Κορονοϊός: Εντονες διαμαρτυρίες για τη διάθεση του 251 ΓΝΑ στο ΕΣΥ

lawandorder.gr 22-03-2021 18:21
Κορονοϊός: Εντονες διαμαρτυρίες για τη διάθεση του 251 ΓΝΑ στο ΕΣΥ
Ενστάσεις από την Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος

Την έκπληξη και λύπη της εκφράζει η Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος (ΑΑΚΕ) για την έκδοση διαταγής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κατόπιν εντολής της ηγεσίας, περί διάθεσης του 251ΓΝΑ στο ΕΣΥ.

Η προσεκτική ανάγνωση της διαταγής, αναφέρει το ΑΑΚΕ, ως ανώτατο επιστημονικό - αεροπορικό - αεροδιαστημικό ΝΠΙΔ, κοινωφελούς και εθνωφελούς χαρακτήρα, υπό την εποπτεία του ΓΕΑ, προκάλεσε έκπληξη και λύπη, τόσο όσον αφορά στην αποκλειστική ένταξη του 251ΓΝΑ στο ΕΣΥ, του μόνου εξειδικευμένου νοσοκομείου Αεροπορικής Ιατρικής των ΕΔ και της χώρας, όσο και στη διακριτή μεταχείρισή του και των δικαιούχων των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών της ΠΑ και των μελών τους, έναντι αυτών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων των λοιπών Κλάδων των ΕΔ, από το ΓΕΕΘΑ.

Η διασπορά του εν ενεργεία προσωπικού της ΠΑ και ΣΑ στα δύο Νοσοκομεία ΣΞ και ΠΝ της Αθήνας και όλων των υπολοίπων δικαιούχων του 251ΓΝΑ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ (ε.α. στελέχη της ΠΑ, του ΠΣ, ΛΣ, ΕΥΠ, βουλευτές, κάτοικοι νησιών του Αιγαίου και πολλών άλλων οργανισμών και κοινωνικών ομάδων) συνολικά πάνω από 250.000 άτομα, προκειμένου να εισάγεται ανάλογος αριθμός ασθενών των νοσοκομείων του ΕΣΥ στο 251ΓΝΑ, δεν έχει λογική καθότι δεν επιφέρει πρόσθετο όφελος και δεν θα ανακουφίσει το σύστημα υγείας της χώρας.

Αντιθέτως, η άμεση και πλήρης εμπλοκή του 251ΓΝΑ στο ΕΣΥ, και διασπορά των δικαιούχων ε.ε. και ε.α. στελεχών της ΠΑ σε άλλα Νοσοκομεία, για άγνωστο χρονικό διάστημα, θα εγείρει ζητήματα νομικά και εθνικής ασφάλειας, θέματα διαχείρισης στρατιωτικών, προσωπικών και υγειονομικών δεδομένων, για τα οποία άλλωστε κρίνεται η νομιμότητα και εγκυρότητα της υπόψη διαταγής και θα συντελέσει σταδιακά σε απώλεια του χαρακτήρα και της προστιθέμενης αξίας του ειδικού σκοπού του για την ΠΑ.

Η αποστολή του 251ΓΝΑ, ως στρατιωτικού νοσοκομείου, είναι σύνθετη και αλληλένδετη με την αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο ηθικό και αξιόμαχο του προσωπικού της, σε ειρήνη και πόλεμο, ιδίως υπό τις σημερινές δύσκολες περιστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Η ιδιαιτερότητα της αποστολής του 251ΓΝΑ είναι θεμέλια της ενιαίας Πολεμικής Αεροπορίας και αφορά στην εξειδίκευση των ιατρών του, τόσο σε τομείς φυσιολογίας πτήσεων κ.ά. τομείς, όσον και σε ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι πιλότοι εν γένει κατά τις πτήσεις, προπαντός των μαχητικών αεροσκαφών.

Η ανταλλαγή των συνανθρώπων μας ασθενών μεταξύ του νοσοκομείου Αεροπορίας και των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζει τις έκτακτες ανάγκες του συστήματος υγείας, τη στιγμή μάλιστα που το 251ΓΝΑ συνεισφέρει ήδη στο ΕΣΥ διαθέτοντας 30 κλίνες κατά το πρότυπο των ΜΕΘ και με την υποχρέωση να εξυπηρετεί ασθενείς μέσω του ΕΚΑΒ, όπως ανάλογα συνεισφέρουν και τα άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά θα εντείνει έτι περαιτέρω και καταστήσει περισσότερο πολύπλοκα, τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, του ΕΣΥ.

Η ΑΑΚΕ αντιλαμβάνεται πλήρως τις επείγουσες ανάγκες να καλυφθούν οι έκτακτες υπό τις παρούσες συνθήκες απαιτήσεις του ΕΣΥ, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού, γνωρίζοντας ότι στην προσπάθεια αυτή της Πολιτείας, από την πρώτη στιγμή, είναι παρούσες οι ΕΔ συνδράμοντας ανάλογα στο έργο της.

Εν κατακλείδι, προς την ορθή αυτή κατεύθυνση, εισηγούμαστε, με απόφαση της 19ης Μαρτίου 2021 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΑΚΕ, όπως

α) επιμεριστεί δίκαια και ισόρροπα το πρόσθετο βάρος των αναγκών ενίσχυσης του ΕΣΥ -σε κλίνες και λοιπές υγειονομικές υπηρεσίες- μεταξύ όλων των Στρατιωτικών Νοσοκομείων ανάλογα με τις δυνατότητές τους και την υπάρχουσα υποδομή τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και

β) το 251ΓΝΑ και οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δικαιούχους του να αποδοθούν και πάλι στην Πολεμική Αεροπορία, όπως αντίστοιχα ισχύει για τα λοιπά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ΣΞ και ΠΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo