Ζεστό χρήμα στην αγορά πριν από το Πάσχα

lawandorder.gr 08-04-2021 11:47
Ζεστό χρήμα στην αγορά πριν από το Πάσχα
Ποιοι και πότε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Ζεστό χρήμα άνω των 1,5 δισ. ευρώ προγραμματίζει να ρίξει στην αγορά το υπουργείο Οικονομικών μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα ώστε -ανάλογα και με τις αποφάσεις σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό- να καταστήσει τον Απρίλιο τον πρώτο μήνα ανάκαμψης ύστερα από ένα σερί 13 μηνών ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία.

Η "πρεμιέρα"

Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να πληρωθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, εκατοντάδες χιλιάδες αποζημιώσεις ιδιοκτητών που έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίου, το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή αλλά και το έξτρα επίδομα ανεργίας σε όσους έχασαν το τακτικό επίδομα μέσα στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

Η "πρεμιέρα" των καταβολών για τον Απρίλιο γίνεται αύριο με την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάρτιο.

Αύριο θα καταβληθεί σε 503.691 εργαζόμενους που έχουν παραμείνει σε καθεστώς αναστολής και για τον μήνα Μάρτιο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 534 ευρώ ανά εργαζόμενο. Συνολικά, θα διατεθούν 249,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών
·

Μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να γίνουν και οι πληρωμές των επιχειρήσεων για την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, εκπνέει στις 19/04 και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν και πάλι τους 330.000. Προς το παρόν, έχουν υποβληθεί (μέχρι και πριν από λίγη ώρα) 100.9674 αιτήσεις. Μετά τις 19/04 θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες καταβολής του τελικού ποσού και η πλατφόρμα my business support θα ενεργοποιηθεί εκ νέου μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου να γίνουν οι πληρωμές όσων θα αποδεχτούν το ποσό που θα τους προσφερθεί. Για την Μεγάλη Εβδομάδα προγραμματίζεται και η καταβολή των χρημάτων.

·Το αργότερο μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η "πληρωμή μαμούθ" προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίου. Στην πραγματικότητα θα είναι μια τριπλή πληρωμή στην οποία θα ενταχθούν οι αποζημιώσεις για τα κουρέματα ενοικίου του Φεβρουαρίου, προκαταβολές αποζημιώσεων για τα κουρέματα του Μαρτίου αλλά και οι αποζημιώσεις μηνών Νοεμβρίου—Ιανουαρίου σε όσους ιδιοκτήτες κλείσουν τις εκκρεμότητες με λάθη και παραλείψεις ή για όσους ιδιοκτήτες η ΑΑΑΔΕ ολοκληρώσει τις σχετικές έρευνες που κάνει. Το ποσό που θα καταβληθεί, αναμένεται αυτή τη φορά να ξεπεράσει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει περίπου 180 εκατ. ευρώ ενώ μετά την μαζική πληρωμή της Μεγάλης Εβδομάδας, το ποσό αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

·Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα αναλάβει την καταβολή του Δώρου Πάσχα για τους εργαζόμενους που έχουν παραμείνει σε αναστολή για το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Ως προς την ημερομηνία καταβολής του δώρου από το Κράτος πάντως, υπάρχει ακόμη συζήτηση στο υπουργείο Εργασίας και αφορά το αν είναι εφικτό και για ποιους να γίνει η καταβολή μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη όπως προβλέπει η νομοθεσία υπό κανονικές συνθήκες. Δυνατή καθίσταται η καταβολή μόνο για τους εργαζόμενους που δεν θα είναι πλέον σε αναστολή μέσα στον Απρίλιο (π.χ για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο λιανεμπόριο). Γι’ αυτούς είναι εφικτό να γίνει από τώρα ο υπολογισμός του δώρου καθώς το υπουργείο Εργασίας θα μπορεί να υπολογίσει για πόσες ημέρες βρέθηκε σε αναστολή ο εργαζόμενος στο 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου.

Για τους εργαζόμενους όμως που παραμένουν σε αναστολή και τον Απρίλιο (π.χ γυμναστήρια, εστίαση, ψυχαγωγία κλπ), πρέπει να υπάρχει εικόνα για ολόκληρο τον Απρίλιο. Δεδομένου ότι το Πάσχα πέφτει φέτος αργά, θα ληφθεί η τελική απόφαση για το αν θα είναι εφικτό θα πάρουν όλοι τα χρήματά τους μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Συνολικά, για το δώρο Πάσχα που θα δώσει το κράτος, η καταβολή (μαζί με τους εργαζόμενους που έχουν μπει σε πρόγραμμα Συνεργασία και οι οποίοι είναι και αυτοί δικαιούχοι), το κονδύλι θα ξεπεράσει τα 210 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo