• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Χρόνια πολλά Ελλάδα

Πέτρος Τρουπιώτης 25-03-2021 07:57 Τελευταία ενημέρωση: 26-03-2021 14:45
Χρόνια πολλά Ελλάδα
Διακόσια χρόνια από την επανάσταση – Πάντα μπροστά, πάντα ψηλά πρέπει να είναι το σύνθημα μας

«Εις τους Τάφους Σας, εμπρός εις το ευλογημένον χώμα, μεγάλοι των χρόνων εκείνων Πατέρες, κλίνομεν πάνοπλοι και σήμερον πάλι το γόνυ· τίμια τέκνα Σας…»

Αυτά έγραφε ανάμεσα στα άλλα, εκατό χρόνια πριν, το 1921, όταν συμπληρώνονταν 100 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ο εκδότης της Καθημερινής Γεώργιος Βλάχος.

Λόγια που θα μπορούσε και σήμερα να πει κάποιος, γιορτάζοντας τα 200 πια χρόνια, από την έναρξη της εθνικής παλιγγενεσίας. Την έναρξη ενός αγώνα για την ανεξαρτησία του έθνους, ενός αγώνα που συμμετείχαν όλοι ανεξάρτητα από κοινωνική ή οικονομική τάξη.

Ενός αγώνα που πέρασε από πολλές και μεγάλες περιπέτειες, είχε νίκες αλλά και ήττες, είχε εμφυλίους και συγκρούσεις, αλλά κατέληξε στην δημιουργία του ελληνικού έθνους ,
ελεύθερου και πάλι.

Ενός έθνους που αν δεν έκανε τα πολλά λάθη στην πορεία του , αν δεν είχε συνεχείς εμφύλιες διαμάχες, θα μπορούσε σήμερα να είναι πολύ καλύτερα.

Και όμως, διακόσια χρόνια μετρά, παρ. όλα αυτά, η χώρα τα κατάφερε.

Μπορούμε και καλύτερα , όμως πρέπει να είναι το σύνθημα.

Δεν έχει νόημα και από αυτές τις στήλες , να μιλήσουμε σήμερα για τις μεγάλες και ηρωικές στιγμές της επανάστασης. Ακουστήκαν και θα ακουστούν πολλά και από πολλούς.

Ίσως σήμερα απλώς πρέπει να καταλάβουμε πως οι Έλληνες, το 1821 νίκησαν γιατί αναμεσά στα άλλα είχαν τρία κοινά . Ηταν (και είμαστε) όμαιμοι, ομόγλωσσοι, ούτε ομόθρησκοι.

Σήμερα λοιπόν ας αναλογισθούμε τους προγόνους μας που ξεκίνησαν τον αγώνα για την ανεξαρτησία μας, ας σκεφτούμε τα λάθη στην πορεία αυτών των διακοσίων χρόνων ώστε να τα αποφύγουμε στο μέλλον

Και ας θυμηθούμε τους στίχους από τον Θούριο του Ρήγα.

«..Oι νόμοι νάν’ ο πρώτος, και μόνος οδηγός,

Kαι της πατρίδος ένας, να γένη Aρχηγός.

Γιατί κ’ η αναρχία, ομοιάζει την σκλαβιά,

Nα ζούμε σα θηρία, είν’ πλιο σκληρή φωτιά.

Και τότε με τα χέρια, ψηλά στον Oυρανόν,

Aς πούμ’ απ’ την καρδιά μας, ετούτα στον Θεόν….»

Χρόνια πολλά Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo