23.6 C
Athens
22.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    ΔΣΑ για τα κλειστά δικαστήρια: «Σε όλη την Ευρώπη τα δικαστήρια λειτουργούν, θα ασκήσουμε κάθε ένδικο μέσο»


    Κορυφώνει τις αντιδράσεις του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) ζητώντας άνοιγμα των Δικαστηρίων μέχρι τις 29 Μαρτίου και προαναγγέλλει, σε διαφορετική περίπτωση, παράσταση διαμαρτίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και άσκηση κάθε ένδικου μέσου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο «για την υπεράσπιση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη των πιο αδύναμων κατηγοριών πολιτών» (διατροφές ανηλίκων, κρατούμενοι, δεδουλευμένα εργαζόμενων κ.λπ.).
    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε έλαβε, κατά πλειοψηφία, αποφάσεις που αφορούν δράσεις και κινητοποιήσεις του σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί πλήρης επαναλειτουργία των δικαστηρίων με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών και δικονομικών μέτρων.
    «Η άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων, όλων των δικαιοδοσιών (αστικών, ποινικών, διοικητικών) από την 29.3.2021, με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών και δικονομικών μέτρων (χρονικός διαχωρισμός πινακίων, rapid tests, περιορισμένος αριθμός ατόμων ανά αίθουσα, χρήση μάσκας κ.λπ.) αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα, καθώς η κόλουρη Δικαιοσύνη απάδει του κράτους δικαίου και της έννομης τάξης μιας ευνομούμενης δημοκρατικής Πολιτείας» επισημαίνει ο ΔΣΑ σε σχετική ανακοίνωσή του και προσθέτει πως «όπως αποδείχθηκε, η Επιστημονική Επιτροπή Covid 19, ουδέποτε συνέστησε το κλείσιμο των δικαστηρίων».
    Όπως επισημαίνει ο μεγαλύτερος Δικηγορικός Σύλλογος της χώρας «σε διαφορετική περίπτωση, το ΔΣ του ΔΣΑ θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και, από κοινού με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους, θα προβεί στην άσκηση κάθε προβλεπόμενου ένδικου μέσου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την υπεράσπιση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη των πιο αδύναμων κατηγοριών πολιτών (διατροφές ανηλίκων, κρατούμενοι, δεδουλευμένα εργαζόμενων κ.λπ.).»
    Υπογραμμίζοντας πως «σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη πληττόμενη από την πανδημία Ευρώπη τα δικαστήρια λειτουργούν με τους αναγκαίους περιορισμούς χωρίς να έχουν αναστείλει την δραστηριότητά τους, όπως στην χώρα μας», ο ΔΣΑ ανακοινώνει πως «συγκρότησε επιτροπή από τους συμβούλους Νικόλαο Κουτκιά, Θεμιστοκλή Σοφό και τον Αντιπρόεδρο του CCBE, Παναγιώτη Περάκη, για να ενημερωθούν για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στη β’ φάση της πανδημίας». Επισημαίνει δε πως είναι αυτονόητο «ότι, λόγω της παρατεινόμενης μέχρι σήμερα αναστολής λειτουργίας των δικαστικών σχηματισμών, επιβάλλεται, παράλληλα, η επέκταση του δικαστικού έτους, όπως και πέρυσι».
    Τι αναφέρουν για την οικονομική στήριξη των δικηγόρων
    Παράλληλα, ο ΔΣΑ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην οικονομική κατάσταση των δικηγόρων, οι οποίοι, όπως υπογραμμίζει, «ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, οι δικηγόροι έχουν εξουθενωθεί επαγγελματικά και οικονομικά, ενώ η Κυβέρνηση είναι εκκωφαντικά απούσα».
    Χαρακτηριστικά ο ΔΣΑ αναφέρει «Οι δικηγόροι με κλειστά δικαστήρια μέχρι σήμερα έχουν πάρει 50 € το μήνα από το επίδομα των 600 €, αποκλείστηκαν παράνομα από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1, 2, 3 ενώ μόλις το 1/3 έχει λάβει επιστρεπτέες προκαταβολές 4, 5 και 6 ύψους 500 και 250 € αντίστοιχα (!!!). Και έτι περαιτέρω, σε αντίθεση με την πρώτη φάση της πανδημίας, καταβάλλονται τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις χωρίς απαλλαγή, έκπτωση ή έστω αναστολή. Την ίδια στιγμή, παρότι οι δικηγόροι έχουν αναστείλει, εν τοις πράγμασι, την επαγγελματική τους δραστηριότητα με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο στήριξης, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και η επέκταση του ορίου υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ από 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ, η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η στάση του ΥΕΚΑ αναφορικά με το χορήγημα των 400 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που έχει σχηματιστεί από τις ετήσιες εισφορές των δικηγόρων και των λοιπών επιστημόνων, όπου λόγω των απαράδεκτων προβλέψεων της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης καταβλήθηκε , μόνο σε πολύ μικρό αριθμό επιστημόνων (44.248 σε σύνολο 120.000) ενώ το ποσό που διατέθηκε ήταν μόλις 17,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι αποθεματικού 130 εκατομμυρίων ευρώ».
    Ο ΔΣΑ επαναλαμβάνει ότι εμμένει «στις πάγιες θέσεις του σώματος για οικονομική στήριξη του κλάδου, καθ’ όμοιο τρόπο με τις λοιπές πληγείσες επαγγελματικές ομάδες, καθώς και στη θέσπιση φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, όπως αυτές έχουν παγίως διατυπωθεί στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του σώματος». Επίσης, επισημαίνει πως: «Ορθώς η Ολομέλεια ζήτησε στη συνεδρίαση της 13.3.2021 υπό το πρίσμα όλων των ανωτέρω την παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΚΥΑ για τα 400€, σαν «τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» της αγανάκτησης όλων των επιστημόνων κυρίως για την προσβολή του κύρους και της αξιοπρέπειάς τους. Μετά τις δημόσιες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού για το ζήτημα αυτό στα ΜΜΕ, το ΔΣ απαιτεί άμεσα την έκδοση νέας ΚΥΑ για το χορήγημα των 400€ του ΟΑΕΔ , την απαλλαγή, άλλως αναστολή / έκπτωση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και την επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων έτους 2020 από τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής».
    Επιπρόσθετα, ο ΔΣΑ υπογραμμίζει δεν πως «αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του θα επανέλθει στο ζήτημα» και επισημαίνει πως αποφάσισε να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει η Ολομέλεια «καθώς επίσης να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο χώρο των Δικαστηρίων της τ. Σχολής Ευελπίδων».
    Κάλυψη των εξετάστρων για ασκούμενος δικηγόρους
    Τέλος, ο ΔΣΑ αποφάσισε «λαμβάνοντας υπ’ όψιν την δυσμενή οικονομική συγκυρία λόγω της πανδημίας, και την πάγια θέση του ΔΣ για στήριξη των συναδέλφων που το έχουν ανάγκη και μετά από διαλογική συζήτηση επί των προτάσεων που ετέθησαν από τους Συμβούλους Αγγελική Σεραφείμ, Αντώνη Αντανασιώτη και Δημήτριο Αναστασόπουλο» να καλύψει ο Σύλλογος από δικούς του πόρους, το ποσό των εξετάστρων που θα καταβάλουν οι ασκούμενοι δικηγόροι για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις ασκουμένων Απριλίου 2021, με εισοδηματικά κριτήρια, μετά από σχετική αίτηση τους και δήλωση του τραπεζικού τους λογαριασμού, όπως έγινε και με τα δύο χορηγήματα των 100€ έκαστο, που έχουν ήδη διανεμηθεί σε ασκούμενους δικηγόρους. Τα εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου οι ασκούμενοι να δικαιούνται απαλλαγής, καθώς και τα σχετικά διαδικαστικά ζητήματα, θα εξειδικεύσει Επιτροπή αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο Ε. Αναλυτή, τον Γεν. Γραμματέα, Μ. Καλαντζόπουλο, τη Σύμβουλο Ταμία Μ. Γούναρη και τον Σύμβουλο Ζ. Σταυρόπουλο. Εξαιρούνται των εισοδηματικών κριτήριων και απαλλάσσονται, χωρίς τη συνδρομή της σχετικής προϋπόθεσης οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και τα ΑμεΑ.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ