22.3 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Το «ψαλίδι» των διακοπών εντάσσεται σε γενικότερο σχέδιο μονιμοποίησης


    Ο περιορισμός των θερινών διακοπών των δικαστών κατά 15 ημέρες, σύμφωνα με την «αιφνιδιαστική» τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στην Βουλή «εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική μονιμοποίησης του μέτρου της μείωσης των δικαστικών διακοπών», υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων (ΕΔΕ).
    Παράλληλα, η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι οι υποθέσεις που ματαιώθηκαν λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας καλύφθηκαν με εντατικοποίηση της εργασίας των δικαστικών και υπερδιπλασιασμό των πινακίων και παραθέτει σχετικά στοιχεία.
    Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής:
    «Με μια αιφνιδιαστική τροπολογία το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να περικόψει τις «δικαστικές διακοπές» για την περίοδο από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου ακολουθώντας την περσινή πρακτική. Στη συνάντηση που είχε το ΔΣ της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον περασμένο Οκτώβριο παραθέσαμε αναλυτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι υποθέσεις που ματαιώθηκαν λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας καλύφθηκαν με εντατικοποίηση της εργασίας των δικαστικών λειτουργών και υπερδιπλασιασμό των πινακίων μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και αντιληφθήκαμε ότι το μέτρο χρησιμοποιήθηκε μόνο για συμβολικούς λόγους χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Καταθέσαμε επίσης στατιστικά στοιχεία από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας που αποδεικνύουν ότι η περίοδος του θέρους (από την 1η Ιουλίου μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου) είναι περισσότερο στάδιο παραγωγικής εργασίας παρά διακοπών. Οι ρυθμοί έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων είναι σταθεροί σε σχέση με όλο το υπόλοιπο δικαστικό έτος. Ειδικότερα:
    Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο Δικαστήριο της Χώρας, το έτος 2019 εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου κατά μέσο όρο το μήνα 5.043 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά 5.695. Στο ίδιο Δικαστήριο το έτος 2018 εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κατά μέσο όρο το μήνα 6.147 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 6.522. Στο Εφετείο Αθηνών το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 572 αποφάσεις, ενώ την υπόλοιπη χρονιά μηνιαία 606. Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης το ίδιο έτος εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 195 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 243. Στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 852 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 997. Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας το έτος 2019 εκδόθηκαν τους θερινούς μήνες κατά μέσο όρο το μήνα 4.290 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 5.637. Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 1.462 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 1.806. (Οι παραπάνω αριθμοί αφορούν μόνο τις πολιτικές αποφάσεις και όχι και τις ποινικές).
    Έγινε επίσης υπενθύμιση ότι στην περίοδο των «δικαστικών διακοπών» τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες εξακολουθούν να λειτουργούν σε Τμήματα. Κι’ αν για τα μεγάλα Δικαστήρια η περίοδος του κάθε Τμήματος είναι 15 ημέρες, υπάρχουν πολλά επαρχιακά Δικαστήρια που λειτουργούν με δύο Τμήματα των 40 ημερών το καθένα. Η τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική μονιμοποίησης του μέτρου της μείωσης των «δικαστικών διακοπών» και εντατικοποίησης της εργασίας όπως είχε τεθεί ξεκάθαρα από τον Πρωθυπουργό στη Γενική Συνέλευση της Ένωσής μας τον Δεκέμβριο του 2016. Η πανδημία αξιοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια ως ένα βολικό πρόσχημα.
    Στις ενημερωτικές συναντήσεις που ζήτησε η Ένωση από τους πολιτικούς Αρχηγούς και οι οποίες θα ξεκινήσουν από αύριο, θα τεθούν οι σχετικοί προβληματισμοί και θα υποβληθούν τα αιτήματά μας».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ