• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τουρκία: Προωθείται πλήρης κατάργηση του δικαιώματος κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Κούρδων

Ιάσονας Αλεξάνδρου 06-04-2021 14:26
Τουρκία: Προωθείται πλήρης κατάργηση του δικαιώματος κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Κούρδων
Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης είναι ανύπαρκτο στην Τουρκία, ακόμα και γι’ αυτούς τους εκλεγμένους βουλευτές όμως η νέα  αμερικανική διακυβέρνηση Μπάιντεν ακολουθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής προς τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του Ερντογάν

Του Ιάσονα Αλεξάνδρου

Την ίδια στιγμή που οι φήμες για θάνατο του φυλακισμένου από το 1999 ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν οργιάζουν, λαμβανομένων υπόψη και των ισχυρισμών των δικηγόρων του ότι αδυνατούν εδώ και μήνες να επικοινωνήσουν μαζί του, το βαθύ τουρκικό κράτος έχει εξαπολύσει αυτές τις μέρες μια συστηματική επιχείρηση κατάργησης του δικαιώματος των Κούρδων να εκπροσωπούνται κοινοβουλευτικά, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός τους εντός Τουρκίας αγγίζει τα 20 εκατομμύρια. 

Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς Ερντογάν-Μπαχτσελί προέβη στην ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας του μέλους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, μέσω δικαστών που λειτουργούν ως φερέφωνά του. Αφορμή στάθηκε ένα retweet του βουλευτή με το οποίο αναπαρήγαγε την δήλωση του Μουράτ Καραγιλάν, αρχηγού του PKK, ότι μέσω της επανέναρξης διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να τερματισθεί η αιματοχυσία. Εξαιτίας αυτού του retweet, ο Γκεργκερλίογλου κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» (!), γεγονός που δεικνύει ότι το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης είναι ανύπαρκτο στην Τουρκία, ακόμα και γι’ αυτούς τους εκλεγμένους βουλευτές...  

Οι Τούρκοι κυβερνώντες δεν περιορίστηκαν όμως μόνο στην ανάκληση της ιδιότητας του βουλευτή, αλλά επιπλέον ξεκίνησαν μέσω των διορισμένων από τον Ερντογάν εισαγγελέων, διαδικασίες για την πλήρη απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος. Οι αντιδημοκρατικές αυτές τουρκικές πρωτοβουλίες δεν έμειναν ασχολίαστες από τις ΗΠΑ, οι οποίες, με άμεση ανακοίνωση του State Department, επεσήμαναν ότι παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας του Γκεργκερλίογλου, ενώ καταδίκασαν τις τουρκικές προσπάθειες για διάλυση του HDP. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η αντικουρδική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει στη γείτονα θα υπονομεύσει αδικαιολόγητα τη βούληση των Τούρκων ψηφοφόρων αλλά και θα λειτουργήσει σε βάρος της δημοκρατίας αφού θα στερήσει από εκατομμύρια ανθρώπους που διαβιούν στην τουρκική επικράτεια την εκλεγμένη εκπροσώπησή τους. 

Τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι ΗΠΑ στο θέμα της παραβίασης του δικαιώματος των Κούρδων στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και η επίσημη αναφορά τους για «στενή παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων» δείχνουν ότι η νέα  αμερικανική διακυβέρνηση Μπάιντεν ακολουθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής προς τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του Ερντογάν. Είχε προηγηθεί στις αρχές Μαρτίου η διακομματική επιστολή 170 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, οι οποίοι ζητούσαν επιτακτικά από τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα σταθεί υπόλογη για την «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» που δείχνει, ενώ τον καλούσαν να προσαρμόζει τη σχέση της Ουάσιγκτον με την Τουρκία ανάλογα με τη συμπεριφορά που θα επιδεικνύει ο Τούρκος Πρόεδρος. Και στα μέσα Φεβρουαρίου όμως, 54 γερουσιαστές, τόσο από το Δημοκρατικό, όσο και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, είχαν στείλει κοινή επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν, ζητώντας του να πιέσει την Άγκυρα προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αυταρχική διολίσθηση της γειτονικής χώρας. 

Όλοι πλέον στο εξωτερικό έχουν αντιληφθεί ότι ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ως αυταρχικός αιρετός μονάρχης και ότι η δημοκρατία στην Τουρκία υφίσταται μόνο κατ’ ευφημισμόν. Το τουρκικό καθεστώς δικαιώνει τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα, που μιλώντας πριν χρόνια στην Αθήνα, την κοιτίδα της Δημοκρατίας, είχε κάνει λόγο «χώρες που είναι δημοκρατίες, με την έννοια ότι έχουν εκλογές, αλλά δεν είναι δημοκρατίες με την έννοια του να επιτρέπουν τη συμμετοχικότητα και τη διαφωνία», για «καθεστώτα τα οποία δεν μπορούν να ανεχθούν τη διαφορά, δεν μπορούν να ανεχθούν ιδέες που διαφέρουν από τις δικές τους, που προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσω της βίας»... Αναμφίβολα, οι ξένοι Ηγέτες που τον συναντούν πρέπει να γνωρίζουν και να συνειδητοποιούν βαθιά ότι συνομιλούν με έναν συστηματικό καταπατητή ανθρώπινων δικαιωμάτων...

Οι Κούρδοι είναι αναμφίβολα μία από τις πολλές πληθυσμιακές ομάδες που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι μηχανισμοί του βαθέος τουρκικού κράτους. Αφού, όπως όλα δείχνουν, εξόντωσαν τον Οτσαλάν, αφού φυλάκισαν αδίκως τον πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς (ο οποίος κρατείται εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια), τώρα αφαιρούν την βουλευτική ιδιότητα εκλεγμένων βουλευτών και ενορχηστρώνουν την πλήρη διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος. 

Όπως όλα δείχνουν, η τουρκική πολεμική κατά των Κούρδων, η οποία κορυφώθηκε τη δεκαετία του ‘90 όταν οι Τούρκοι έκαψαν χιλιάδες κουρδικά χωριά, συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα φιλοκουρδικά κόμματα διαλύονται, η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας απαγορεύεται στα σχολεία,  ενώ  υδροηλεκτρικά υδατοφράγματα κατασκευάζονται κατά τρόπο ώστε να πλημμυρίσουν τα κουρδικά χωριά. Σκοπός των Τούρκων κυβερνώντων δεν είναι άλλος από την πλήρη εξάλειψη της κουρδικής κουλτούρας και γλώσσας, ο αφανισμός της κουρδικής ταυτότητας και η πλήρης τουρκοποίηση των κουρδικών πληθυσμών. Ήδη οι Κούρδοι ανά τον κόσμο έχουν ξεσηκωθεί, οργανώνοντας διαδηλώσεις σε πολλές ξένες πόλεις κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας, νιώθοντας ίσως ότι τώρα η φωνή έχει δύναμη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφού, όπως όλα δείχνουν, έχουν τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν στο πλευρό τους. 

Όλοι λοιπόν αντιλαμβάνονται γιατί πλέον η διεθνής κοινότητα δεν θεωρεί την Τουρκία αξιόπιστο συνομιλητή, την χώρα που εκτός όλων των άλλων καταπατάει βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων που διαβιούν στην επικράτειά της και καταπνίγει διαρκώς την ελευθερία λόγου των πολιτών της. Στον αντίποδα η χώρα μας, ως η αρχαιότερη δημοκρατία του κόσμου, μπορεί και σήμερα να υπερηφανεύεται ότι προασπίζει διαχρονικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελώντας υπόδειγμα προαγωγής πολιτισμού όχι κατ’ όνομα αλλά στην πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo