Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με την υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου

lawandorder.gr 06-04-2021 17:10
Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με την υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
Στο επίκεντρο των συνομιλιών, βρέθηκαν το θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού, το Κυπριακό, η συνεργασία στο μεταναστευτικό, αλλά και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο εργαζόμαστε συντονισμένα, ώστε να κάνουμε τις διμερείς σχέσεις πολύ ισχυρότερες μετά το Brexit και να διαμορφώσουμε τη μελλοντική στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδια για Ευρωπαϊκά θέματα, Wendy Morton, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, βρέθηκαν ακόμη το θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού, το Κυπριακό, η συνεργασία στο μεταναστευτικό, τα θέματα ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Ειδικότερα, σχετικά με τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα, σε εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως στόχος είναι να μη διαταραχθεί η καθημερινότητα των πολιτών, που ζουν στις δύο χώρες. «Είναι σημαντικό να δουλεύουμε από κοινού, για να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων και να διαχειριζόμαστε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει και πάλι τα εκατομμύρια των Βρετανών, που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας για τις διακοπές τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει μετά τις 14 Μαΐου, που ανοίγει ο τουρισμός στην Ελλάδα. 

Περαιτέρω, σε σχέση με το κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι είναι σημαντικό Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτριες δυνάμεις, να ανταλλάσσουν ιδέες ενόψει της πενταμερούς του Απριλίου.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε ένα ζήτημα, που, όπως δήλωσε, κάθε Έλληνας πολιτικός έχει χρέος να θέτει και συγκεκριμένα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι αυτά πρέπει να επαναπατριστούν και να συνενωθούν με το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τον Παρθενώνα, ιδίως μετά το άνοιγμα του Μουσείου της Ακρόπολης, που είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα μάρμαρα «πίσω στο σπίτι τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo