17.2 C
Athens
13 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Άρειος Πάγος: Με το νέο Ποινικό Κώδικα η «εκμετάλλευση πόρνης» δεν είναι αξιόποινη πράξη


    Ανέγκλητη έχει καταστεί πλέον με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2019, η πράξη της «εκμετάλλευσης πόρνης», και ως εκ τούτο το συγκεκριμένο αδίκημα δεν θεωρείται πλέον αξιόποινη πράξη.
    Αυτό έκρινε με απόφασή του το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και αθώωσε έναν 50χρονο αλλοδαπό, Αλβανό υπήκοο, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυο ετών με τριετή αναστολή για «εκμετάλλευση πόρνης».
    Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες με την απόφαση που εξέδωσαν έκαναν δεκτή αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει ο αλλοδαπός κατά απόφασης που είχε λάβει το 2018 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Με την απόφαση αυτή, ο 50χρόνος κηρύχθηκε ένοχος, γιατί «κατά το χρονικό διάστημα από το μήνα Μάιο του έτους 2012 έως και τη σύλληψή του στις 3-9-2012 συντηρήθηκε εν μέρει από γυναίκα που ασκεί κατ’ επάγγελμα την πορνεία και από την εκμετάλλευση των σχετικών ανήθικων κερδών της».
    Όπως αναφέρεται στο ιστορικό της απόφασης, ο Αλβανός υπήκοος «εκμεταλλεύθηκε ενήλικη υπήκοο Ρουμανίας, η οποία ασχολούνταν με την πορνεία». Η γυναίκα εκδίδονταν επ’ αμοιβή και το αντίτιμο που ελάμβανε το καρπώνονταν κατά βάση ο 50χρονος, με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος και το βιοπορισμό του.
    Ο νέος Ποινικός Κώδικας
    Ωστόσο, όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος εξετάζοντας την αίτηση αναίρεσης του 50χρονου, μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα η πράξη της «εκμετάλλευσης πόρνης» έχει καταστεί πλέον ανέγκλητη, δηλαδή, δεν θεωρείται πλέον αξιόποινη πράξη και καταργήθηκε ως αδίκημα.
    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση, κατά το άρθρο 350 του προγενέστερου Ποινικού Κώδικα η «εκμετάλλευση πόρνης» αποτελεί η περίπτωση άντρα «που συντηρείται ολικά ή εν μέρει από γυναίκα που ασκεί κατ’ επάγγελμα την πορνεία και από την εκμετάλλευση των σχετικών ανήθικων κερδών της τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών μέχρι τριών ετών, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί για άλλη βαρύτερη αξιόποινη πράξη».
    Όμως, με το νέο Ποινικό Κώδικα, η πράξη της «εκμετάλλευσης πόρνης», δεν θεωρείται πλέον αξιόποινη πράξη. Έτσι με την απόφαση αυτή ο 50χρονος κηρύχθηκε αθώος.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ