Οι δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο ‘ετεροκαθορισμός’ του

Πέτρος Τρουπιώτης 26-03-2021 07:59 Τελευταία ενημέρωση: 26-03-2021 07:59
Οι δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο ‘ετεροκαθορισμός’ του
Στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει καν το τι εννοεί και για τι προειδοποιεί ο Α. Λοβέρδος

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών , είναι βέβαιο ότι όχι μόνον δεν χαροποιούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αλλά προκαλούν και προβληματισμούς.

Το κόμμα, που στις εκλογές του 2019 πήρε λίγο πάνω από το 8%, τώρα μονίμως βρίσκεται στο 6 έως 6,5, που σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα και με τις αναγωγές των αναποφάσιστων δύσκολα θα πιάσει το ποσοστό του 2019. Ένα ποσοστό που δεν μπορεί να πει κανείς ότι εντυπωσιάζει…

Η αδυναμία του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ να πάρει έστω και μικρό μέρος ψηφοφόρων , είτε από απογοητευμένους κεντρώους της ΝΔ (αν δηλ. υπάρχουν τέτοιοι) είτε από κεντρογεννείς ή κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ) δείχνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει.

Ένα πρόβλημα επικοινωνίας του ιδίου του κόμματος, με τους πολίτες, τα αιτήματά τους και τις επιδιώξεις τους.

Ο πρώην υπουργός Α Λοβέρδος, σε άρθρο του επισημαίνει μια από τις αιτίες αυτής της κατάστασης

«…το πολιτικό σου μήνυμα πρέπει να εκπηγάζει και συγχρόνως να αντιστοιχεί με τις ιδεολογικές αρχές και αξίες που ασπάζεσαι. Να απαντάς δηλαδή με βάση τι πιστεύεις χωρίς να αισθάνεσαι την ανάγκη να ενημερωθείς προηγουμένως για το τι λένε οι πολιτικοί σου αντίπαλοι».

Αν σκεφτεί κανείς ψύχραιμα την φράση αυτήν,. Θα καταλάβει πόσο δίκιο έχει ο κ Λοβέρδος. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα που θεωρητικώς έχει λύσεις και θέσεις για μια σειρά μεγάλα ζητήματα, να μην παρεμβαίνει σε αυτά, αλλά κάθε φορά που τού δίνεται η ευκαιρία είτε να ακολουθεί (δεύτερο και καταϊδρωμένο) τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ είτε ακόμα και αν συμφωνεί με κινήσεις της κυβέρνησης , δεν το κάνει με την λογική πως «δεν χρειάζεται στήριξη»).

Στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει καν το τι εννοεί και για τι προειδοποιεί ο Α. Λοβέρδος.

Ο πρώην υπουργός είναι σαφής, Εξηγεί πως η μόνη πιθανότητα για να μπορέσει το πρώην κυβερνητικό κόμμα να ανακάμψει και να έχει αξιοσημείωτη παρουσία είναι να λειτουργήσει αυτόνομα , με βάσει τις θέσεις και απόψεις του χώρου που εκφράζει , αγνοώντας αν και σε ποιον θα κατηγορηθεί ότι συμπαρατάσσεται.

Το ερώτημα βέβαια, είναι αν η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος αλλαγής, αντιλαμβάνεται, το πρόβλημα και αν έχει την δυνατότητα (και την διάθεση) να το λύσει.

Γιατί αν δεν γίνει αυτό ο κ Λοβέρδος προειδοποιεί ότι «…οι δεύτερες εκλογές μετά τις εκλογές με απλή αναλογική θα είναι Λαιμητόμος για το κόμμα που ζει στην στασιμότητα του 6, 7 ή 5%...».

Και έχει δίκιο. Τον ακούει όμως κανείς από όσους σήμερα βρίσκονται στην ηγεσία , ή περί αυτής, του κόμματός του;

ΥΓ: Το άρθρο της 23-3-2021 με τίτλο «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»  και αναφερόταν στην τεράστια πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο στην χρήση της πληροφορικής από το κράτος, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις , θετικές η αρνητικές.

Στους περισσότερους από τους αποστολείς σχόλιών , απάντησα ήδη κάτ ιδίαν, με μαιλ.

Θέλω σήμερα εδώ να παραθέσω την άποψη ενός εκ των όσων σχολίασαν το συγκεκριμένο κείμενο.

Και την παραθέτω, παρότι συμφωνώ μόνον στο ότι το ζήτημα ξεκίνησε το 2011, γιατί ο εχων την άποψη αυτή, είναι ανώτατος , απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος όχι μόνον υπηρέτησε αλλά και τίμησε την χώρα, με την παρουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις, από την Σχολή ως την κορυφή.

Το σχετικό σχόλιο είναι το εξής:

“Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση”: Όλα ξεκίνησαν το 2011 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Είναι γεγονός πως όταν μια κυβέρνηση είναι “μπροστά από την εποχή της”, δικαιώνεται αφού πρώτα χλευαστεί, όσο κανείς άλλος, αφού πρώτα οι κυβερνήσεις προσπαθήσουν να “αποδομήσουν” τις καινοτομίες που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ από το 2011, “οικειοποιώντας” τα έργα αυτά και προβάλλοντάς τα με “νέο περιτύλιγμα” πλασάρωντάς τα στον σύγχρονο ψηφοφόρο, ως κάτι δικό τους. Αυτό κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβάλλοντας έργα ΠΑΣΟΚ ως… “έργα Μητσοτάκη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo