Θέλουμε τελικά να ψηφίζουν όλοι οι απόδημοι;

Πέτρος Τρουπιώτης 13-04-2021 08:03
Θέλουμε τελικά να ψηφίζουν όλοι οι απόδημοι;
Αν λοιπόν θέλουμε, αφαιρούμε άμεσα όλες τις δεσμεύσεις και κυρίως, οργανώνουμε σωστά την δυνατότητα ψηφοφορίας ηλεκτρονικά, στην χώρα που ζουν

Μερικά πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ' ότι φαίνονται. Ή για να είμαι πιο σαφής, πιο απλά απ' ότι κάποιοι, για δικούς τους λόγους προσπαθούν να μας τα εμφανίσουν.

Ας πάρουμε το ζήτημα της δυνατότητας ψήφου στους απόδημους Έλληνες.

Ένα θέμα που αρκετό καιρό πριν, από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόταν και ξαναερχόταν στην επικαιρότητα και είχε προκαλέσει κάθε είδους αντιπαραθέσεις. Ένα θέμα που, λύθηκε (‘η υποτίθεται ότι λύθηκε) με νομό το 2019, τον Δεκέμβριο. Και μάλιστα νόμο που ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (288 βουλευτών στους 300). Βέβαια μετρά από ορισμένους συμβιβασμούς σε θέματα που έθεσε ως όρο ο ΣΥΡΙΖΑ τότε.

Και ξαφνικά, χθες προέκυψε νέο θέμα με την ψήφο των αποδήμων. Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, η εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενη κ. Τζάκρη, μιλώντας στην παλαιά και σοβαρή ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει περιορισμούς στην δυνατότητα ψήφου των αποδήμων.

Και ξέρετε ποιους ανέφερε ως περιορισμούς: Μα τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση είχε κάνει πίσω, μετρά από απαίτηση τότε του Σύριζα, για να ψηφίσει την νομοθετική εκείνη πρωτοβουλία….

Ξαφνιαστήκατε: Μπερδευτήκατε:

Το ίδιος έπαθαν και στην κυβέρνηση, αλλά όπως φαίνεται συνήλθαν γρηγορά, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υπουργός κ Βορίδης, να φέρει στην βουλή ρύθμιση που «απελευθερώνει» τους απόδημους από τους συγκεκριμένους περιορισμούς.

Μέχρι εδώ θα πείτε λίγο περιπλοκά αλλά, οκ, έχουμε μια αλλαγή γραμμής, έστω και εκ του πλαγίου…

Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά…

 Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει στροφή, κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφορά και επαναφέρει μια παλαιά του πρόταση (Μόνον για 4 βουλευτές επικράτειας να ψηφίζουν οι απόδημοι) και άλλα παρόμοια, χωρίς όμως να λέει αν τελικά στηρίζει την πρόταση της αρμόδια τομεαρχών του…

Και από το σημείο αυτό και μετά, όπως αντιλαμβάνεστε, τα πράγματα λαμβάνουν την συνήθη τροπή στην ελληνική πολιτική ζωή. Το ένα κόμμα κατηγορεί το άλλο και ο μέσος πολίτης αδυνατεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.

Κι αυτό γιατί τελικά χάνεται η ουσία.

Επανέρχομαι λοιπόν κρίσιμο ερώτημα είναι, θέλουμε ή όχι να ψηφίζουν ανεμπόδιστα οι απόδημοι Έλληνες.

Αν λοιπόν θέλουμε, αφαιρούμε άμεσα όλες τις δεσμεύσεις, (φορολογικές δηλώσεις στην χώρα, δύο χρόνια κατοικία στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες κ.λπ.) και κυρίως, οργανώνουμε σωστά την δυνατότητα ψηφοφορίας ηλεκτρονικά, στην χώρα που ζουν.

Γιατί αν δεν κάνουμε πράξη το τελευταίο (ή έστω αρχικά να ψηφίζουν στα κατά τόπους προξενεία), θα ψηφίζουν μόνον όσοι έχουν χρήματα να έλθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Και αυτό είναι και άδικο και ίσως εκτός του πνεύματος του Συντάγματος

 Τόσο απλά λοιπόν είναι τα πράγματα. Δυνατότητα ψήφου σε όλους τους απόδημους Έλληνες, χωρίς περιορισμούς και ηλεκτρονικά, από εκεί που μένουν…

Αν θέλουμε να ψηφίζουν οι απόδημοι…..

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo