Επιστολή Δένδια και 8 υπουργών Εξωτερικών: Να ξανανοίξει η συζήτηση στην ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Θανάσης Αργυράκης 01-04-2021 16:21 Τελευταία ενημέρωση: 01-04-2021 16:23
Επιστολή Δένδια και 8 υπουργών Εξωτερικών: Να ξανανοίξει η συζήτηση στην ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια
Στην επιστολή τους υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και ότι, δυστυχώς, η τελευταία φορά που έγινε συζήτηση για το θέμα ήταν τον Αύγουστο του 2019

Πρωτοβουλία για να ξανανοίξει η «στρατηγική συζήτηση» για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέλαβαν, με επιστολή τους που συνέταξαν στις 5 Μαρτίου 2021, και απέστειλαν στον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και οκτώ ακόμη υπουργοί Εξωτερικών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στην επιστολή τους υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και ότι, δυστυχώς, η τελευταία φορά που έγινε συζήτηση για το θέμα ήταν τον Αύγουστο του 2019. Γι' αυτό ζητούν να γίνει «στρατηγική συζήτηση» γι' αυτό σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Κάτι που, όπως εξήγησε ο Α.Παπαϊωάννου, δέχτηκε ο Ζ.Μπορέλ, ενώ συμφωνήθηκε ότι το θέμα θα γίνει ξεχωριστή συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 19 Απριλίου, στο Λουξεμβούργο.

Πισωγύρισμα

Ως γνωστόν, η ενταξιακή διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια έχει βαλτώσει, αν δεν βαίνει ολοταχώς προς τα πίσω, ενώ, πλέον, εγείρονται εύλογα ερωτηματικά ως προς το εάν η ΕΕ επιθυμεί πράγματι τη διεύρυνσή της προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες, Σόφια και Σκόπια βρίσκονται σε τροχιά έντονης αντιπαράθεσης, ενώ η Βουγαρία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, έχει προβάλει βέτο στην υποψηφιότητα της βόρειας γείτονος.

Κάτι που με τη σειρά του συμπαρασύρει και την Αλβανία, η οποία παρά τις ευμενείς κριτικές από ορισμένους «κύκλους» στις Βρυξέλλες για τις «μεταρρυθμίσεις» που φέρονται να έχουν κάνει τα Τίρανα, δεν βλέπει ορατή την προοπτική του ανοίγματος της ενταξιακής διαδικασίας της προς την ΕΕ. Και η Αλβανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Τα προηγούμενα χρόνια, ως γνωστόν, εξαιτίας διαφοροποιήσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο, το Παρίσι είχε ορθώσει εμπόδια στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Ορισμένες χώρες - μέλη της ΕΕ, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα επικριτικές ως προς την Αλβανία, σημειώνοντας τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει η πολιτικο-οικονομική διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Οπως και να' χει, κοινή πεποίθηση είναι ότι το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων έχει ενισχύσει τις αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις εντός των υποψήφιων βαλκανικών χωρών.

Αθήνα-Σκόπια

Αναφερόμενος, επίσης, σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, είναι πιθανόν, στο τέλος Απριλίου να εξεταστούν στη Βουλή σειρά μνημονίων Αθήνας - Σκοπίων, ο Α.Παπαϊωάννου είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταθέσει εδώ και καιρό τα μνημόνια στη Βουλή και είναι θέμα του προεδρείου της Βουλής πότε θα τα συζητήσει.

Ως γνωστόν, τα μνημόνια συνεργασίας των δύο χωρών στον οικονομικό και άλλους τομείς που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν καθυστερήσει θεαματικά να συζητηθούν, εξαιτίας των αντιδράσεων μερίδας βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του, είχε δηλώσει πως ο ίδιος δεν θα παρίσταται στη Βουλή όταν συζητηθούν τα μνημόνια.

Κατά πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Νέα Δημοκρατία αναζητούσε εδώ και καιρό εισηγητή για τα σχετικά μνημόνια. Τώρα, βουλευτής της, καθηγητής διεθνών σχέσεων, φέρεται να είναι ο εισηγητής στη Βουλή.

Στη Σερβία

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Ν.Δένδιας θα επισκεφθεί τη Σερβία, στις 5 Απριλίου, όπου εκεί, για πρώτη φορά, θα γίνει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Κύπρου, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo