• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τα χαλίκια στα παπούτσια του Κυριάκου

Χρήστος Μυτιλινιός 13-04-2021 11:29 Τελευταία ενημέρωση: 13-04-2021 11:38
Τα χαλίκια στα παπούτσια του Κυριάκου
Οι υπουργοί που πρέπει να... ησυχάσουν, για να ηρεμήσουμε πια κι εμείς!

Με τις ανοησίες που ακούγονται δεξιά και αριστερά, έχω να πω ότι ο Κυριάκος έχει πολλά χαλίκια στα παπούτσια του που πρέπει να τα πετάξει για να σταθεί όρθιος.

Το ότι είναι σοβαρός κι εργατικός πρωθυπουργός είναι de facto αποδεδειγμένο.

Ας προχωρήσει και στις απαιτούμενες τομές, όσο οδεύει προς την έξοδο από την κρίση της πανδημίας.

Η εικόνα ενός Πρωθυπουργού κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξωτερική και την αμυντική του πολιτική. Κι εκεί ακριβώς βλέπουμε ότι οι επιλογές Δένδια, Βαρβιτσιώτη, Παναγιωτόπουλου και Στεφανή, έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο τον Κυριάκο.

Τα υπόλοιπα υπουργεία όμως, λίγο πολύ, χρειάζονται ένα φρεσκάρισμα, ίσως και ριζικές αλλαγές σε ορισμένα από αυτά.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά και προσεκτικά.

Χωρίς τις αστοχίες Κικίλια - Γεωργιάδη, πόσο πιο ήρεμα θα περνούσε όλη η κρίση της πανδημίας;

Χωρίς τις παλινωδίες του Υπουργού Ανάπτυξης, ανοίγω σήμερα, δεν ανοίγω σήμερα, που έχουν έλθει σαφώς λόγω της υπερέκθεσης, πόσο πιο πολύ στα σοβαρά θα είχαν πάρει οι πολίτες την κρίση;

Χωρίς τα παιγνίδια του Υπουργού Υγείας, βγάζω σήμερα Τσιόδρα, αύριο Μαγιορκίνη, μεθαύριο τον τάδε, αντιμεθαύριο τον δείνα, ώστε όταν γίνει το κακό να επέμβω τάχα ως πυροσβέστης, πόσο πιο οργανωμένα θα είχε αντιμετωπιστεί η πανδημία;

Πόσο πιο συνεργάσιμοι θα ήταν οι πολίτες, αν δεν έλεγαν οι «ειδικοί» του υπουργείου τις Δευτέρες «μη βάζετε μάσκα» και τις Τρίτες την έκαναν υποχρεωτική;

Ας πάμε και στο τεχνικό κομμάτι της αντιμετώπισης της κρίσης.

Υπήρχε καταλληλότερος υφυπουργός πολιτικής προστασίας από τον αεικίνητο Νίκο Χαρδαλιά;

Σαφώς όχι. 

Αλλά, κάποιοι άνθρωποι είναι για να δουλεύουν πολύ και να μιλάνε λίγο. Και η αναγκαστική υπερέκθεση του Νίκου Χαρδαλιά, με τον ιδιόμορφο τρόπο του που πολλές φορές έδειξε ένα πρόσωπο «τσαμπουκά», έφερε ομολογουμένως μια αυτόματη αντίδραση στο λαό. 

Ίσως θα ήταν καλύτερα να υπήρχε κι ένας εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας που θα μπορούσε να είναι πιο διαλλακτικός και επικοινωνιακός με τα Μέσα και τους δημοσιογράφους, ώστε να φτάνει στους πολίτες μια ηρεμία που τόσο πολύ την είχαν ανάγκη, κλεισμένοι στα σπίτια τους. 

Πόσο πιο υπεύθυνοι θα ήταν οι πολίτες, αν υπεύθυνα ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής είχε προχωρήσει στην αύξηση των λεωφορείων στην ώρα τους, και όχι 30 καινούργια λίγο πριν ανοίξουν τα πάντα, ώστε την ώρα που λέγαμε να αποφεύγονται οι συνωστιμοί, να μην μαζεύονταν 150 άτομα σε ένα λεωφορείο;

Πόσο πιο μεγάλη σοβαρότητα θα είχε η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, αν στην απαγόρευση κυκλοφορίας και την καραντίνα, οι μπάχαλοι και οι ΠΑΜίτες δεν είχαν δικαίωμα να διαδηλώνουν όποτε θέλουν, αλλά ο κος Χρυσοχοΐδης εφάρμοζε πλήρως τον νόμο που ψήφισε;

Τώρα για το Υπουργείο Παιδείας, ας πούμε ότι οι απόψεις διίστανται. 

Υπάρχει η άποψη ότι μόνο και μόνο το γεγονός ότι λειτούργησε η η τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα, είναι μια επιτυχία και μάλιστα σοβαρή για τη χώρα. Ειδικά αν αναλογιστούμε τις υποδομές αυτού του κράτους. Βέβαια, εδώ έρχεται και η συνεργασία με τον Πιερρακάκη, το απόλυτο άσσετ της σημερινής κυβέρνησης, που έκανε επί υπουργείας του όσα δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα. 

Και υπάρχει σαφώς και η άλλη άποψη, ότι η Κεραμέως θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί την ίδια στιγμή που έφτασαν οι μάσκες - αερόστατα στα σχολεία. Ήταν η ίδια υπεύθυνη γι' αυτό; Όχι. Έπρεπε για τον συμβολισμό να παραιτηθεί; Προσωπικά θεωρώ πως όχι, αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι επί των ημερών της, πραγματοποιήθηκε και η οριστική άρση του ασύλου στα πανεπιστήμια. Επιπλέον, δεν είναι και ο άνθρωπος που εμφανίζεται νύχτα - μέρα στα κανάλια να λέει ότι του κατέβει στο μυαλό.

Συνεπώς άρση ασύλου + Τηλεκπαίδευση + μη τηλεμαϊντανός - Μάσκες αερόστατα = Ένα επαρκώς καλό αποτέλεσμα που δίνει ένα αβαντάζ. 

Ας κάνουμε και μία σύντομη αναφορά στους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος στα κανάλια. Είναι ο καιρός που ναι μεν κάποιοι εκφράζονται από το έντονο και το δυναμικό, όμως αυτό πρέπει να συνοδεύεται και από ουσία. Η παρούσα κατάσταση απαιτεί ανθρώπους που έχουν πραγματικά κάτι να πουν, όχι απλώς να παίξουν με ατάκες και να κοκορεύονται ότι τάχα «τον έσκισα τον ΣΥΡΙΖαίο». Δεν είναι εφικτό να περάσει ένα τέτοιο μοντέλο αυτήν την περίοδο στους ταλαιπωρημένους και εκνευρισμένους και κορεσμένους από την κλεισούρα πολίτες. 

Είναι λογικό και προφανές ότι δουλειά του Πρωθυπουργού είναι οι τελικές αποφάσεις και οι επιλογές. Είναι επίσης προφανές όμως, ότι δεν γίνεται να ευθύνεται μόνο ο Πρωθυπουργός και να παίρνει πάνω του κάθε αρνητικό της κυβέρνησής του, όταν οι υπουργοί του τα κάνουν μαντάρα, είτε ουσιαστικά, είτε επικοινωνιακά.

Ο Κυριάκος μπορεί. Μαζί του, μπορούν και κάποιοι ακόμα. Οι υπόλοιποι, σιγά σιγά ας τον διευκολύνουν με την οικειοθελή τους απομάκρυνση. Δεν μπορούν να βοηθήσουν και τα πράγματα είναι καθοριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo