Θ. Βασιλακόπουλος: Μπορούμε να επιτύχουμε ασφαλές σχέδιο εξόδου για το Πάσχα

lawandorder.gr 12-04-2021 14:06 Τελευταία ενημέρωση: 12-04-2021 14:11
Θ. Βασιλακόπουλος: Μπορούμε να επιτύχουμε ασφαλές σχέδιο εξόδου για το Πάσχα
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε πως η παραμονή στις πόλεις θα προκαλέσει συναθροίσεις σε σπίτια για τον εορτασμό

Την εκτίμηση ότι ένα ασφαλές σχέδιο εξόδου για το Πάσχα μπορεί να επιτευχθεί, διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε πως η παραμονή στις πόλεις θα προκαλέσει συναθροίσεις σε σπίτια για τον εορτασμό. Σε αντιδιαστολή, αυτές οι συναθροίσεις αν οι πολίτες μεταφερθούν από την πόλη στα χωριά, θα γίνουν σε υπαίθριους χώρους. Επομένως, είπε, και οι πόλεις θα αραιώσουν και θα οδηγήσουμε εσωτερικές συναθροίσεις με πολύ μεγαλύτερο υγειονομικό κίνδυνο σε εξωτερικές. Και επειδή η Ελλάδα είναι σχεδόν ενιαία επιδημιολογικά με ελάχιστες πράσινες περιοχές και περιοχές που «μπαινοβγαίνουν από το κόκκινο στο βαθύ κόκκινο» υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο, πρέπει να επιτραπεί.

«Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε τα σελφ τεστ, να έχουμε πλήρη απελευθέρωση των εμβολιασμένων αλλά με μάσκα και χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε κάθε «πέρασμα» (διόδια – λιμάνια κ.λπ.)». 

Ο καθηγητής επισήμανε ότι στις ΗΠΑ οι εμβολιασμένοι κυκλοφορούν ήδη, ελεύθερα. Ζήτημα ωστόσο παραμένει η ψευδής δήλωση ενός self test. 

O κ. Βασιλακόπουλος αναγνώρισε ότι αν ήμασταν όλοι ειλικρινείς θα ήταν πολύ καλύτερα. Αλλά σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι αν αραιώσει ο κόσμος από την πόλη και βγει σε εξωτερικούς χώρους, είναι λιγότερο επικίνδυνο υγειονομικά. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των μετακινήσεων σε κάθε περίπτωση.

Σε ότι αφορά τα self test και τα σχολεία, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι ο τρόπος που ανοίξαμε είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα, ο ασφαλέστερος: Παραπάνω από 2 self test είναι περιττά.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βρήκαμε περίπου 400 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που θα τα είχαμε χάσει αν δεν κάναμε τα  self test– θα υπήρχε αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης.

«Η ανίχνευσή τους», πρόσθεσε, «μειώνει τη μετάδοση αλλά ταυτόχρονα κάνουμε και μια τυχαία δειγματοληψία, πράγμα που δεν γινόταν μέχρι τώρα: Μέχρι τώρα κάποιος «τεσταριζότανε» επί σκοπού πηγαίνοντας στα διάφορα σημεία όπου διενεργούνται τεστ».

Ο καθηγητής τόνισε πως ένα αρνητικό self test σε περίοδο έξαρσης της επιδημίας δεν πρέπει να μας καθησυχάζει καθώς ενδέχεται να βγει ψευδώς αρνητικό. Σε περίπτωση, είπε, που το test βγει θετικό και υπάρχει και επιβεβαίωση ότε αυτός ο θετικός μαθητής, συνήθως, έχει πολύ περισσότερο υιικό φορτίο άρα θα μετέδιδε ευκολότερα τη νόσο από κάποιους άλλους μαθητές που βγήκαν ίσως ψευδώς αρνητικοί οι οποίοι όμως, για να βγαίνουν αρνητικοί, έχουν χαμηλότερο υιικό φορτίο από έναν θετικό.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, και να είμαστε αρνητικοί, δε σημαίνει ότι βγάζουμε τη μάσκα.

Για την περαιτέρω χρήση των self test, σημείωσε, πως «πρωτίστως ήταν εκπαιδευτική και όχι υγειονομική η ανάγκη να ανοίξει το λύκειο και γι’ αυτό άνοιξε. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα πάντα αμέσως – κινούμαστε με μέτρο και σιγά σιγά», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος. 

Διαβάστε και: 

Βασιλακόπουλος: Τα κορονο-πάρτι στις πλατείες μπορεί να κοστίσουν το Πάσχα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo