• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Πρεσβεία Βενεζουέλας: Μοναδική στα ελληνικά διπλωματικά δεδομένα η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ξένης χώρας

Θανάσης Αργυράκης 08-04-2021 22:39
Πρεσβεία Βενεζουέλας: Μοναδική στα ελληνικά διπλωματικά δεδομένα η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ξένης χώρας
Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων των ελληνικών Δικαστηρίων για την παλαιότερη υπόθεση σεξουαλικών παρενοχλήσεων υπαλλήλων της πρεσβείας

Ως μια από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική περίπτωση στα ελληνικά διπλωματικά δεδομένα, τουλάχιστον μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, χαρακτηρίζουν ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι το πράσινο φώς που εδόθη από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να προχωρήσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βενεζουέλα Gate: Πράσινο φως από το υπουργείο Δικαιοσύνης για κατασχέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα 

Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων των ελληνικών Δικαστηρίων για την παλαιότερη υπόθεση σεξουαλικών παρενοχλήσεων υπαλλήλων της πρεσβείας.

Το θέμα, ως γνωστόν, επανήλθε τις τελευταίες ημέρες, για μια ακόμη φορά, όπως πολλές φορές στο παρελθόν στην πολιτική κονίστρα, με αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και εκατέρωθεν βολές μέσω ανακοινώσεων.

Πρόκειται για Ελληνίδες υπαλλήλους που εργάζονταν στην πρεσβεία επί σειρά αρκετών ετών, και, όχι μόνον υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση εκ μέρους του πρέσβη της χώρας, το 2012-13, αλλά και ορισμένες από αυτές απολύθηκαν, επειδή δεν ενέδωσαν. Σε μια περίπτωση έχει ληφθεί τελεσίδικη απόφαση, ενώ δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη μια δεύτερη. Ως εκ τούτου, το κράτος της Βενεζουέλας καλείται σε αποζημίωση.

Το ζήτημα, όμως, εκτός από δικαστικό, είναι και διπλωματικό, δεδομένου ότι αφορά διεθνείς Συμβάσεις σχετικά με την προστασία των διπλωματικών Αρχών παγκοσμίως.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε προηγουμένως τη γνωμοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απεφάνθη θετικά.

Βέβαια, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι εδόθη «θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών». Κάτι, ωστόσο, που κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι δεν ισχύει. Πλην, όμως, δηλώνουν ότι πράγματι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου γνωμοδότησαν.

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η «αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961, καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι κινητά και ακίνητα της πρεσβείας της Βενεζουέλας, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της διπλωματικής αποστολής δεν μπορούν να κατασχεθούν. Κατά συνέπεια, οι κατασχέσεις θα αφορούν χρηματικά ποσά.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα δεν διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς ούτως ώστε να κατασχεθούν ποσά.

Ανεξαρτήτως αυτών, η απόφαση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ξένου κράτους στην Ελλάδα, είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην περίπτωση της Αλβανίας, η οποία ήταν εχθρική χώρα, κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Κάτι, άλλωστε, που αποτελεί έως σήμερα αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τα Τίρανα, προκειμένου να επιστραφούν τα κατασχεθέντα κρατικά περιουσιακά στοιχεία στην γείτονα.

Σε μια άλλη περίπτωση, οπότε η ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη υπέρ των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα, τελικώς, κατόπιν παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ματαιώθηκε η κατάσχεση περιουσιακών της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Εμπειροι διπλωμάτες, πάντως, αναφερόμενοι στην απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σημειώνουν με νόημα ότι έτσι δημιουργείται προηγούμενο, το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, χώρες που ουδόλως διάκεινται φιλικά (!) προς την Ελλάδα, σε βάρος ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo