Ένα μεγάλο «πρότζεκτ» που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αποτελεσματικής δράσης του κράτους

Πέτρος Τρουπιώτης 05-04-2021 08:04 Τελευταία ενημέρωση: 05-04-2021 08:05
Ένα μεγάλο «πρότζεκτ» που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αποτελεσματικής δράσης του κράτους
Ίσως σας φανεί παράξενο το θέμα με το οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ σήμερα. Μόνον που αν το δείτε με προσοχή, είμαι βέβαιος ότι θα με δικαιολογήσετε

Κι αυτό γιατί η ανακοίνωση το Σάββατο του πρωθυπουργού, πως μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο μετατροπής της έκτασης πάνω από 150 στρεμμάτων στον Υμηττό, όπου σήμερα στεγάζονται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, έχει μια σειρά από ενδιαφέρουσες παραμέτρους.

Η τεράστια, όντως, αυτή έκταση, για όσους δεν την ξέρουν «κόβει» τον Υμηττό και είναι περιφραγμένη. Μέσα σε αυτή υπάρχουν σχεδόν εκατό κτίρια, τα περισσότερα παλαιά.

Το βέβαιο, είναι καταρχήν ότι η έκταση αυτή είναι σήμερα «απαγορευμένη» για τους πολίτες.

Η πρώτη λοιπόν παράμετρος είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της έκτασης αυτής θα γίνει πάρκο πράσινου. Ένα τεράστιο δηλαδή πάρκο, το οποίο όχι μόνον θα εξυπηρετήσει  τους 35 περίπου χιλιάδες κατοίκους του δήμου Δάφνης-Υμηττού, αλλά θα αποτελέσει και έναν ακόμα «πράσινο τομέα» της πρωτεύουσας και μάλιστα πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με την εγκατάσταση εκεί εννιά υπουργείων. Και μόνον αυτό το πρότζεκτ, δηλαδή η «συγκατοίκηση» τόσων δημοσίων υπηρεσιών, είναι όχι απλώς μεγάλο, αλλά και πολύ θετικό. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει ως πρότζεκτ, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, μια και δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος.

Έγινε μόνον στην Γερμανία, στο Βερολίνο, μετά την συνένωσή της.

Εδώ τώρα όχι μόνον μπορεί να γίνει, αλλά μπορούν τα νέα κτίρια και να ετοιμασθούν με βάσει τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά και με βάση οικολογική λογική.

Η τρίτη παράμετρος είναι ότι το ελληνικό δημόσιο θα κερδίζει εκατοντάδες εκατομμύρια, μια και τα υπουργεία που θα μετεγκατασταθούν εκεί, σήμερα είναι εγκατεστημένα σε ιδιωτικά κτίρια, περί το κέντρο των Αθηνών και ορισμένα από αυτά, σε πολλά κτίρια. 

Η τέταρτη, έχει να κάνει με την αποσυμφόρηση του κέντρου ,της πρωτεύουσας μια και μερικές χιλιάδες υπαλλήλων δεν θα μετακινούνται στο κέντρο ενώ αντίστοιχα οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετακινηθούν για τις δουλειές τους στα υπουργεία στο κέντρο της πόλης.

Το βασικότερο, κατά την άποψη μου, θέμα, η βασική παράμετρος, είναι ότι η κυβέρνηση αποφασίζει ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ, το οργανώνει και βάζει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Και αυτό το θεωρώ το βασικό θετικό του όλου «πρότζεκτ» για τον πολύ απλό λόγο, ότι στην Ελλάδα πάσχουμε από την αποτελεσματικότητα.

Είμαστε πολλοί καλοί στους σχεδιασμούς, τα οράματα, αλλά την ώρα της δράσης του αποτελέσματος δεν τα πάμε πολύ  καλά.

Ίσως γι' αυτό σπάνια μπαίνουν χρονοδιαγράμματα στα κρατικά πρότζεκτ (και όχι μόνον). Ή ακόμα και όταν -εξ ανάγκης- μπαίνουν, συνήθως δεν τηρούνται.

Ας ελπίσουμε ότι το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, που θα βοηθήσει σε πολλούς τομείς θα ολοκληρωθεί με βάσει το χρονοδιάγραμμα, εστί ώστε εκτός όλων των άλλων να προσφέρει και ένα παράδειγμα για την Αποτελεσματικότητα που λείπει στην χώρα.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo