Ένα ταξίδι στην Λιβύη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Πέτρος Τρουπιώτης 06-04-2021 08:14
Ένα ταξίδι στην Λιβύη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
Ο δρόμος της Τρίπολης για τις Βρυξέλλες, ο οποίος αποτελεί «μονόδρομο» για την Τρίπολη, είναι σαφές ότι περνά και από την Αθήνα

Ένα πολύ «ενδιαφέρον» για να μην πω κρίσιμο, μια και η λέξη τα τελευταία χρονιά έχει χάσει το νόημά της από την κατάχρηση, πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

«Πετάει» για την Λιβύη, μια χώρα που τα τελευταία χρονιά με διάφορους λόγους βρίσκεται συχνά-πυκνά στην διεθνή επικαιρότητα, ενώ τους τελευταίους μήνες είναι «συνεχώς μπροστά μας», λόγω του Τουρκολιβυκού συμφώνου για την Μεσόγειο.

Βέβαια, αυτό το σύμφωνο αποτελεί την «αφορμή, μια και είναι σαφές ότι η Τουρκία, μέσα στα γενικότερα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογαν, έχει κινηθεί «δυναμικά» στην περιοχή και αξιοποιώντας τόσο τον εκεί εμφύλιο, όσο και την θρησκεία, προσπαθεί να κυριαρχήσει πολιτικά (και όχι μόνον) στην χώρα.

Βέβαια, είναι σαφές πως στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Τούρκος Πρόεδρος σκέφτεται την περιοχή και τους κατοίκους της, ως υποτελείς μιας νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας, που ονειρεύεται, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τρίπολη, του πρώτου Ευρωπαίου ηγέτη που πηγαίνει εκεί μετρά την εκεχειρία και την συγκρότηση κυβέρνησης, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την χώρα μας.

Το πρώτο και προφανές, είναι η συζήτηση για το Τουρκολιβυκο –σύμφωνο, κάτι βέβαια που αποτελεί για την Αθήνα προϋπόθεση για την βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών.

Από την άλλη όμως, η Αθήνα, με την επίσκεψη του κ Μητσοτάκη στην Τρίπολη κάνει σαφές ότι η ιδιά αποτελεί την πόρτα (ή έστω μια από τις πόρτες) από τις οποίες η Λιβύη μπορεί να βρει διέξοδο (και σημείο επαφής) με την Ευρώπη.

Και κάτι τέτοιο είναι πολύ κρίσιμο για την Λιβύη και τόσο για την εξωτερική κατάσταση της, που παραμένει ρευστή, όσο και για το μέλλον της, που έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική της ανασυγκρότηση.

Οι δίαυλοι όμως με την Ευρώπη και μάλιστα και στο οικονομικό πεδίο, προϋποθέτουν μια σταθερή κυβέρνηση και μια χώρα με σχέδιο για το αύριο.

Η παρουσία μισθοφόρων της Τουρκίας αλλά και ιός τέντες σχέσεις με την Άγκυρα, δεν αποτελούν ούτε για τους επενδυτές ούτε βέβαια για τους Ευρωπαίους εχέγγυα καλής πορείας.

Γι αυτό και οι Λιβυκοί επιθυμούν την βελτίωση των σχέσεων με την Αθήνα και μέσω αυτών με τις Βρυξέλλες.

Αλλά και η Αθήνα θέλει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή στην Τρίπολη, για πολλούς λόγους, γεωστρατηγικούς αλλά και οικονομικούς.

Έτσι, και οι δυο πλευρές έχουν να κερδίσουν από μια βελτίωση των σχέσεων. Και προς τα εκεί φαίνεται πως θα κινηθεί η κατάσταση (με τις ευλογίες και των Βρυξελλών) έστω και αν δεν θα πρέπει να περιμένουμε «πανηγυρικές δημοσιές ανακοινώσεις».

Όλα αυτά κινούνται στο παρασκήνιο και τα αποτελέσματα τους φαίνονται σύντομα από πράξεις.

[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo