Βενεζουέλα Gate: Πράσινο φως από το υπουργείο Δικαιοσύνης για κατασχέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα

Κατερίνα Μάνθου 08-04-2021 16:35 Τελευταία ενημέρωση: 08-04-2021 17:03
Βενεζουέλα Gate: Πράσινο φως από το υπουργείο Δικαιοσύνης για κατασχέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα
 Η υπόθεση αφορά σε καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης υπαλλήλων

Σε χορήγηση άδειας για αναγκαστική εκτέλεση – κατάσχεση – κινητών και ακινήτων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγκαστική εκτέλεση διατάχθηκε από το δικαστήριο στο πλαίσιο της εκδίκασης υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης υπαλλήλων της πρεσβείας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας το διάστημα εκείνο και είχε προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

Σήμερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει τα εξής:

«Την απόφαση για χορήγηση της αιτηθείσας και προβλεπόμενης άδειας από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η αιτηθείσα άδεια χορηγείται υπό τον όρο ότι η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Κατά τις πληροφορίες, η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε αφορά σε αποζημίωση εργαζομένης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα. H αποζημίωση υπέρ της εργαζομένης επιδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από τον πρώην πρβεση της Βενεζουέλας.

Κατά το ίδιες πληροφορίες το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε στην εργαζόμενη ανέρχεται σε 32.000 ευρω και μέχρι αυτού του ποσού θα πρέπει να γίνει η κατάσχεση ώστε η παθούσα να αποζημιωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παθούσα είχε αναφερθεί και δημόσια – στον τηλεοπτικό σταθμό Mega - για την σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες. Η καταγγέλλουσα, που ήταν , σεφ της πρεσβείας εκείνη την περίοδο, είχε μάλιστα αναφέρει ότι πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ τής ζήτησε να δείξει «πολιτική ωριμότητα» και να μην καταγγείλει το περιστατικό.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, η καταγγέλλουσα Μαρία Μπουζαρανίδου είχε περιγράψει όλα τα περιστατικά από το 2012 και μετά, όταν ο Φράνκλιν Γκονζάλες ανέλαβε πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, η ίδια είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω στην πρεσβεία της Βενεζουέλας. Το 2012 ήρθε ο κ. Γκονζάλες και έκανε τη ζωή μας κόλαση. Όχι μόνο τη δική μου, και άλλων τεσσάρων γυναικών. Σε τέτοιο σημείο, που πήγαινα στη δουλειά και ήθελα να είμαι αόρατη. Να μη με βλέπει».

Η γυναίκα είχε καταγγείλει ακόμη πως ο τότε πρέσβης έμπαινε στους χώρους εργασίας φορώντας μόνο τα εσώρουχά του και προσπαθούσε να την απομονώσει. «Είχα την ατυχία, επειδή δούλευα στο σπίτι, στην οικία του πρέσβη, να είμαι μόνη μου. Οπότε δεν ήταν πολύ εύκολο να αποφύγω το αφεντικό μου. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ισοπεδωτικό. Σε ισοπεδώνει σαν άνθρωπο και είναι κάτι που το κουβαλάς κάθε μέρα μαζί σου. Δεν φεύγει, δεν είναι κάτι που ξεπερνάς σε μια μέρα. Έκανα περίπου επτά χρόνια για να το ξεπεράσω μέσα μου», είχε καταγγείλει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo