Κοινή δήλωση Τουρκίας-Λιβύης: Σημαντικά για την περιφερειακή σταθερότητα τα μνημόνια Άγκυρας-Τρίπολης

Θανάσης Αργυράκης 13-04-2021 21:09
Κοινή δήλωση Τουρκίας-Λιβύης: Σημαντικά για την περιφερειακή σταθερότητα τα μνημόνια Άγκυρας-Τρίπολης
Η Τουρκία βάζει χέρι ακόμα και στα Μέσα Ενημέρωσης της Λιβύης, αφού, ουσιαστικά, αναλαμβάνει να διαμορφώσει το «επικοινωνιακό» τοπίο της επόμενης ημέρας στην χώρα

«Σφράγισαν» τις τουρκο-λιβυκές συμφωνίες, μεταξύ αυτών και τη συμφωνία για την -δήθεν- οριοθέτηση της ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης, και με την κοινή δήλωσή τους, την οποία υπέγραψαν χτες, οι Τούρκος πρόεδρος και Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη της πολυμελούς λιβυκής αντιπροσωπείας στην Αγκυρα.

Στην «κοινή δήλωση Τουρκίας-Λιβύης», επίσης, περιλαμβάνονται ορισμένες αρκετά σημαντικές συμφωνίες. Οπως, μεταξύ άλλων, ότι πλειάδα Λίβυων διπλωματών θα εκπαιδευτούν στην Τουρκία. Μια συμφωνία που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει κλείσει η Αθήνα αντί της Αγκυρας.

Επιπλέον, η Τουρκία βάζει χέρι ακόμα και στα Μέσα Ενημέρωσης της Λιβύης, αφού, ουσιαστικά, αναλαμβάνει να διαμορφώσει το «επικοινωνιακό» τοπίο της επόμενης ημέρας στην χώρα.

Χαρακτηριστικά, στην «κοινή δηλωση Τουρκίας-Λιβύης» που υπέγραψαν οι Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα:

- Τονίζουν ότι τα Μνημόνια Κατανόησης, που συνήφθησαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, είναι σημαντικά για την περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία για τα κοινά συμφέροντα αμφότερων των χωρών.

Επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των αρχών που περιλαμβάνουν, και δηλώνουν την πρόθεσή τους για την προώθηση των Μνημονίων Κατανόησης.

- Υπογραμμίζουν την ανάγκη πραγματοποίησης μιας περιφερειακής διάσκεψης, που θα προωθήσει τον διάλογο και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και θα εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων των μερών.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση για την διεξαγωγή Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα «διευθετηθούν» οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, έχει πέσει στο τραπέζι αρχικά από τον Τ.Ερντογάν, και την υϊοθέτησε η ΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2020, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της.

- Τονίζουν τη σημασία της συμβολής της Τουρκίας στη δημιουργία και διατήρηση μιας μόνιμης και διαρκούς κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη.

- Εκφράζουν την επιθυμία ενίσχυσης της συνεργασίας στη Λιβύη στον τομέα της Μεταρρύθμισης του Τομέα της Ασφάλειας και ανάπτυξης δυνατοτήτων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Λιβύης.

Ουσιαστικά, δηλαδή, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη.

- Αποφασίζουν να οργανώσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Λίβυους διπλωμάτες σύμφωνα με το Μνημόνιο Κατανόησης, που υπεγράφη στην Τρίπολη στις 14 Μαρτίου 2012 μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Ινστιτούτου Διπλωματικών Σπουδών του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασία του Κράτους της Λιβύης.

- Συμφωνούν να ενεργούν από κοινού επί διεθνών, περιφερειακών και εθνικών θεμάτων ασφάλειας, σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον και τα προβλήματα ασφαλείας εκάστου.

«Χέρι» στο σύστημα ενημέρωσης

Ταυτόχρονα, με συμφωνία που υπέγραψαν ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν, και ο υπουργός Επικρατείας για θέματα Επικοινωνίας και Πολιτικών Υποθέσεων της Λιβύης, Walid Ammar Muhammad Al-Lafi, προωθείται ο έλεγχος των λιβυκών ΜΜΕ από την Αγκυρα.

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας ΜΜΕ. Μεταξύ των άλλων, στη συμφωνία αναφέρεται: «Τεχνογνωσία, συσσώρευση γνώσεων, εμπειριών και ανταλλαγή πόρων στον τομέα των ΜΜΕ, κοινές δραστηριότητες που θα διεξάγονται από τους επίσημους οργανισμούς ΜΜΕ μεταξύ των δύο χωρών, κοινή καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στη διεθνή σκηνή και ενημέρωση με ακρίβεια της διεθνούς κοινότητας, κοινές δραστηριότητες στον τομέα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, δημιουργία εταιρικών σχέσεων με διαφορετικά ΜΜΕ και εκπροσώπους του τομέα, οργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και προγραμμάτων ανταλλαγής και δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας για τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης μεταξύ των δύο χωρών».

Εσωτερικά Λιβύης

Επιπλέον, βάσει της κοινής δήλωσης, οι δύο χώρες:

- Εκφράζουν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους, οι οποίες βασίζονται στους βαθιά ριζωμένους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, του σεβασμού και της ισότητας, της εμβάθυνσης και διαφοροποίησης της συνεργασίας.

- Επιβεβαιώνουν τη σημασία διατήρησης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας σε όλη την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.

- Υπογραμμίζουν ότι το Προεδρικό Συμβούλιο και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που εξελέγησαν στη συνεδρίαση του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, αποτελούν τη μόνη νόμιμη κυβερνητική δομή της Λιβύης.

- Δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να ενεργήσουν σε συντονισμό και συνεργασία, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η πολιτική διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει στις γενικές εκλογές της Λιβύης, προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου 2021, διεξάγεται ομαλά και σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα.

- Επιβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα στη Λιβύη μπορούν να επιλυθούν με πολιτικά μέσα βάσει της Πολιτικής Συμφωνίας της Λιβύης του 2015, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των Αποτελεσμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου και του Οδικού Χάρτη του LPDF (Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης), υπό την ηγεσία και κυριότητα των Λίβυων.

Οικονομικά

- Επιβεβαιώνουν ότι θα συνεργαστούν με στόχο την αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου σε 5 δις δολάρια Αμερικής σε μια ισορροπημένη δομή.

- Αποφασίζουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, της υγείας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των ΜΜΕ, των αμοιβαίων επενδύσεων, του θεσμού αδελφοποίησης δήμων όπως και στον χρηματοοικονομικό τομέα.

- Στηρίζουν τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει ο τουρκικός τομέας συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, και τονίζουν ότι η επίλυση εκκρεμών ζητημάτων των τουρκικών εταιρειών θα βασίζεται στις συμβάσεις των εν λόγω εταιρειών, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας των δύο χωρών και κατά τρόπο που θα εγγυάται τα συμφέροντα των συμβαλλομένων μερών.

- Υπογραμμίζουν τη σημασία της ανάπτυξης και εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας κατά τρόπο που θα ωφελεί τους λαούς των δύο χωρών και προς το κοινό συμφέρον και δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν να εργάζονται επ’ αυτού του πλαισίου.

- Συμφωνούν να γίνουν απαραίτητες επιθεωρήσεις με σκοπό την επανέναρξη των πτήσεων των Τουρκικών Αερογραμμών προς τη Λιβύη.

- Συμφωνούν ότι η επόμενη συνεδρίαση της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς και ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών.

Τρομοκρατία

- Καταδικάζουν όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της τρομοκρατίας, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, και δηλώνουν ότι θα ενεργήσουν με πλήρη αλληλεγγύη στην καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων και εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες συνιστούν απειλή για τις δύο χώρες.

- Επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη διμερή, περιφερειακή και διεθνή συνεργασία εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού, όλων των μορφών και εκδηλώσεων αποσχιστικών τάσεων, του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, των εγκλημάτων κατά της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, των εκστρατειών παραπληροφόρησης, της διακίνησης μεταναστών και των απειλών για την ασφάλεια, που περνούν τα σύνορα.

Μεταναστευτικό

- Δηλώνουν ότι θα ενεργούν συνεργατικά για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, της εμπορίας ανθρώπων και της διακίνησης μεταναστών και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους στον τομέα της παράτυπης μετανάστευσης.

Κορονοϊός

- Αποφασίζουν να διεξάγουν περιοδικά πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών στο επίπεδο που θα καθορίζεται από τους αρμόδιους υπουργούς μέσω διπλωματικών οδών.

- Εκφράζουν τη δέσμευσή τους να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των φορέων υγείας για την καταπολέμηση των επιδημιών, ιδίως του Covid-19.

- Εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι τακτικές δραστηριότητες του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου θα ενισχύσουν τις στρατηγικές σχέσεις και τις σχέσεις αδελφοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και θα συμβάλουν στην ενίσχυση των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

- Συμφωνούν να παρακολουθούν στενά τα αποτελέσματα της 1ης Συνάντησης του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντηση στη Λιβύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo