Τουρκικός Τύπος: Εφόλης της ύλης η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Θανάσης Αργυράκης 13-04-2021 20:11 Τελευταία ενημέρωση: 13-04-2021 20:12
Τουρκικός Τύπος: Εφόλης της ύλης η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα
Η Milliyet γράφει ότι θα συζητηθούν και οι διαδικασίες για την προετοιμασία της συνάντησης μεταξύ των Μητσοτάκη και Ερντογάν

Εφόλης της ύλης διαρρέει η Άγκυρα στον τουρκικό Τύπου ότι θα είναι η συζήτηση που θα έχουν, την Πέμπτη, οι Ελληνας και Τούρκος υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρώτη συνάντησή τους μετά από πολλούς μήνες.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας, Milliyet, η οποία σημειώνει ότι η κινητικότητα ως προς την Ανατολική Μεσόγειο είχε ως αποτέλεσμα τις διαδοχικές επισκέψεις στην Άγκυρα, εκτός της ηγεσίας της ΕΕ, τώρα και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.

Η ίδια σημειώνει ότι η επίσκεψή του, αρχικά στην Κωνσταντινούπολη,  και μετά στην Άγκυρα, γίνεται μετά τη χτεσινή επίσκεψη μιας πολυπληθούς λιβυκής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία.

Κατά την εφημερίδα, στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου αναμένεται:

- Να συζητηθούν οι διαδικασίες για την προετοιμασία της συνάντησης μεταξύ των Μητσοτάκη και Ερντογάν.

- Να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του 62ου γύρου «συμβουλευτικών συνομιλιών», όπως χαρακτηρίζει η Τουρκία της «διερευνητικές επαφές», με την Ελλάδα.

- Να συζητηθούν, ως τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο, όπως η υφαλοκρηπίδα και ο εναέριος χώρος, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, οι βραχονησίδες στο Αιγαίο, ο εξοπλισμός νησιών που έχουν αποστρατικοποιηθεί, το καθεστώς νησιών, η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, οι κρίσεις εξαιτίας των Navtex και των Notam, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ζήτημα των χωρικών υδάτων.

- Να τοποθετηθουν οι δύο πλευρές επί των επικείμενων, άτυπων συνομιλιών για το Κυπριακό,

- Να θιγεί το ζήτημα της πρότασης της Τουρκίας για την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Αντίθετα με τα γραφόμενα στην εφημερίδα, η Αθήνα, ως γνωστόν, δημοσίως τουλάχιστον, διακηρύσσει ότι συζητά μόνο θέμα διευθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo