• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας εκ νέου το θέμα της μετατροπής της δωροδοκίας σε πλημμέλημα

Κατερίνα Μάνθου 24-03-2021 19:36 Τελευταία ενημέρωση: 24-03-2021 19:44
Στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας εκ νέου το θέμα της μετατροπής της δωροδοκίας σε πλημμέλημα
Μετά τις νέες δηλώσεις Κοντονή για προεκλογικό «ρουσφέτι» του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπουν υποθέσεις στο αρχείο

Τα αντανακλαστικά της εισαγγελίας Εφετών κινητοποίησαν οι νέες δημόσιες δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, σύμφωνα με τις οποίες με το νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, σκοπίμως μετατράπηκε το αδίκημα της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ώστε κάποιες εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο προεκλογικά!

Συγκεκριμένα, μετά τις νέες αυτές σοβαρές καταγγελίες του κ. Κοντονή η εισαγγελία Εφετών εξετάζει αν πρέπει να ανασύρει από το αρχείο δικογραφία που είχε σχηματιστεί για το συγκεκριμένο ζήτημα και να την εξετάσει εκ νέου με σκοπό να διαπιστώσει εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις. Αφορμή για αυτό αποτέλεσαν πλέον των νέων δηλώσεων του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και σχετικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του στις αρχές Μαρτίου στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο κ. Κοντονής είχε καταγγείλει εκ νέου δόλια και σκόπιμη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα με σκοπό ούτε λίγο ούτε πολύ κάποιοι να πέσουν στα μαλακά ή ακόμη και οι υποθέσεις τους να αρχειοθετηθούν προεκλογικά.

Μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε αναφέρει τότε: «Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1000 άρθρα σε μια συνεδρίαση. Και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψιν μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η δικαιοσύνη είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω… Είχα πει ότι δεν θέλω να συνδέσω το όνομά μου με αυτή την νομοθετική ρύθμιση και πίστευα πως είναι αδιανόητο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε να κάνει κάθαρση να φέρνει αυτή την νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο. Υπήρξαν δίκες κατά την προεκλογική περίοδο που ήταν να γίνουν και ετέθησαν στο αρχείο. Γι' αυτό και είχα ζητήσει ο κώδικας να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο ή από τον Ιανουάριο ώστε να δοθεί ο χρόνος στην όποια κυβέρνηση να πράξει τις αναγκαίες διορθώσεις και να έχει και το βάρος αυτών των επιλογών».

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo