• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Süddeutsche Zeitung: Η μεγάλη δυσπιστία στις ευρω-τουρκικές σχέσεις

Θανάσης Αργυράκης 22-03-2021 19:05 Τελευταία ενημέρωση: 22-03-2021 19:05
Süddeutsche Zeitung: Η μεγάλη δυσπιστία στις ευρω-τουρκικές σχέσεις
Το πιο εκρηκτικό σημείο της 15σέλιδης έκθεσης Μπορέλ, είναι η αναφορά ότι εάν η Τουρκία επιστρέψει στις «μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις» που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να νιώσει τις «πολιτικές και οικονομικές συνέπειες»

Στην πραγματικότητα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε άλλα σχέδια. Ηθελε να υποδεχτεί τον Φεβρουάριο στην Άγκυρα τους επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, και Σαρλ Μισέλ.

Μετά από μήνες προκλήσεων, τον Νοέμβριο του 2020, δήλωσε ότι η Τουρκία «επιθυμεί να χτίσει το μέλλον της από κοινού με την Ευρώπη».

Οι προσπάθειες της Αγκυρας να βρει υποστηρικτές εντατικοποιήθηκαν το 2021. Ωστόσο, η δυσπιστία έχει βαθιές ρίζες. Δεν ήταν, λοιπόν, μόνο ο κορονοϊός που περιόρισε την επικοινωνία Μισέλ - Λάϊεν, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Τ. Ερντογάν, την περασμένη Παρασκευή.

Η χρονική στιγμή είχε επιλεγεί καλά. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητούσαν (σήμερα) στις Βρυξέλλες για την Τουρκία και οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ θα συζητούσαν για το ίδιο θέμα την Πέμπτη.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν η Γερμανία που απέτρεψε τις κυρώσεις και διασφάλισε ότι η ΕΕ θα ανοίξει τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση μιας θετικής ατζέντας, εφόσον η Άγκυρα αλλάξει την συμπεριφορά της.

Στο μεταξύ, τότε, ανατέθηκε στον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, να καταρτίσει και να καταθέσει έκθεση σχετικά με την «τρέχουσα κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων» ΕΕ-Τουρκίας. Κάτι που γίνεται αυτές τις ημέρες στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και, μετά, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η έκθεση

Σύμφωνα με την 15σέλιδη έκθεση που βρίσκεται στην διάθεση της Süddeutsche Zeitung, το πιο εκρηκτικό σημείο της, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, βρίσκεται στο τέλος. Ειδικότερα, η αναφορά ότι, εάν η Τουρκία επιστρέψει στις «μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις» που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να νιώσει τις «πολιτικές και οικονομικές συνέπειες».

Πέντε σημεία κατονομάζονται ως πιθανές κυρώσεις, οι οποίες θα είναι μη αναστρέψιμες.

Θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να αποφασιστούν οι κυρώσεις που προβλέφθηκαν τον Δεκέμβριο σε βάρος υπαλλήλων της εταιρείας ενέργειας TPAO για τις μη εγκεκριμένες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να παραταθούν τα ισχύοντα καθεστώτα κυρώσεων.

Εξετάζονται, επίσης, περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία, για παράδειγμα σε σχέση με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στο σημείο 4 γίνεται πρόταση για να μπουν στο στόχαστρο «τομείς που είναι σημαντικοί για την τουρκική Οικονομία» και αναφέρει ρητά τον Τουρισμό: Τα μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να εκδώσουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις. Το 2019, λίγο πριν από την πανδημία, 52 εκ. τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία. Ο κλάδος παράγει το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Θα μπορούσε, ακόμα, να ληφθούν μέτρα για τον τομέας της Ενέργειας, όπως η απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών «ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών».

Οπως και να' χει, σημειώνει η εφημερίδα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες περιγράφουν τη σχέση με την Τουρκία ως «κάθε άλλο παρά τέλεια».

Δικαιώματα γυναικών

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Γυναικών από την Βία, επιβεβαιώνει όλους όσοι δεν εμπιστεύονται τη νέα του στροφή προς την ΕΕ.

Ο Μπορέλ ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση. Η Λάϊεν χαρακτήρισε στο Twitter την βία κατά των γυναικών ως «απαράδεκτη» και κάλεσε όλους τους υπογράφοντες την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης να την επικυρώσουν. Ακόμα, ο Μπορέλ έκανε λόγο για «επικίνδυνο μήνυμα προς τον κόσμο».

Ωστόσο, εμποδίστηκε η άσκηση ακόμα πιο σκληρής κριτικής προς την Άγκυρα, καθώς έξι μέλη της ΕΕ -Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τσεχία και Σλοβακία- δεν έχουν επικυρώσει ακόμα την Σύμβαση.

Μεταναστευτικό - Τελωνειακή Ενωση

Εδώ και εβδομάδες θεωρείτο σίγουρο ότι οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ θα δώσουν εντολή στην Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις για τη συνέχιση της «Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» που συνήφθη το 2016 για το Μεταναστευτικό.

Η έκθεση Μπορέλ αναφέρει ότι η Επιτροπή «θα προετοιμάσει γρήγορα επιλογές» για να υποστηρίξει περαιτέρω τους πρόσφυγες και τους Δήμους στην Τουρκία που υποδέχονται πρόσφυγες.

Η ΕΕ θέλει να τηρηθεί η αρχή ότι τους Σύριους πρόσφυγες θα φροντίζουν οι οργανώσεις βοήθειας.

Είναι πιθανό, επίσης, η Επιτροπή να εξετάσει και την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης. Γι' αυτό απαιτείται ομοφωνία, ούτως ώστε οι Έλληνες, οι Κύπριοι ή -και- οι Γάλλοι να μην διαφωνήσουν.

Μια επίσκεψη των Λάϊεν και Μισέλ στην Άγκυρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη λόγω του «κύματος Covid στα κράτη-μέλη», αποφάσισε ο Σάρλ Μισέλ.

Λέγεται ότι, εξαιτίας της κατάστασης στην εσωτερική πολιτική σκηνή ορισμένων χωρών, ειδικά η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία δεν επέμειναν να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κρατών - μελών.

Διαβάστε και:

Μπορέλ: Σημαντικό να έχουμε θετική ατζέντα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo