Απίστευτο: Το Μουσείο Μπενάκη πουλά γούρι της Μαυρογένους με επιγραφή «Υγεία, Κ@ύλα, Επανάσταση»

Χρήστος Μυτιλινιός 23-03-2021 12:44 Τελευταία ενημέρωση: 24-03-2021 15:04
Απίστευτο: Το Μουσείο Μπενάκη πουλά γούρι της Μαυρογένους με επιγραφή «Υγεία, Κ@ύλα, Επανάσταση»
«Η Μαντώ είναι το σύμβολο του φεμινισμού. Έπεσε θύμα της πατριαρχίας, δεν ήταν η Τουρκοκρατία που την σκότωσε», λέει η δημιουργός του

Μια ιδιαίτερη έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες του ηλεκτρονικού καταστήματος του Μουσείου Μπενάκη.

Ανάμεσα σε πολλά προϊόντα που έχει επιλέξει το Μουσείο Μπενάκη να κοσμούν τις θέσεις του ηλεκτρονικού του καταστήματος, υπάρχει ένα γούρι το οποίο έχει σχεδιαστεί από την κυρία Κατερίνα Σαββοπούλου, το οποίο απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους με επιγραφή «We can do it» πάνω από το κεφάλι της, ενώ συνοδεύεται από ένα τρίπτυχο, «Υγεία, Κ@ύλα, Επανάσταση».

Δείτε το γούρι:

Σε δηλώσεις της η κυρία Σαββοπούλου, δημιουργός του γουριού, στο Marie Claire, αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Η Μαντώ είναι το σύμβολο του φεμινισμού. Έπεσε θύμα της πατριαρχίας, δεν ήταν η Τουρκοκρατία που την σκότωσε.

«Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Μαντώ; Για τις σπουδές, την ουσιαστική μόρφωση, τον αγώνα της για την ελευθερία; Ο Υψηλάντης της είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί και μάλιστα γραπτώς, αλλά αθέτησε το λόγο του αφού τα πολιτικά συμφέροντα δεν ενέκριναν αυτό τον αρραβώνα. Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση.

Αυτή η ατρόμητη γυναίκα ήταν η μοναδική αξιωματούχος του ελληνικού στρατού: ο Καποδίστριας της έδωσε το βαθμό του αντιστράτηγου. Η Μαντώ Μαυρογένους είναι το πιο αυθεντικό σύμβολο της ελληνικής επανάστασης».

Το γούρι είναι η εικόνα της Μαντώς Μαυρογένους προσαρμοσμένη στο διάσημο αμερικανικό πόστερ του 1943, που έφτιαξε 0 J.Howard Miller για την Westinghouse Electric για να ενισχύσει το ηθικό των εργατριών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δείτε το αυθεντικό:

Εντύπωση προκαλεί βέβαια το γεγονός ότι το Μουσείο Μπενάκη επέλεξε να φιλοξενήσει το εν λόγω, αξιόλογο μεν ως προσπάθεια, ανάρμοστο όμως με το περιεχόμενο και το μήνυμα της επετείου από την ελληνική επανάσταση του 1821. 

Η ταύτιση της ηρωίδας Μαντούς Μαυρογένους με το φεμινιστικό κίνημα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κάποια επαφή με την πραγματικότητα, ειδικά με το φεμινιστικό κίνημα στη μορφή του τον 21ο αιώνα. 

Επίσης η καπήλευση μιας εκ των μεγαλυτέρων προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης, αποτελεί από μόνη της, τουλάχιστον κατ' εμέ, το βασικό στοιχείο για να μην αποτελέσει αυτό το δημιούργημα, κομμάτι του Μουσείου.

Αν μη τι άλλο, η Μαντώ Μαυρογένους, θεωρώ πως ούτε «We can do it» θα έλεγε ποτέ, ούτε θα είχε ως κινητήριο μοχλό την «κ@ύλα» για την συμμετοχή της στην ελληνική επανάσταση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo