώρα , δεν είναι λίγες οι φορές, με τελευταία την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ο λαϊκισμός έπεισε μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Μόνον που, ευτυχώς, η κοινωνία είδε τα αποτελέσματα του (και στην περίοδο 2015-2019 τα ένιωσε σκληρά στο πετσί του) και πιστεύω πως δεν είναι τόσο αμνήμων και αφελής , ώστε να πέσει και πάλι στην παγίδα του λαϊκισμού και των εκφραστών του.

ΥΓ : Η για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απουσία του κ Τσακαλώτο , πρώην «τσάρου» της οικονομίας και γνώστη (ίσως από τους λίγους στον ΣΥΡΙΖΑ) των μηχανισμών της οικονομίας, ίσως να οφείλεται στο ότι ακόμα και αυτός δεν μπορεί να παρίσταται σε τόσο εξόφθαλμες λαϊκίστικες υποσχέσεις, που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, χωρίς κατάρρευση της οικονομίας.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo