Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις…

Πέτρος Τρουπιώτης 12-04-2021 08:01
Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις…
Η κυβέρνηση οφείλει «εδώ και τώρα» (αν όχι χτες), να «στρώσει το χαλί» για την προσέλκυση επενδύσεων, ρυθμίζοντας γραφειοκρατικά, φορολογικά, εργασιακά και θέματα νομικής φύσεως

Όσο και αν σήμερα κάτι τέτοιο φαντάζει «μακρινό όνειρο», όπως δείχνουν τα πράγματα, μέσα στους επόμενους μήνες η πανδημία, που ταλανίζει όλο τον κόσμο τον τελευταίο χρόνο, θα αρχίσει να γίνεται παρελθόν.

Ένα παρελθόν που δεν θα μπορεί να ξεχαστεί εύκολα, τόσο γιατί δεν θα έχει ολοκληρωτικά εξαφανισθεί όσο και γιατί πίσω του, αφήνει συντρίμμια σε πολλά σημεία και μεγάλες πληγές.

Όσο και αν σήμερα φαίνεται κάτι ίσως εξωπραγματικό, η χώρα μας πρέπει «εδώ και τώρα», για να μην πω «από χτες», να προετοιμασθεί για την επόμενη μέρα.

Μια μέρα που για την χώρα μας θα είναι πολύ κρίσιμη. 

Η Ελλάδα, πρέπει μέσα στις επομένους 6 με 8 μήνες από τότε που θα μπορούμε να πούμε πως η πανδημία «δεν κυριαρχεί στην ζωή μας», να έχει κάνει όχι απλώς μεγάλα βήματα αλλά άλματα.

Άλματα που βασίζονται, κυρίως, στην δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων και παράλληλα, αξιοποίησης με «παραγωγικό τρόπο» των τεράστιων κονδυλίων που θα πάρουμε από την ΕΕ.

Και αν το δεύτερο θέμα έχει μπει σε «ένα λούκι» και σε αυτό θα κριθούμε κυρίως εμείς ως κράτος για την αποτελεσματικότητα μας, στο πρώτο, στις επενδύσεις τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ακόμα και έναν πρωτοετή φοιτητή οικονομικής σχολής να ρωτήσεις, θα σου απαντήσει χωρίς καν να σκεφτεί ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ιδιαίτερα σήμερα στην κατάσταση που είναι, δεν μπορεί να γίνει χωρίς επενδύσεις.

Χωρίς, ξένες κυρίως, επενδύσεις που πρέπει να είναι και μεγάλες σε κονδύλια και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Και, ευτυχώς, η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει «επενδυτικό προορισμό».

Αρκεί να βοηθήσει και ο κρατικός μηχανισμός σε αυτό.

Αρκεί, σήμερα (αν όχι χτες) να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σε θεσμούς και με νόμους, για να μπορέσουν οι επενδύσεις να έλθουν στην Ελλάδα, όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο το δυνατόν μεγαλύτερες.

Ήδη, παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο των τροφίμων, ενώ φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από διαχειριστές funds, ότι πολλοί είναι έτοιμοι να επενδύσουν τόσο στην ενέργεια αλλά και στα δίκτυα, όσο και στον τουρισμό. Και βέβαια, σε συνδυασμό με αυτά και σε ακίνητα.

Όπως είναι φυσικό, τέτοιες επενδύσεις εκτός από «ζεστό χρήμα», στην χώρα, δημιουργούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας (και μάλιστα αρκετές από αυτές καλοπληρωμένες).

Για να δοθεί όμως το εναρκτήριο λάκτισμα για να έλθουν οι επενδυτές εδώ (πολλοί από τους οποίους έχουν έτοιμα και τα επενδυτικά τους σχέδια) πρέπει το κράτος να είναι έτοιμο να τους υποδεχθεί, χωρίς γραφειοκρατία και «τρικλοποδιές», να φτιαχτεί σταθερό και φιλοεπενδυτικό φορολογικό σύστημα, να ρυθμισθούν οι σχέσεις εργασίας και να λυθούν ζητήματα που αφορούν τις όποιες δικαστικές εμπλοκές υπάρξουν.

Αυτά, οφείλει το κράτος να τα λύσει «εδώ και τώρα». Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, πολύ λίγοι θα είναι αυτοί που θα τολμήσουν να επενδύσουν στην χώρα μας, μια και εκτός από τις δυνατότητες επενδύσεων πρέπει να απέχουμε και ασφάλεια και σταθερότητα σε συγκεκριμένα πράγματα. Χωρίς αυτά, επενδύσεις δεν έρχονται.

Και η χώρα μας, θέλει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, επενδύσεις. Γιατί αλλιώς όχι μόνον 3 και 4 % ανάπτυξη δεν θα δούμε φέτος, αλλά μήπως οδηγηθούμε και σε αρνητικές εξελίξεις…

Ρυθμίσεις λοιπόν των αναγκαίων πραγμάτων για να ανοίξουμε την πόρτα στις επενδύσεις «Εδώ και τώρα»…

[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo