«Αερομαχίες» στο Αιγαίο λίγο πριν την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία

Θανάσης Αργυράκης 12-04-2021 19:21
«Αερομαχίες» στο Αιγαίο λίγο πριν την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία
Τέσσερα τουρκικά F-16, εκ των οποίων δύο οπλισμένα, καθώς και τέσσερα «κατασκοπευτικά» CN-235, προέβησαν σε 29 παραβιάσεις

Νέες παραβιάσεις και «εικονικές αερομαχίς» (εμπλοκές) ανάμεσα σε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και σε ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν, καταγράφτηκαν και σήμερα, μόλις δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.

Τέσσερα τουρκικά F-16, εκ των οποίων δύο οπλισμένα, καθώς και τέσσερα «κατασκοπευτικά» CN-235, προέβησαν σε 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν δύο «εμπλοκές» ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ως γνωστόν, ο Νίκος Δένδιας έχει δηλώσει πως η επίσκεψη στην Αγκυρα θα πραγματοποιηθεί, εφόσον οι «συνθήκες είναι κατάλληλες», δηλαδή από τη στιγμή που η Τουρκία δεν θα συνεχίσει τις επιθετικές πρακτικές της. Η επίσκεψη είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη το απόγευμα.

Να σημειωθεί πως σήμερα ξεκίνησε η πολυεθνική αεροπορική άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2021» από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Απριλίου.

Σύμφωνα με το ΓΕΑ, θα συμμετέχουν η Γαλλία (RAFALE, M – 2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), οι ΗΠΑ (F – 16, MQ – 9, KC – 135), η Ισπανία (F/A – 18 HORNET), το Ισραήλ (F – 15, F – 16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI) και η Κύπρος (AW 139), καθώς και η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία με παρατηρητές.

Η άσκηση θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν προσωπικό και μέσα όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με το σύνολο των τύπων Μαχητικών Αεροσκαφών (F – 16, M – 2000, M – 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα Αντιαεροπορικής προστασίας, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ).

Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόρους, Πλοία Γενικής Υποστήριξης, Ελικόπτερα (Ε/Π) και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων.

Ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με Tμήματα Κ/Β HAWK, Μηχανοκίνητα Τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, Επιθετικά Ε/Π AH-64 και Μεταφορικά Ε/Π CH -47D.

Επιπρόσθετα στην Άσκηση θα συμμετέχει η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΔΔΕΕ / ΓΕΕΘΑ) με Δυνάμεις για την διεξαγωγή Αποστολών Υποστήριξης Αεροπορικών Επιχειρήσεων GAA (Ground Air Assisted Interdiction), CAS (Close Air Support), CCA (Close Combat Attack) με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC (ΑΕΛΑ), σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων Ελεύθερης Πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων Στατικού Ιμάντα.

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo