Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και τα (κοινά) συμφέροντα

Πέτρος Τρουπιώτης 29-03-2021 08:33 Τελευταία ενημέρωση: 29-03-2021 10:46
Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και τα (κοινά) συμφέροντα
Όταν ένας μικρός βαδίζει δίπλα σε ένα γίγαντα, γιατί έχουν κοινό στόχο, αυτός που κερδίζει τα περισσότερα είναι ο μικρός….

Η 25 η Μαρτίου φέτος, ήταν και η αφορμή να επιβεβαιωθεί η νέα ελληνοαμερικανική προσέγγιση.

Μια προσέγγιση που έχει αρχίσει δειλά-δειλά τα τελευταία χρόνια, αλλά γεγονότα στην περιοχή μας, έκαναν τα πράγματα να “τρέξουν”. Το ίδιο έκανε και η εκλογή Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου για την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση ήταν σαφές.

Οι ΗΠΑ βλέπουν την χώρα μας ως ένα κρίσιμο σύμμαχο στην περιοχή. Ως ένα κράτος που, στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην περιοχή.

Θα αναρωτηθεί κάποιος, μα είναι αυτό καλό: Το ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελεί ένα είδος «κλειδιού» για τις αμερικάνικες επιδιώξεις στην περιοχή, γιατί αποτελεί θετικό γεγονός για την χώρα μας; Και γιατί εν τελεί εμείς θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Επειδή προσωπικά δεν δίνω μεγάλη σημασία και βάρος στις δηλώσεις περί «παμπάλαιων συμμάχων» και «αιωνίων φίλων» κλπ., κοιτώ τα πράγματα από μια άλλη, ίσως πιο προσγειωμένη ματιά.

Αυτή που εκβράζεται με ένα σύνθημα στην είσοδο της διπλωματικής ακαδημίας των ΗΠΑ που λέει «Δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχουν συμφέροντα».

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η χώρα μας με την γεωγραφική της θέση αποτελεί αυτή την περίοδο πολύ κρίσιμο παράγοντα για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντα τους στην περιοχή.

Εδώ είναι και το κλειδί της όλης ιστορίας.

Στην συγκεκριμένη περίοδο, τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή , αν δεν συμπίπτουν, τουλάχιστον έχουν πολλά κοινά με τα συμφέροντα και επιδιώξεις της χώρας μας.

Αρά, η ταύτιση αυτών των συμφερόντων , οδηγεί μοιραία σε συνεργασία,. Μια συνεργασία που είναι σαφές ότι εξυπηρετεί και τις δυο χώρες.

Μια συνεργασία, για να μην κοροιδευομαστε, που εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την χωρά μας.

Και την εξυπηρετεί μια και εμείς είμαστε ο αδύναμός κρίκος στην σχέση αυτή.

Μια και η ΗΠΑ, θα στηρίξουν την χωρά μας σε όλα τα επίπεδα, γιατί η Ελλάδα, αποτελεί αυτή την περίοδο αναγκαίο παράγοντα για τα συμφέροντα τους στην περιοχή.

Τα πράγματα λοιπόν είναι πολύ πεζά, όσο και απλά.

Τα συμφέροντα των δυο χωρών , την περίοδο αυτή έχουν πολλά κοινά στοιχεία, άρα σωστά συμμαχούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σωστά κινούμαστε διπλά τους , μια και ο σχεδιασμός τους , πολύ ευρύτερος, βοηθά και τις ελληνικές επιδιώξεις.

Και όχι μόνον τις βοηθά θεωρητικά , αλλά θα τις στηρίζει στην πράξη, ακόμα και στρατιωτικά , όπως φαίνεται, αν αυτό χρειαστεί.

Έτσι απλά λοιπόν είναι τα πράγματα και όλες οι άλλες θεωρίες ή επιφυλάξεις, αν δεν είναι αφελείς, είναι εκ του πονηρού.

Απλά έχουμε κοινά συμφέροντα και βαδίζουμε μαζί.

Και για να μην χάσουμε και το μέτρο, όταν ένας μικρός βαδίζει δίπλα σε ένα γίγαντα, γιατί έχουν κοινό στόχο, αυτός που κερδίζει τα περισσότερα είναι ο μικρός….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo