• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Γερμανία: Το 56% θεωρεί τον Βαυαρό πρωθυπουργό καταλληλότερο υποψήφιο καγκελάριο

lawandorder.gr 13-04-2021 20:27
Γερμανία: Το 56% θεωρεί τον Βαυαρό πρωθυπουργό καταλληλότερο υποψήφιο καγκελάριο
Το 83,3% των ψηφοφόρων των δύο αδελφών κομμάτων, CDU και CSU, τάσσεται υπέρ του Ζέντερ

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Μάρκους Ζέντερ τόνισε πρόσφατα ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το παν, αλλά είναι ένα σαφές σημείο αναφοράς. Δεν μπορούμε να αποσυνδεθούμε από την πλειοψηφία των πολιτών στη χώρα». Ο Ζέντερ έχει κάθε λόγο να επικαλείται τις δημοσκοπήσεις, επειδή έχει σαφές προβάδισμα έναντι του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) και πρωθυπουργου του -επίσης μεγάλου κρατιδίου- της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την δημοσκόπηση του Ινστιτούτο Civey, για λογαριασμό της διαδικτυακής πύλης ειδήσεων t-online: το 56% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε στο σχετικό ερώτημα ότι το CDU πρέπει να υποστηρίξει τον Μάρκους Ζέντερ ως (κοινό) υποψήφιο καγκελάριο των δύο αδελφών κομμάτων. Πιο συγκεκριμένα: το 46,2% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας είναι ο σαφώς καλύτερος υποψήφιος καγκελάριός τους, ενώ το 9,8% κλίνει μάλλον προς αυτήν την γνώμη. Ο Άρμιν Λάσετ από την άλλη πλευρά, φτάνει μόνο το 16,9% των προτιμήσεων του συνόλου των ερωτηθέντων. Πιο συγκεκριμένα το 12,4% τον θεωρεί σαφώς καλύτερο υποψήφιο και το 4,5% κλίνει μάλλον προς αυτήν την γνώμη.

Πιο ειδικά, το 83,3% των ψηφοφόρων των δύο αδελφών κομμάτων, CDU και CSU, τάσσεται υπέρ του Ζέντερ, ενώ μόνο το 11,5% υπέρ του Λάσετ. Οι ψηφοφόροι των Πρασίνων προτιμούν τον Ζέντερ σε ποσοστό 53,3%, ενώ τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μόνο ο 18,8%.

Ακόμα και στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, ο Ζέντερ έχει σαφές προβάδισμα παντού: τα ποσοστά του κυμαίνονται μεταξύ 49,1% και 59,9%. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε άτομα ηλικίας 40 έως 49 ετών. Ο Λάσετ, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πίσω: σε καμία ηλικιακή ομάδα ο πρόεδρος του CDU δεν ξεπερνά το 20%, δημοφιλέστερος είναι στην ηλικιακή μεταξύ των 30 έως 39 ετών με 19,5%.

Τέλος, το 60,7% του συνόλου των ερωτηθεισών γυναικών πιστεύει ότι το CDU πρέπει να υποστηρίξει τον Ζέντερ ως υποψήφιο για καγκελάριο, ενώ τον Λάσετ το 13,9%. Η διαφορά είναι ελαφρώς μικρότερη μεταξύ των ανδρών ερωτηθέντων: Ο Ζέντερ φτάνει το 51,3% και ο Λάσετ στο 19,8%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / t-online

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo