23.4 C
Athens
23 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Τσακαλώτος: Ο Μητσοτάκης φταίει που το Facebook απέκλεισε την Ακρίτα


    Εμμέσως πλην σαφώς ο βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εκείνος ευθύνεται για το γεγονός ότι το Facebook ασκεί λογοκρισία και αποκλείει χρήστες από την κοινότητά του, με τελευταίο θύμα τη δημοσιογράφο Έλενα Ακρίτα.
    Συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταγγέλει ότι αφού κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, «ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης δήλωσε αναρμόδιος», ενώ διερωτάται σαν ταύρος εν υαλοπωλείο «ποιός είναι υπεύθυνος στην κυβέρνηση για τη λογοκρισία στο Facebook η οποία κάθε μέρα γίνεται όλο και εντονότερη».
    Ο Τσακαλώτος μέμφεται την κυβέρνηση ότι επιτρέπει σε «εταιρείες και υπεργαλάβους εταιρειών να αποφασίζουν εν λευκώ για την ενημέρωση των πολιτών».
    Εκείνο βέβαια που ισχύει σε ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν εταιρείες και κοινότητες οι οποίες διατηρούν το δικαίωμα να ελέγχουν αναρτήσεις και χρήστες σε περίπτωση που εκείνοι δεν συμμορφώνονται με τους όρους της κοινότητας, με τους οποίους έχουν προηγουμένως συναινέσει.
    Ολόκληρη η ανάρτηση του Τσακαλώτου:
    Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος στη κυβέρνηση;
    Μετά τα γεγονότα λογοκρισίας στο Facebook -η οποία κάθε μέρα γίνεται όλο και εντονότερη- κατέθεσα μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης δήλωσε αναρμόδιος.
    Ρωτάω λοιπόν:
    Ποιος είναι αρμόδιος; Είναι ζητήματα δημοκρατίας αυτά; Ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για τη δημοκρατία;
    Υπονοεί η κυβέρνηση ότι μια ιδιωτική εταιρία μπορεί να αποφασίζει μόνη της χωρίς κανένα πλαίσιο ελέγχου της πολιτείας ποιες απόψεις θα αναπαράγονται στη δημόσια σφαίρα και ποιες όχι;
    Υπονοεί ότι ζωτικά στοιχεία της δημοκρατίας όπως η ελευθερία του λόγου έχουν αφεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες και ότι δεν είναι αρμόδιος κανένας απολύτως να τις ελέγξει;
    Υπονοεί ότι οι εγχώριοι υπεργολάβοι των εταιριών αυτών θα αποφασίζουν εν λευκώ για την ενημέρωση των πολιτών;
    Ότι δεν χρειάζεται κανένα θεσμικό πλαίσιο όπως υπάρχει για παράδειγμα το ΕΣΡ για τις δημόσιες συχνότητες; Δεν χρειάζεται καμία δημόσια αρχή στην οποία μπορεί να προσφύγει ο πολίτης όταν θίγονται τα δικαιώματα του;
    Η κυβέρνηση μας αφήνει να καταλάβουμε ότι επικροτεί δια της απραξίας τις πρακτικές αυτές. Ότι επικροτεί τη λογοκρισία, και τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης.
    Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να βρει έναν επιτελικό άριστο που να αναλάβει αυτές τις αρμοδιότητες τότε παραδέχεται ότι και σε αυτό το ζήτημα είναι εξαιρετικά λίγος.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ