Εμβόλια και στρατιωτική υποστήριξη έταξε ο Ερντογάν στον «γείτονά» (!) του, τη Λιβύη

Θανάσης Αργυράκης 13-04-2021 08:22 Τελευταία ενημέρωση: 13-04-2021 08:24
Εμβόλια και στρατιωτική υποστήριξη έταξε ο Ερντογάν στον «γείτονά» (!) του, τη Λιβύη
Ο Τούρκος πρόεδρος, στην προσπάθειά του να πείσει ότι είναι «λογικό» να υπογράψουν οι δύο χώρες συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ τους, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τη Λιβύη «γείτονα» της Τουρκίας. Κι ας βρίσκεται στην άλλη άκρη της Μεσογείου

Την «εγκυρότητα» της -ψευδεπίγραφης και πέραν πάσης έννοιας του διεθνούς Δικαίου, αλλά και στοιχειώδους αίσθησης της γεωγραφίας- συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, κατά τη χτεσινή επίσκεψη της ιδιαίτερα πολυμελούς λιβυκής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Αγκυρα.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθειά του να πείσει ότι είναι «λογικό» να υπογράψουν οι δύο χώρες συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ τους, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τη Λιβύη «γείτονα» της Τουρκίας.

Κι' ας βρίσκεται στην άλλη άκρη της Μεσογείου. Κι ας μεσολαβούν μεγάλα και μικρά ελληνικά νησιά, των οποίων το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο «διέγραψε» την επήρειά τους. Κι' ας έχει εμφανιστεί πλειάδα μεγάλων κρατών, τα οποία ευθέως έχουν χαρακτηρίσει το λιγότερο «παράλογη» την -δήθεν- οριοθέτηση της ΑΟΖ. Κι' ας αρνούνται ακόμα και φορείς στο εσωτερικό της Λιβύης, όπως το Κοινοβούλιο, να εγκρίνουν μια τέτοια συμφωνία.

«Πάντα θεωρούσαμε τη Μεσόγειο, θάλασσα ειρήνης», είπε ο Ερντογάν. Και πρόσθεσε: «Το μνημόνιο κοινής κατανόησης (σ.σ. MOU) για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, που υπογράψαμε με τη Λιβύη, τον γείτονά μας στη Μεσόγειο, διασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών. Σήμερα το επιβεβαιώσαμε».

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, έσπευσε να επαυξήσει, λέγοντας: «Υπογραμμίζουμε την εγκυρότητα, πάνω στην οποία καταρτίστηκε η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, καθώς και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης και στην προ εβδομάδος συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο Α.Νταμπάιμπα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανατρέψει ούτε την τουρκο-λιβυκή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, ούτε και στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, μέσω της οποίας η Αγκυρα εξασφαλίζει τη στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη.

Μεταβατικοί

Να σημειωθεί ότι η αποστολή της σημερινής μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι η παύση των εχθροπραξιών από τις αντίπαλες παρατάξεις, η επανένωση της -ουσιαστικά τριχοτομημένης- χώρας μετά την ανατροπή Καντάφι, το 2011, και κυρίως να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στο τέλος του 2021.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, πολλά από τα πρόσωπα που «πλασαρίστηκαν» στη μεταβατική κυβέρνηση, εκτός του ότι προσπαθούν να εξαγοράσουν με πακτωλό εκατομμυρίων σημαντικά κομμάτια των Λίβυων πολιτών, όπως εξάλλου αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ποντάρουν και σε ξένες δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι και «αύριο» θα κατέχουν δεσπόζουσες θέσεις στην ηγεσία της χώρας.

Μιας πάμπλουτης σε ενεργειακά κοιτάσματα χώρας, για την ανοικοδόμηση της οποίας, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, θα χρειαστούν 450 δισ. δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια και τρία εκατομμύρια ξένους εργαζόμενους.

Και, βέβαια, τόσο η Τουρκία όσο και άλλες εμπλεκόμενες Ανατολικές και Δυτικές χώρες ευελπιστούν στο να αποσπάσουν το μερίδιο του λέοντος και από τα έργα ανοικοδόμησης και από τα ενεργειακά κοιτάσματα. Άλλωστε, και επί εποχής Καντάφι είχαν χρυσοφόρα συμβόλαια, τα οποία με τη λαϊκή εξέγερση, τα έχασαν.

Να σημειωθεί ότι, κατά τη χτεσινή επίσκεψη στην Άγκυρα, οι δύο χώρες υπέγραψαν πέντε συμφωνίες, μεταξύ των άλλων, για την κατασκευή από τουρκικές εταιρείες τριών εργοστασίων ηλεκτρικού ρεύματος, του νέου αεροδρομίου στην Τρίπολη, ενός νέου εμπορικού κέντρου στην Τρίπολη, καθώς και για συνεργασία στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης (!)

Πάντως, η πλειοψηφία των προσώπων που ηγούνται σήμερα της Λιβύης θεωρούνται άπειρα στην πολιτική διαχείριση, ενώ υπάρχει έντονος φόβος ότι θα υποκύψουν στις ορέξεις των ξένων δυνάμεων που εμπλέκονται στις λιβυκές υποθέσεις και στο μεγάλο παιχνίδι των ανταγωνισμών στην περιοχή, και, εν τέλει, πιθανώς θα καταλήξουν «μαριονέτες».

Διάσκεψη της Μεσογείου

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει και μια ακόμη αναφορά του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης. Είπε ότι στόχος Άγκυρας και Τρίπολης είναι να επιτευχθεί «ένας μεσογειακός διάλογος, στον οποίο τα ενδιαφερόμενα κράτη θα συζητήσουν το πως θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα όλων».

Εκτιμάται ότι αυτή η αναφορά του έχει να κάνει με τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου. Μια πρόταση που έκανε αρχικά ο Τ. Ερντογάν, για να την υιοθετήσει στη συνέχεια η ΕΕ, και να δεσμευθεί ότι θα την προωθήσει, εφόσον βεβαίως συμφωνήσουν οι χώρες της Αν. Μεσογείου να μετάσχουν.

Ως γνωστόν, η Τουρκία επιμένει να μετάσχουν στη Διάσκεψη και τα κατεχόμενα της Κύπρου. Επειδή, όμως, δεν πρόκειται για αναγνωρισμένο κράτος, αλλά για «προϊόν» εισβολής και κατοχής, και ουδείς είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, η Άγκυρα προτείνει την συμμετοχή των κατεχομένων, αλλά σε ένα τραπέζι που θα είναι αποκλειστικά η Κυπριακή Δημοκρατία και τα κατεχόμενα. Κοντολογίς, επιδιώκει να καταστήσει ισότιμο της Κύπρου ένα μη-κράτος.

Εάν ληφθεί υπόψιν, λοιπόν, η δήλωση του Α. Νταμπάιμπα, τότε προκύπτει ότι η Τρίπολη είναι ο μοναδικός «πρόθυμος σύμμαχος» στην περιοχή για μια τέτοια Διάσκεψη. Ως εκ τούτου και οι αγωνιώδεις προσπάθειες της Τουρκίας για άνοιγμα προς την Αίγυπτο. Εκτιμάται πως, εάν το Κάιρο συμφωνήσει να μετάσχει σε μια τέτοια Διάσκεψη, τότε η διεξαγωγή της γίνεται πιθανότερη.

Στρατιωτική παρουσία

Παρά τις διαμαρτυρίες που έχει προκαλέσει η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τη Λιβύη στον τομέα της Άμυνας.

Η Αίγυπτος, πάντως, η οποία θεωρεί «ζήτημα εθνικής ασφάλειας» της το Λιβυκό, ζητάει από την Άγκυρα να σταματήσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις της στις αραβικές χώρες (Λιβύη, Συρία, Ιράκ) και να αποσύρει άμεσα τους ξένους μισθοφόρους, ως επί το πλείστον Σύρους «αντιπολιτευόμενους» αλλά και τζιχαντιστές, που έχει μεταφέρει στη Λιβύη.

«Στόχος μας -είπε ο Ερντογάν- είναι η σταθερότητα και η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν το ίδιο. Προτεραιότητά μας είναι να επεκτείνει την εξουσία της η νέα κυβέρνηση σε ολόκληρη τη Λιβύη».

Η Τουρκία «θα συνεχίσει να παρέχει παντιοτρόπως υποστήριξη στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, όπως έκανε και με τις προηγούμενες νόμιμες κυβερνήσεις της χώρας», είπε ο ίδιος, για να υποσχεθεί στη συνέχεια την παροχή 150.000 εμβολίων στη Λιβύη.

Τέλος, Ερντογάν και Νταμπάιμπα υπέγραψαν κοινή διακήρυξη, όπου αναφέρεται ότι η δημιουργία προεδρικού συμβουλίου και κυβέρνησης εθνικής ενότητας, είναι οι μοναδικές νόμιμες μορφές εξουσίας στη Λιβύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo