Καρότο χωρίς μαστίγιο από ΕΕ στον Ερντογάν - Βηματισμός των γενίτσαρων η πολιτική του «σουλτάνου»

Θανάσης Αργυράκης 07-04-2021 19:38
Καρότο χωρίς μαστίγιο από ΕΕ στον Ερντογάν - Βηματισμός των γενίτσαρων η πολιτική του «σουλτάνου»
Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι φοβούνται τους Τούρκους μέχρι σήμερα. Εμφανίζονται τόσο αμήχανοι απέναντι στον Πρόεδρο, ώστε αδυνατούν να τον αντιμετωπίσουν

Διόλου κολακευτικός είναι ο σχολιασμός της επίσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν στην Τουρκία από τη γερμανική εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung.

«Φοβούνται οι Ευρωπαίοι τον Τούρκο πρόεδρο;», διερωτάται ο σχολιαστής. Για να απαντήσει ότι, όπως όλα δείχνουν, «μάλλον τον χρειάζονται περισσότερο απ’ ό,τι τους χρειάζεται. Γι’ αυτό και θα πρέπει να σταματήσουν να λένε μεγάλα λόγια», καταλήγει.

Γενίτσαροι

Ο δημοσιογράφος, Καν Ντιουντάρ (Can Dündar), συνεχίζει το άρθρο της Süddeutsche Zeitung, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία, συνέκρινε την πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν με τον τρομακτικό βηματισμό των γενίτσαρων.

Οι στρατιωτικές μπάντες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας φόβιζαν τους αντιπάλους της, ενθαρρύνοντας τα δικά τους επίλεκτα στρατεύματα με πολεμικούς σκοπούς και εμβατήρια. Αυτό λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Οθωμανοί έγιναν παγκόσμια δύναμη. Τα ονόματα των σουλτάνων τους έκαναν την Ευρώπη να τρέμει.

Η σημερινή Τουρκία δεν αποτελεί παγκόσμια δύναμη. Ο αρχηγός του κράτους, παρά τις εκτεταμένες εξουσίες του, δεν είναι –τουλάχιστον όχι ακόμα- ο απόλυτος κυρίαρχος-εξουσιαστής.

Καρότο χωρίς μαστίγιο

Παρά ταύτα, κατά κάποιο τρόπο, οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι φοβούνται τους Τούρκους μέχρι σήμερα. Εμφανίζονται τόσο αμήχανοι απέναντι στον Ερντογάν, ώστε αδυνατούν να τον αντιμετωπίσουν.

Ακόμα κι αν η ΕΕ έχει διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθηθεί «πολιτική καρότου και μαστιγίου» έναντι της Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι προσφέρουν μόνο καρότο.

Μετά τις πολυάριθμες, πλην όμως ανώδυνες απειλές για κυρώσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ταξίδεψαν στην Άγκυρα για να πετύχουν με ζήλο τους στόχους τους.

Θέματά τους, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, ήταν οι Σύροι πρόσφυγες, η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης, η διαμάχη μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων για τις πρώτες ύλες στην Μεσόγειο Θάλασσα. Κοντολογίς, τα συνηθισμένα.

Και για να είναι όλοι ικανοποιημένοι, υπενθύμισαν την υποτροπή του κράτους Δικαίου στην Τουρκία, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως χαρακτηριστικά την ακύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από την ανδρική βία.

Ενδιαφέρον μόνο για το Μεταναστευτικό

Στην πραγματικότητα, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για την επέκταση της Συμφωνίας για τους πρόσφυγες, τη διακοπή της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης προς την Ευρώπη και την διατήρηση της ειρήνης στη Μεσόγειο.

Δεν θέλουν περισσότερα. Εξάλλου, οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η ΕΕ, δεν φαίνεται ότι μπορούν να αποφέρουν επιτυχή αποτελέσματα με πολιτικούς, όπως ο Ερντογάν. Γι’ αυτό του προσφέρουν επέκταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Η Τουρκία ως «αγορά»

Δεν είναι έντιμο ή ηρωικό, σημειώνει η εφημερίδα, αλλά, πολιτικά, έχει νόημα. Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία ως αγορά και εξαιτίας των προσφύγων.

Και το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία. Σε αντίθεση με την πλούσια Γερμανία, η Τουρκία διαθέτει ισχυρό στρατό, τον οποίο η Άγκυρα δεν φοβάται να χρησιμοποιεί.

Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση, ο Ερντογάν δεν θα επιτρέψει, ούτως ή άλλως, να τον χαλιναγωγήσουν οι Βρυξέλλες. Η αυθαίρετη χρησιμοποιηση της Δικαιοσύνης ως εργαλείο εναντίον μελών της αντιπολίτευσης, βουλευτών ή δημοσιογράφων αποτελεί καθημερινότητα. Οι φυλακές είναι υπερπλήρεις. Αλλά και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκε κατόπιν προσωπικής απόφασης του αρχηγού του κράτους.

Ακόμα κι αν οι εκπρόσωποι της ΕΕ ζήτησαν τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι δύσκολο να αλλάξουν οι συνθήκες εντός της Τουρκίας με έξωθεν παρεμβάσεις.

Πιθανότατα θα αλλάξουν μόνο εάν το θελήσουν οι Τούρκοι ψηφοφόροι. Ετσι μπορεί και μάλλον έτσι πρέπει να το βλέπουμε.

Ομως, η Ευρώπη δεν πρέπει να διαφημίζει την στρατηγική της ως «πολιτική καρότου και μαστιγίου», αλλά μάλλον να την ονομάσει όπως ακριβώς είναι: Ψυχρή πολιτική συμφερόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo