• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τουρκικός Τύπος για επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη: Η υποστήριξη στον Χάφταρ ανήκει στο παρελθόν

Θανάσης Αργυράκης 07-04-2021 20:44
Τουρκικός Τύπος για επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη: Η υποστήριξη στον Χάφταρ ανήκει στο παρελθόν
Αρκετές εφημερίδες πανηγυρίζουν επειδή ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης επέμεινε στη συμφωνία για την οριοθέτηση της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ

Το τέλος της υποστήριξης της Αθήνας προς τον «στρατάρχη», Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος άτυπα έχει τον έλεγχο της Ανατολικής Λιβύης, σηματοδοτεί, σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου, η χτεσινή επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη.

Από τη μεριά τους, αρκετές εφημερίδες, ως επί το πλείστον φιλοκυβερνητικές, πανηγυρίζουν επειδή ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, επέμεινε στη συμφωνία που είχε υπογράψει η προηγούμενη «κυβέρνηση» Σαράτζ, της Τρίπολης, για την οριοθέτηση της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ.

Το μνημόνιο ανάμεσα στην Άγκυρα και την τότε «κυβέρνηση» της Τρίπολης, η οποία μάλιστα ήταν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ (!), υπογράφτηκε στο τέλος του 2019. Ουσιαστικά, η τότε «κυβέρνηση» που, σε σημαντικό βαθμό, ελεγχόταν από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», με αυτή τη συμφωνια προωθούσε το σχέδιο της τουρκικής «Γαλάζιας πατρίδας».

Έτσι, παντελώς αυθαίρετα, και πέραν πάσης έννοιας του διεθνούς Δικαίου, αλλά και εξωπραγματική με βάση τα απλά γεωγραφικά δεδομένα, χαρασσόταν μια «ζώνη» από τα νοτιοανατολικά παράλια της Τουρκίας έως την Ανατολική Λιβύη (η οποία, πάντως, ελέγχεται από κύκλους και πρόσωπα που ήταν αντίθετα με την «κυβέρνηση» της Τρίπολης), διαγράφοντας ουσιαστικά κάθε επήρεια των μεγάλων ελληνικων νησιών.

Πάνω σε αυτή την «τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ» ήλθε να «πέσει» η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ των δύο χωρών με τα όποια προβλήματα, βεβαίως, έχει.

Απέλαση

Ως όλα δείχνουν, η τουρκο-λιβυκή συμφωνία αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία προέβη σε ορισμένες «αψυχολόγητες» ενέργειες επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, Μωχάμεντ Αλ Μένφι, ο οποίος, όμως, σήμερα είναι ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης. Χτες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με αυτόν.

Το «αιτιολογικό» για την απέλασή του ήταν ότι του ζητήθηκε το κείμενο της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας, αλλά αυτός δεν το έδωσε. Βέβαια, το συγκεκριμένο κείμενο είχε αμέσως δοθεί στη δημοσιότητα, εν μέσω πανηγυρισμών στο twitter, από την ίδια την Αγκυρα.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μένφι πολιτικά ουδεμία σχέση είχε τις πολιτικές - ιδεολογικές θέσεις της τότε «κυβέρνησης» της Τρίπολης, ενώ διάκειτο πολύ φιλικά έναντι της Ελλάδας. Η οικογένειά του, μάλιστα, ζει μονίμως στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση προσκάλεσε τον «στρατάρχη» Χάφταρ να επισκεφθεί την Αθήνα, και, παρ' ότι ο ίδιος δεν είχε κάποιο επίσημο στάτους, έγινε δεκτός και από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, βέβαια, ο «στρατάρχης» υπέστη βαριά ήττα έξω από την Τρίπολη, ενώ, κατόπιν πολύμηνων προσπαθειών του διεθνούς παράγοντα, επήλθε σχετική ειρήνευση στη Λιβύη, με συμφωνία των αντιμαχόμενων πλευρών να σχηματίσουν μια μεταβατική κυβέρνηση - μωσαϊκό φυλών, πολιτικών χώρων και ενόπλων πολιτοτοφυλακών, με την προοπτική της διεξαγωγής εκλογών.

Εκμετάλλευση

Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα του Λίβυου πρέσβη, το οποίο εκτενώς έχει παρουσιάσει το Law and Order και αρκετά ελληνικά ΜΜΕ, εδώ και καιρό, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τον τουρκικό Τύπο.

Ετσι, χαρακτηριστικά η εφημερίδα, Hürriyet, αναφερόμενη στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τρίπολη, σχολιάζει πως η ελληνική πλευρά επεδίωξε να μεταφέρει το μήνυμα πως η απέλαση Μένφι και η παροχή στήριξης στον στρατάρχη Χάφταρ ανήκουν στο παρελθόν, ενώ η Karar γράφει ότι «ο Λίβυος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Μητσοτάκη, ο οποίος τον "έδιωξε" όταν ήταν πρέσβης».

Από τη μεριά τους, οι εφημερίδες, Sözcü, Yeni Şafak, Yeni Çağ και Cumhuriyet, θεωρούν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε ανεπιτυχώς την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η Yeni Şafak θεωρεί ότι «ο Μητσοτάκης επέστρεψε με άδεια χέρια από τη Λιβύη», ενώ η Yeni Çağ ότι «η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Άγκυρα θα συνεχιστεί».

Η εφημερίδα, Birgün, επίσης, αναφερόμενη στην επίσκεψη, την ίδια ημέρα, του Ελληνα και του Ιταλού πρωθυπουργών στη Λιβύη, κάνει λόγο για αγώνα δρόμου ξένων κρατών για να αποκτήσουν επιρροή στη Λιβύη.

Στρατιωτική ανάμειξη

Ως γνωστόν, η Τουρκία εμπλέκεται στρατιωτικά στη Λιβύη, τα μεταγωγικά αεροσκάφη της, ακόμα και σήμερα πραγματοποιούν πτήσεις προς τη χώρα, πολλά εμπορικά πλοία της έχει διαπιστωθεί από την ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση, «Ειρήνη», ότι σπάζουν το εμπάργκο όπλων στη χώρα, ενώ, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, έχουν μεταφερθεί στη χώρα πολλές χιλιάδες μισθοφόρων, ως επί το πλείστον Σύρων. Μεταξύ αυτών και πολλοί τζιχαντιστές.

Παρ' ότι αυξάνονται οι φωνές διεθνώς που καλούν την Τουρκία να αποχωρήσει από τη Λιβύ, και, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κατήγγειλε την Αγκυρα για στρατιωτικές επεμβάσεις σε αραβικά κράτη (Λιβύη, Συρία), και κλιμακώνονται οι πιέσεις για αποχώρηση των μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους Λίβυους αδελφούς μας στον δίκαιο σκοπό τους. Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες στρατιωτικής εκπαίδευσης, παροχής βοήθειας και συμβουλών στη Λιβύη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo