19.4 C
Athens
16.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Θέμα L&O: Εξαφανίσεις παιδιών που σόκαραν και έμειναν ανεξιχνίαστες – Από την Αννούλα στον Άλεξ


    Δεκάδες είναι οι αναφορές κάθε εβδομάδα για παιδιά που εξαφανίστηκαν με τους οικείους τους να τα αναζητούν, αγωνιώντας, δικαίως για την σωματική τους ακεραιότητα και την υγεία τους.
    Στην πλειοψηφία τους, όλα τα παιδιά εντοπίζονται και όπως έχει διαπιστωθεί είτε έχουν ακολουθήσει φίλους και «φλέρτ» τους και εμφανίζονται μετά από λίγες ώρες ή ημέρες ή βρίσκονται με μέλη της οικογένειας τους παρανόμως.
    Έχουν ουσιαστικά «απαχθεί» από τον πατέρα ή την μητέρα τους, αν είναι διαζευγμένοι. Από όλα αυτά τα παιδιά που εξαφανίζονται, μόνο 5 δεν βρέθηκαν ποτέ παρά τις αναζητήσεις των οικείων τους και τις έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό τους.
    Τα σενάρια για κάθε περίπτωση πολλά, η ελπίδα να είναι ζωντανά παραμένει για πάντα αναμμένη στις καρδιές των γονιών τους.
    Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σκληρή και οι ελπίδες να βρίσκονται ζωντανά είναι ελάχιστες.
    Η εξαφάνιση της Αννούλας Τριανταφυλλίδου
    Στις 19 Αυγούστου του 1981 καταγράφεται η πρώτη εξαφάνιση ανήλικου παιδιού στην Ελλάδα. Ήταν η μέρα που η μόλις 2 ετών Άννα Τριανταφυλλίδου, χάθηκε μυστηριωδώς από το χωριό Σκουτάρι της Μάνης, ενώ έπαιζε μαζί με μια φίλη της στην παραλία. Η μητέρα της παρακολουθούσε τα παιδιά από κοντινή απόσταση, έφταναν λίγα λεπτά απασχόλησής της με το φαγητό για να γίνει το κακό. Όταν πήγε στην παραλία διαπίστωσε πως το παιδί έλειπε. Άμεσα ενημέρωσε τους γείτονες, οι καμπάνες του χωριού χτύπησαν και κινητοποίησαν τους πάντες. Ακολούθησαν έρευνες σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο. Ένα σενάριο που εξετάστηκε από τις αρχές, ήταν το μικρό παιδί να πνίγηκε, ένα δεύτερο, να έπεσε θύμα απαγωγής από τουρίστες που παραθέριζαν στο σημείο. Ένα τρίτο, είναι το παιδί να κατέληξε με κάποιον άγνωστο τρόπο και ο δολοφόνος τους να έκρυψε το πτώμα του σε ένα σημείο που μόνο εκείνος γνωρίζει.
    Η εξαφάνιση του Μιχάλη Μήτρου
    Ο μόλις 7 ετών Μιχάλης Μήτρου, είχε ανέβει στη στάνη που διατηρούσε ο πατέρας τους στο Νενίνο της Γορτυνίας στις 25 Ιουνίου του 1985. Αυτή ήταν και η τελευταία ημέρα που τον είδαν ζωντανό. Ο Μιχάλης αγνοείται εδώ και 31 ολόκληρα χρόνια, αλλά το μυστήριο για το πως χάθηκε, τι απέγινε και αν τον σκότωσαν, παραμένει. Το παιδί διέφυγε της προσοχής της οικογένειας του και χάθηκε για πάντα. Ώρες αργότερα, ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του. Αστυνομικοί και κάτοικοι «σάρωσαν» κάθε σπιθαμή του χωριού, πηγάδια άδειασαν, σπηλιές ελέχθησαν, μάταια. Ενδεχομένως μια πληροφορία που έδωσε η μικρότερη αδερφή του στις αρχές, να οδήγησε σε λάθος «μονοπάτι» τις έρευνες. Το μικρό κορίτσι υποστήριξε πως ένα ζευγάρι που επέβαινε σε ένα κόκκινο αμάξι, σταμάτησε και έδωσε καραμέλες στο Μιχάλη, πείθοντας τον να τους ακολουθήσει. Ουδέποτε επιβεβαιώθηκε το συγκεκριμένο σενάριο, αντιθέτως. Μετά από 9 χρόνια σε ένα από τα σημεία που ελέχθησαν ένας βοσκός εντόπισε ένα κρανίο και οστά. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έλαβε η οικογένεια, «μέρος των οστών αυτών είναι ανθρώπινα, ανήκουν πιθανότατα σε αγόρι ηλικίας 7 με 10 χρόνων και συμπίπτουν χρονολογικά με την εποχή που χάθηκε το παιδί». Δυστυχώς όμως, δεν κατέστη δυνατό να εξαχθεί γενετικό υλικό για ταυτοποίηση.
    Εξαφάνιση Γιώργου Παρασκευόπουλου στη Γορτυνία
    Επτά χρόνια μετά την εξαφάνιση του Μιχάλη Μήτρου και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου του 1992, στο χωριό Δήμητρα της Γορτυνίας, ο μόλις 10 ετών Γιώργος Παρασκευόπουλος, εξαφανίζεται. Το ανήλικο παιδί είχε ανέβει στη στάνη μαζί με τον παππού του και σταμάτησε για να γεμίσει τα παγουράκια που κρατούσε. Ο παππούς όπως ανέφερε αργότερα, συνέχισε το δρόμο του, διαπιστώνοντας εκ των υστέρων πως το παιδί χάθηκε. Οι έρευνες αποδείχθηκαν μάταιες, καθώς δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος του παιδιού. Η μητέρα του ανέφερε πως δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο άτομο που της ανέφερε πως δεν θα ξαναδεί ποτέ το παιδί της. Δέκα μήνες αργότερα, σε δύσβατο σημείο του βουνού, εντοπίστηκαν τα παγουράκια που κρατούσε το παιδί. Καμία κατάθεση δεν στάθηκε άξια να δώσει στοιχεία στις αρχές για τον εντοπισμό του.
    Η υπόθεση του μικρού Μπεν στην Κω
    Η περίπτωση εξαφάνισης του Μπεν Νίνταμ από το νησί της Κω, έτυχε της μεγαλύτερης δημοσιότητας που έχει λάβει παρόμοια περίπτωση στη χώρα μας. Έλαβε διεθνή διάσταση με τηλεοπτικά συνεργεία μεγάλων ενημερωτικών σταθμών να φτάνουν στο νησί του Ιπποκράτη και να αναμεταδίδουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του μόλις 21 μηνών παιδιού. Το παιδί εξαφανίστηκε στις 25 Ιουλίου του 1991. Αρχικά οι γονείς του θεώρησαν πως το παιδί απήχθη . Με το πέρασμα των χρόνων, οι Βρετανικές αρχές έλαβαν την πληροφορία πως το παιδί καταπλακώθηκε από τον οδηγό ενός εκσκαφέας κατά λάθος, κατά την διάρκεια εργασιών. Μάλιστα έγιναν έρευνες για τον εντοπισμό DNA χωρίς αποτέλεσμα. Πληροφορίες ήθελαν το χειριστή του εκσκαφέα να μετέφερε το πτώμα του άτυχου Μπεν σε άλλο σημείο για να εξαφανίσει τα ίχνη του. Περισσότερες από 300 μάλιστα είναι οι αναφορές πολιτών που ήθελαν τον Μπεν να περιπλανιέται κάπου στην Ελλάδα, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα με Αθίγγανους. Καμία δεν επιβεβαιώθηκε. Μετά από 30 χρόνια πλέον και ατέλειωτες έρευνες, αλλά και ρεπορτάζ, είναι δεδομένο πως ο Μπεν Νίνταμ δεν βρίσκεται εν ζωή.
    Η δολοφονία του Άλεξ Μεσχισβίλι
    Η υπόθεση του είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη τον Φεβρουάριο του 2006. Το παιδί είχε εξαφανιστεί λίγη ώρα αφού είχε φύγει από την προπόνηση στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς στη Βέροια και περπατούσε προς το πρακτορείο ΟΠΑΠ που διατηρούσε ο πατριός του. Στο δρόμο τον βρήκε ο θάνατος. Για μήνες η μητέρα του τον αναζητούσε. Αστυνομία, εθελοντές και τηλεοπτικές εκπομπές αναζητούσαν τον 11χρονο από τη Γεωργία. Από την πρώτη στιγμή, όλα συνέκλιναν πως η έκβαση της έρευνας δεν πρόκειται να έχει θετική εξέλιξη. Η εμπλοκή μιας παρέας πέντε ανηλίκων, ηλικίας από 11 έως 13 ετών, καθώς και ενός ηλικιωμένου, δεν προμηνύονταν καλοί οιωνοί. Όπως προέκυψε ο Άλεξ είχε τσακωθεί με την παρέα των ανήλικων και χτυπήθηκε θανάσιμα. Οι ανήλικοι μετέφεραν τη σορό του σε ένα ακατοίκητο σπίτι. Δύο μέρες μετά έβαλαν το νεκρό παιδί σε ένα καρότσι, το κάλυψαν και το μετέφεραν στο ποτάμι της Μπαρμπούτας όπου τον άφησαν. Αμέσως μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος, ακολούθησαν οι δίκες μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, με την μητέρα του Άλεξ, να ζητάει να μάθει που βρίσκεται η σορός του παιδιού της για να τη θάψει. Οι ανήλικοι καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του και τους επεβλήθησαν αναμορφωτικά μέτρα. Για την υπόθεση καταδικάστηκε και ο ηλικιωμένος παππούς των δυο δραστών. Η σορός του Άλεξ, δεν βρέθηκε ποτέ.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ