20.5 C
Athens
17.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Γιατί o Γιάννος Παπαντωνίου βρέθηκε ξανά στην ανακρίτρια – Η κατηγορία για ξέπλυμα και τα «πυρά» σε Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλο


    Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και ενώπιον ανακρίτριας Διαφθοράς βρέθηκε εκ νέου χθες, 13 μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ο Γιάννος Παπαντωνίου.
    Συνοδευόμενος από το δικηγόρο του Μιχάλη Δημητρακόπουλο ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας επί ΠΑΣΟΚ πέρασε το κατώφλι της ανακρίτριας έπειτα από κλήση που έλαβε για να δώσει συμπληρωματική απολογία σχετικά με ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 2.835.197,05 ελβετικών φράγκων (2.437.962 ευρώ).
    Σύμφωνα με τη δικογραφία ο Γ. Παπαντωνίου, έλαβε τα χρήματα αυτά ως «δώρο» προκειμένου το 2003 ως υπουργός Άμυνας να προωθήσει τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών του πολεμικού μας Ναυτικού στη γαλλική εταιρεία «THALES NEDERLAND B.V.»
    Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε διαταχθεί τον Απρίλιο του 2020 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών η διενέργεια περαιτέρω ανακριτικών πράξεων σχετικά με το αδίκημα που αποτέλεσε τη βάση για το ξέπλυμα των 2.835.197, 05 ελβετικών φράγκων (2.437.962 ευρώ). Έτσι η ανακρίτρια στην οποία επέστρεψε η δικογραφία προσδιόρισε εκτός της απιστίας και την δωροδοκία ως το βασικό αδίκημα που οδήγησε στο ξέπλυμα.
    Ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου που επίσης κατηγορείται για την υπόθεση, αρνούνται από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες, ενώ χθες σε δήλωσή του ο κ. Παπαντωνίου έστρεψε τα πυρά του επί της ουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η δίωξη σε βάρος μου είναι μια πολιτική σκευωρία με ηθικό αυτουργό την κυρία Τουλουπάκη, η οποία ελέγχεται σήμερα για κατάχρηση εξουσίας και τον πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου γιατί και αυτός συμμετέχει στην ίδια διαδικασία ελέγχου» είπε ο κ. Παπαντωνίου παραπέμποντας ευθέως με τη δήλωσή του σε «στήσιμο» της υπόθεσης του από την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Να σημειωθεί ότι τόσο η κυρία Τουλουπάκη όσο και ο κ. Παπαγγελόπουλος ελέγχονται από τον Άρειο Πάγο για τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis έπειτα από σχετική δίωξη που ασκήθηκε από τη Βουλή.
    «Χρειάστηκε θράσος για να απευθύνουν σε βάρος μου την απεχθή κατηγορία την οποία αντιμετωπίζω και τέσσερα χρόνια. Είναι όμως ευτύχημα ότι η σημερινή ανακρίτρια μας κάλεσε με τη σύζυγό μου σε συμπληρωματική απολογία που έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα», ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του ο πρώην ισχυρός υπουργός του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «Το μόνο το οποίο ζητώ είναι και το ζητώ επίμονα είναι δικαίωση και μια συγνώμη. Και κυρίως να κριθώ το συντομότερο δυνατό από τη δικαιοσύνη. Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη επειδή η τεράστια πλειοψηφία -με εξαίρεση ελάχιστους επίορκους δικαστές -εκτελεί με πάθος και εντιμότητα το καθήκον της στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσα έχουμε υποστεί αποτελούν σελίδες ντροπής για τη δημόσια ζωή και τους θεσμούς.»
    Τόσο στον πρώην υπουργό όσο και στη σύζυγο του η ανακρίτρια χορήγησε προθεσμία για τις 22 Απριλίου, προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. Μάλιστα, την ίδια ημέρα να αναμένεται να απολογηθούν συμπληρωματικά και οι συγκατηγορούμενοί του ζεύγους Παπαντωνίου στην υπόθεση.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ