Θα βγει κάτι από τις προανακριτικές ή τσάμπα η φασαρία;

Ηλίας Ψυχογιός 12-04-2021 15:03
Θα βγει κάτι από τις προανακριτικές ή τσάμπα η φασαρία;
Ίσως αυτή να είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες του πολιτικού συστήματος να καθαρθεί στα μάτια των πολιτών

Οι προανακριτικές επιτροπές για Παππά και τον Παπαγγελόπουλο αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι τόσο από το κοινό, όσο από τους ίδιους τους πολιτικούς και όσους ασχολούμαστε με την πολιτική. 

Βλέπετε, είναι πλέον στέρεα η αντίληψη των πολιτών ότι οι προανακριτικές δεν βγάζουν πουθενά, ότι γίνονται όχι για να αποκαλύψουν αλλά για να δώσουν πολιτική νομιμοποίηση σε πράξεις για τις οποίες οιοσδήποτε απλός «θνητός» θα είχε ήδη δικαστεί. 

Και αυτό επειδή αν κάποιος κοινός θνητός κατηγορούνταν για αντίστοιχης βαρύτητας αδικήματα με αυτά για τα οποία κατηγορούνται οι δύο πρώην Υπουργοί, οι διαδικασίες θα είχαν κινηθεί ταχύτατα. Αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του νόμου «περί ευθύνης Υπουργών» που θα πρέπει η Κυβέρνηση να το εξετάσει με τη δέουσα υπευθυνότητα. 

Εξ αιτίας αυτής της διαφοροποίησης, και όχι μόνο, οι πολίτες έχουν σχηματίσει την αντίληψη ότι «όλοι ίδιοι είναι» και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία «κόρακος κοράκου μάτι δεν βγάζει» (Με παγιωμένο μάλιστα το «δεν», και όχι εν είδη ερωτήσεως όπως συνηθίζεται στην γνωστή σε όλους μας παροιμία).
Και φυσικά δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως ο κύριος υπεύθυνος είναι το πολιτικό _και μόνο αυτό_ σύστημα. Δεν είναι δυνατόν μετά από χρεοκοπία, τρία (ή μήπως τέσσερα;) μνημόνια και ορδές δισεκατομμυρίων που έκαναν φτερά τις τελευταίες δεκαετίες, να μην έχει αναζητηθεί, και να βρεθεί_ γιατί όχι;_  κάποιος πολιτικός υπεύθυνος.

To γεγονός ότι ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος βρέθηκε στη φυλακή για παράνομο χρηματισμό, όχι μόνο δεν αποχρωμάτισε την άποψη περί «συγκάλυψης», αλλά, αντιθέτως, την υπερτόνισε κάνοντας την ύπαρξή της περισσότερο σαφή. Και στο κύριο ερώτημα «Μα, καλά, όλα αυτά τα δισεκατομμύρια τα έφαγε ο Άκης;», δυστυχώς δεν έχει δοθεί απάντηση. 

Συνεπώς, οι δύο αυτές προανακριτικές, εκτός από το αυστηρά νομικό τους κομμάτι, την αναζήτηση δηλαδή πιθανών ευθυνών των υπό έρευνα πράξεων πρώην υπουργών, πρέπει να γίνουν και ένα σύμβολο διακοπής των σχέσεων του σύγχρονου πολιτικού συστήματος με αυτό του πριν από το 2010. 

Πρέπει λοιπόν και να πραγματοποιηθούν ταχύτερα και με απόλυτη συνέπεια στην τήρηση της δικονομικής τάξης ώστε να μη μείνουν σκιές. 

Εάν τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν να αποκτήσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη του κόσμου, ώστε η αντίληψη περί «συγκάλυψης» να αποκλειστεί, πρέπει να εκδώσουν και κοινό πόρισμα. 

Η δικαιοσύνη δεν έχει αντικρουόμενες απόψεις και πολιτική χροιά. Οι πράξεις, εφόσον αποδειχθεί ότι υπήρξαν, είναι συγκεκριμένες. Επομένως, δεν τίθεται θέμα παρέμβασης διαφορετικών κομματικών απόψεων, αλλά ζήτημα ουσίας των πραγματικών γεγονότων και του γράμματος του νόμου.

Αν οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι, ας «δοθούν» πίσω στην κοινωνία καθαροί και χωρίς να τους βαραίνει οποιαδήποτε υποψία και ας τους ζητηθεί συγγνώμη. 

Αν είναι ένοχοι, ας έχουν την τιμωρία που αρμόζει στα συγκεκριμένα αδικήματα. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, και στις δύο προανακριτικές δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε υπόνοια ότι πραγματοποιούνται για να καλυφθούν μεγαλύτερες βαρύτητας αδικήματα και _κυρίως_ να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά υποψίες ότι γίνεται απόπειρα να «γκρεμιστούν σκάλες», οι οποίες πιθανώς οδηγούν σε ανθρώπους που κατείχαν μεγαλύτερα αξιώματα από τους κατηγορουμένους. 

Καλώς ή κακώς οι πολίτες δεν κοιμούνται μακαρίως και θα το αντιληφθούν. Και τότε, το «όλοι ίδιοι είναι» δεν θα είναι απλώς μια αμφισβητούμενη γενίκευση, αλλά η πραγματικότητα σε όλο της το σαφές μεγαλείο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo