Μπορέλ-ΕΕ: Εποικοδομητική η στάση της Τουρκίας - Ανοίγει ο δρόμος για Διάσκεψη στην Αν. Μεσόγειο;

Θανάσης Αργυράκης 30-03-2021 22:07 Τελευταία ενημέρωση: 30-03-2021 22:07
Μπορέλ-ΕΕ: Εποικοδομητική η στάση της Τουρκίας - Ανοίγει ο δρόμος για Διάσκεψη στην Αν. Μεσόγειο;
Παρά τα «εποικοδομητικά βήματα», ο αρμόδιος Επίτροπος επισήμανε ότι υπάρχουν «πολύ ανησυχητικές αποφάσεις στo εσωτερικό, ιδίως η καταστολή κατά του δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, HDP

«Πεπεισμένος ότι πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ενεργά με την Τουρκία για να διασφαλίσουμε ότι θα αποκτήσουμε και θα διατηρήσουμε μια πιο εποικοδομητική στάση», δηλώνει ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε άρθρο του στο προσωπικό του blog, όπου αναφέρεται στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Στο άρθρο του, ο ίδιος, αφού επισημαίνει «με τους υπουργούς της ΕΕ, συμφωνήσαμε ότι υπήρξε βελτίωση όσον αφορά τη συνολική ρητορική (σ.σ. της Αγκυρας) και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ότι στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ «χαιρέτισαν την έκθεση που παρουσίασα, και συμφώνησαν ότι, δεδομένης της πιο εποικοδομητικής στάσης της Τουρκίας, πρέπει να στοχεύουμε στην εμπλοκή σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Από την Τελωνειακή Ενωση και το Μεταναστευτικό, όπως και άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Ο Ζ. Μπορέλ είπε επίσης ότι η προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας γίνεται «μέσω μιας σταδιακής, αναλογικής, αλλά και αναστρέψιμης προσέγγισης, εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια πορεία αντιπαράθεσης».

Σε αυτή τη «σαφή βάση», πρόσθεσε, «θα εργαστώ τώρα ενεργά πάνω σε όλα τα σχετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου και των ευρύτερων περιφερειακών πτυχών».

Ως γνωστόν, την πρόταση για την πραγματοποίηση Διάσκεψης για τη «διευθέτηση» όλων των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο είχε υποβάλλει αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν και υϊοθετησε η ΕΕ. Η Άγκυρα επιμένει ότι στη Διάσκεψη πρέπει να πάρουν μέρος και τα κατεχόμενα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ακόμα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, ανέφερε ότι, ως ΕΕ, «χρειαζόμαστε την Τουρκία να ενεργήσει με πιο εποικοδομητικό τρόπο στη Λιβύη. Υπήρξε σημαντικός παράγοντας στη Λιβύη και μέσω στρατιωτικής επέμβασης».

Παρά τα «εποικοδομητικά βήματα» της Τουρκίας, ο Ζ. Μπορέλ επισήμανε ότι υπάρχουν «πολύ ανησυχητικές αποφάσεις στo εσωτερικό, ιδίως η καταστολή κατά του δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, HDP, και η εξαγγελθείσα απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo