• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Χοντραίνει η κόντρα Μόσχας-Σόφιας με αφορμή κατασκοπευτικά σενάρια

Θανάσης Αργυράκης 13-04-2021 20:31
Χοντραίνει η κόντρα Μόσχας-Σόφιας με αφορμή κατασκοπευτικά σενάρια
Η Εκατερίνα Ζαχάριεβα απάντησε στον Ελεονόρα Μιτροφάνοβα ότι η Βουλγαρία «δεν είναι σκυλάκι ή κάποιο κατοικίδιο»

Ανοικτή, δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας και στην πρέσβη της Ρωσίας στην βόρεια γείτονα, ξέσπασε με αφορμή κατασκοπευτικά σενάρια και κατηγορίες που εκτοξεύει η Σόφια σε βάρος της Μόσχας για κατασκοπεία.

Η Εκατερίνα Ζαχάριεβα απάντησε στον Ελεονόρα Μιτροφάνοβα ότι η Βουλγαρία «δεν είναι σκυλάκι ή κάποιο κατοικίδιο». Προηγουμένως, η πρέσβης της Ρωσίας είχε πει ότι η Σόφια διακινεί σενάρια κατασκοπείας για να δείξει την «πίστη της στα αφεντικά της».

Ως γνωστόν, η Σόφια απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες, ενώ ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε δίκτυο κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας από αξιωματικούς της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών της Βουλγαρίας.

«Με ηρεμία, θα αντιδράσω με ηρεμία» δήλωσε αργότερα η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκεταερίνα Ζαχάριεβα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ρωσίδας πρέσβη στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού, bTV.

«Δεν ξέρω ποια αφεντικά εννοεί η πρέσβης. Δεν είμαστε σκύλοι ή κάποιο κατοικίδιο. Μάλλον η πρέσβης έχει αναμνήσεις από μια άλλη εποχή, όταν ήμασταν μέλη μιας άλλης συμμαχίας», είπε η Ζαχάριεβα, εννοώντας προφανώς την περίοδο που η Βουλγαρία ανήκε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

«Η Βουλγαρία είναι κυρίαρχο κράτος και οι υπηρεσίες του λαμβάνουν αυτόνομα τις αποφάσεις τους. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι επιδιώκουμε να τηρούμε φιλικές σχέσεις με όλους και εδώ συμφωνώ μαζί της. Προσδοκούμε, όμως, την ίδια φιλική στάση και από την άλλη πλευρά» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» και «μη συμβατές με την Συνθήκη της Γενεύης» τις ενέργειες των Ρώσων διπλωματών.

Η ίδια απέρριψε κατηγορηματικά τα περί εκτέλεσης ξένων εντολών, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για την πρώτη υπόθεση προσπάθειας κατασκοπείας εκ μέρους της Ρωσίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν έχει διαπιστωθεί καμία άλλη απόπειρα κατασκοπείας στη Βουλγαρία από ξένο κράτος.

Απελάσεις

Από τη μεριά της, η Ρωσίδα πρέσβης, Ε.Μιτροφάνοβα, είχε πει προηγουμένως: «Προφανώς η Βουλγαρία έπρεπε να δείξει την πίστη της στα αφεντικά. Δυστυχώς, το επίπεδο τέτοιου τύπου σκανδαλωδών υποθέσεων, είναι κάτι εκτός πραγματικότητας.

Για αυτό στη διπλωματία υπάρχουν σαφή αντίστοιχα αντίμετρα και δικοί σας (σ.σ. Βούλγαροι) διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από τη Μόσχα. Ωστόσο, κανείς δεν αισθάνεται καλύτερα μετά από όλα αυτά.

Το σημαντικότερο είναι οι Βούλγαροι να σκέπτονται για λογαριασμό της Βουλγαρίας και να μην εκτελούν ξένες παραγγελίες και εντολές. Να τηρούν φιλικές σχέσεις με όλους και να αποκομίζουν οφέλη από όλους. Γιατί εμείς απορούμε εάν η Βουλγαρία στέκεται στο πλευρό της ΕΕ, των ΗΠΑ ή της Ρωσίας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo