16.1 C
Athens
12.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Συρίγος: Τι θα γίνει με πανεπιστήμια, πρακτικές ασκήσεις και εργαστηριακά μαθήματα (βίντεο)


    Έως τις 4 Ιουνίου μόνο με τηλεκπαίδευση θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια διευκρίνισε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος συναισθανόμενος πλήρως την αγωνία φοιτητών και γονέων.
    Ο υφυπουργός που είναι αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση επισήμανε ότι προκύπτει θέμα για κλινικές ασκήσεις, πρακτικές ασκήσεις και εργαστηριακά μαθήματα. Για τις κλινικές ασκήσεις που αφορούν σε σχολές υγείας ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι εξετάζεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, ώστε να μπορούν να μπουν στα νοσοκομεία και να κάνουν τις ασκήσεις τους.
    Για τις πρακτικές ασκήσεις, η επιθυμία της ηγεσίας του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν τώρα, αλλά θα εξαρτηθεί και από την επιτροπή. Για τα εργαστηριακά μαθήματα, υπό τις παρούσες συνθήκες ο υφυπουργός κρίνει ότι είναι δύσκολο να γίνουν πριν από το Πάσχα.
    Ο υφυπουργός τόνισε ότι το εξάμηνο θα παραταθεί όσο χρειαστεί για τα εργαστηριακά μαθήματα, ώστε να ολοκληρωθούν κανονικά.
    Για τις κατατακτήριες το υπουργείο αναμένει τις εισηγήσεις από την επιτροπή των ειδικών, ενώ η εκτίμηση του κ. Συρίγου είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν πριν το Πάσχα.
    Καρότο και μαστίγιο από τους 27 στην Τουρκία
    “Για το ανακοινωθέν της ΕΕ, για μία ακόμα φορά παρατηρούμε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας μπαίνουν κάτω από τον τίτλο ανατολική Μεσόγειος. Η Ευρώπη βλέπει την Τουρκία ως προς το πρίσμα της ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντική η παράγραφος 12 που ορίζει ότι σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και μονομερείς ενέργειες, η ΕΕ θα επανεξετάσει όλη της τη στάση. Η ΕΕ δύσκολα παίρνει αποφάσεις. Είναι 27 κράτη μέλη τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν, το καθένα με τα δικά του εθνικά συμφέροντα. Η Γερμανία δεν έχει καμία πρόθεση μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου του 2021 να έχει σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία. Και ο Μακρόν δε θα συγκρουστεί με τη Γερμανία, από τη στιγμή που η Γερμανία θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους”, ανέφερε ο ίδιος σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.
    “Οι μόνες κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία και να τη ζημιώσει είναι κυρώσεις στο θέμα των οπλικών συστημάτων. Τρία κράτη δε θέλουν να πάρουν μέτρα σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξουν νέες κυρώσεις στην Τουρκία για τρέχοντα προγράμματα. Πιο αποτελεσματικές ήταν οι αμερικανικές κυρώσεις. Οι κυρώσεις που ζητήσαμε και ζητάμε αφορούν στον στρατιωτικό τομέα. Πρέπει να γεμίσει το τραπέζι με διεκδικήσεις μας, ώστε να πάρουμε κάτι από τη διαπραγμάτευση”, πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
    “Έχουμε τρία σημαντικά σημεία στο ανακοινωθέν. Η Τουρκία δεν παίρνει τη χρηματική βοήθεια που ήθελε για τους πρόσφυγες. Επίσης, είναι υπό τον όρο της αιρεσιμότητας τα θετικά βήματα της ΕΕ προς την Τουρκία. Ακόμα, αναφέρονται ρητώς επιθετικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και παράνομες γεωτρήσεις. Αυτά δεν υπήρχαν στο κείμενο του Δεκεμβρίου, τώρα υπάρχουν”, τόνισε ο κ. Συρίγος αναφορικά με τα θετικά του ανακοινωθέντος της ΕΕ για την Τουρκία.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ