Οι εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες, ο κ Αυγενάκης και το «δειλό βήμα»

Πέτρος Τρουπιώτης 10-04-2021 10:56
Οι εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες, ο κ Αυγενάκης και το «δειλό βήμα»
Οποιος Έλληνας έχει ασχοληθεί ακόμα και στοιχειωδώς με τα του αθλητισμού ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κλειστά κυκλώματα, περίεργες διασυνδέσεις και συμφέροντα κάθε είδους.

¨Οποίος στην χώρα μας έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με τα του αθλητισμού, είναι βέβαιο ότι θα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως « κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκιας , όπως και φράση που ο Σαίξπηρ έχει βάλει στα χείλη του Άμλετ, στο ομώνυμο έργο.

Και μην νομίζετε πως όταν λεμέ αθλητισμό , εννοούμε μόνον το υπερ-προβεβλημένο στην χώρα μας ποδόσφαιρο (επαγγελματικό ή μη) ή έστω και το μπάσκετ.
Αναφερόμαστε στο σύνολο σχεδόν των αθλημάτων, δημοφιλών ή λιγότερο αγαπητών και προβεβλημένων.

Οποιος Έλληνας έχει ασχοληθεί ακόμα και στοιχειωδώς με τα του αθλητισμού , γιατί για παράδειγμα, κάποιο παιδί του στο σχολείο αποφάσισε να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα, ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κυκλώματα και μάλιστα αρκετά σφιχτά και κλειστά, περίεργες διασυνδέσεις και περίεργες συμμαχίες.

Και βέβαια, θα ακούσει τα ίδια και τα ίδια ονόματα για δεκαετίες, να κυριαρχούν στους χώρους των αθλημάτων. Όχι στον αγωνιστικό χώρο. Όχι. Αλλά στους διοικητικούς κύκλους των αθλημάτων. Είναι αυτοί που λεμέ, λαϊκά, οι παράγοντες…

Με κάποιες τέτοιες σκέψεις, φαντάζομαι πως ο υφυπουργός Αθλητισμού , ο Λ Αυγενάκης, κάθισε και οργάνωσε με τους συνεργάτες του , ένα σύστημα που θα έβγαλε, ήλπιζε, αυτούς τους ισοβίους παράγοντες από το προσκήνιο των αθλημάτων και των ομοσπονδιών.

Και εκεί που το σχέδιο ήταν έτοιμο να πάρει σάρκα και οστά, ήλθαν και οι καταγγελίες της Μπεκατώρου για βιασμό από παράγοντα της Ιστιοπλοΐας, που λες και άνοιξε ένα μαγικό κουτί και ξεχυθήκαν κάθε είδους καταγγελίες για όλα τα αθλήματα σχεδόν.
Έτσι, το κλίμα έδειχνε να ευνοεί την πρόθεση του υπουργού για αλλαγές στις Ομοσπονδίες , για εκσυγχρονισμό και για ανανέωση προσώπων και σχεδιασμών.

Και ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προωθήθηκαν στην Βουλή , όπως ο ορισμός χρονικού ορίου για να είναι κάποιος πρόεδρος ομοσπονδίας, θεωρήθηκε ότι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο θέμα και θα βοηθήσουν αθλητές και παράγοντες να δώσουν μια νέα πνοή σε όλα τα αθλήματα.

Μόνον που τα γεγονότα άλλο έδειξαν. Οι αντιστάσεις των συστημάτων που κυριαρχούν δεκαετίες στα αθλήματα, με κάθε είδους οφέλη, δεν ήθελαν με τίποτε να αφήσουν την εξουσία τους.

Μπορεί οι ρυθμίσεις του υπουργείου να τους ανάγκαζαν να αφήσουν τις Προεδρικές «καρέκλες», όμως όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις περισσότερες ομοσπονδίες, μόνον τις καρέκλες άφησαν.

Και το λέω αυτό γιατί όπως λένε οι ασχολούμενοι με τα τεχνικά ζητήματα των εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι νέοι πρόεδροι , είναι μέλη προηγουμένων διοικήσεων και μάλιστα , σε πολλές περιπτώσεις «της επιρροής» των προηγουμένων προέδρων. Προέδρων οι οποίοι, έχουν μείνει , τυπικά, ως απλά μέλη των συμβουλίων.

Η όλη αυτή εξέλιξη κάνει πολλούς να μιλούν για «αχυράνθρωπους» και για «αποτυχία των σχεδίων του κ Αυγενάκη».

Μόνον που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Είναι αλήθεια ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν πέτυχε αυτό που ήθελε. Την ανανέωση στον χώρο των αθλητικών ομοσπονδιών.

Και σ αυτό δεν έχει ευθύνη ο ίδιος , ή τουλάχιστον δεν έχει μόνον αυτός. Την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν όλοι αυτοί που βρίσκονται στα σωματεία που απαρτίζουν τις Ομοσπονδίες. Όλοι αυτοί που ψήφισαν..

Πάντως, όπως και να το κάνουμε , ένα βήμα έγινε, ίσως δειλό, ίσως μισό.
Όμως κάτι έδειξε να κινείται…

Το τι θα γίνει στην συνέχεια, αν το δειλό βήμα , θα σταματήσει να είναι και μετέωρο, εξαρτάται και από την αποφασιστικότητα του υπουργού , αλλά κυρίως από την πρόθεσή και διάθεση όσων απαρτίζουν, όσων στηρίζουν τις Ομοσπονδίες, για νέα αρχή.

Ας ελπίσουμε ότι ένας αέρας αλλαγών μπήκε σε κίνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo